Wypukle bable na bloku cylindrow to zywica, musialem dodac azeby wypelnic nierownosci, bedzie jeszcze wyrownywane. W srodku cylindrow zatopilem kilka kostek olowiu i zalalem zywica zeby dodac troche masy, oraz wzmocnic same bloki.
Troche wiecej detali na dzisiaj, przod zaczyna ladniej wygladac. Musze przyznac ze BR52 bez polskich dodatkow ma bardzo ladne proporcje. Za nim zaczeto dodawac zaokraglone lemiesze z przodu, najpierw byly dodawane skosne blachy pomiedzy dymnica i ostoja. Czynilo do troche brak zbalansowania. Dopiero kiedy na dodatek byly dodawane polskie lemiesze, teigrek przybieral naprawde w uroku.
Nadal trwaja prace nad wygladem z przodu, na dzisiaj skonczone "resory" kol tocznych oraz pomost przy czolownicy. Ze sprezynami byla zabawa, szczegolnie robienie mocowan do ramy oraz samo dopasowywanie. Uzywalem do tego celu rysunku ramy, oraz swietnej serii fotograficznej ze strony niemieckiej-"BR52 Kriegslokomotive walkaround-Prime portal".
Jednak nie wszedzie beda imitacje srub, model buduje w stylu firmy Marklin. Chodzi o to zeby bylo jak najmniej problemu z brudem podczas pracy na dworze. Za tem wybieram gdzie bedzie stosowne pokazanie detalu, a gdzie nie. Akurat w Ty2/42 sruby w ostoi przed blokami cylindrow sa bardzo widoczne, pomiedzy kolami napednymi nie planuje juz takich detali. Pod kabina, a szczegolnie gdzie jest widoczne podparcie znowu beda. Oczywiscie wszystko moze sie zmienic, zainspirowal mnie Pan Mariusz "Precyzyjny", swoim modelem Ty2 na forum "Konradus". Dzisiaj troche postepu z lemieszami, niestety nie mam dokladnych wymiarow tych czesci. Zauwazylem nawet ze roznia sie nieco ksztaltem pomiedzy lokomotywami, ale u mnie wygladaja jeszcze troche za szerokie.| Autor wątku | Podobne wątki | Forum | Odpowiedzi | Data |
|---|---|---|---|---|
|
K
|
1 (1:32) PKP w skali 1:32 w Sande k/Wilhelmshafen | Skala 1:32 (1) | 0 |