• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szynobus BR 810 054-7, SKPL "Tomek" (Roco 70384)

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.646 389 7
Ale to są totalne jeja...:confused: Jakiś chłopczyk kupił sobie modelik i bije pianę bo mu coś nie jeździ .... a reszta komentuje i boleje nad faktem oczywistym...
Może pora zakończyć te żałosne gorzkie żale?... Poza tym chłopczyk powinien zastanowić się co robi i co pisze...

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.837 32 2
...dlaczego osoby, ktore zabraly sie za rozkrecanie modelu nie sprawdzily najpierw jak sie modele zachowuja na torze?
Może to taka wrodzona ciekawość jak to jest zrobione, dzieci często tak mają i z takich dzieci często wyrastają zdolni konstruktorzy.
Przy okazji, wątek nie jest wcale taki zły, sam jestem ciekawy czy obie osie są ruchome.

slimak

Użytkownik
Reakcje
16 0 0
Ale to są totalne jeja...:confused: Jakiś chłopczyk kupił sobie modelik i bije pianę bo mu coś nie jeździ .... a reszta komentuje i boleje nad faktem oczywistym...
Może pora zakończyć te żałosne gorzkie żale?... Poza tym chłopczyk powinien zastanowić się co robi i co pisze...
Pokaż proszę jedno sensowne zdanie Twego autorstwa w tym wątku.
I zapamiętaj na przyszłość, otóż wyrażając sie o kimś pogardliwie prowokujesz i sam możesz zostać zmieszany z błotem. A tego chyba nie chcesz?

Wracając do tematu, ktoś wspomniał, że Tomek ma jeden zgarniacz pełny, bez możliwości założenia sprzęgu. Mój ma oba przystosowane do założenia takowego.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.819 525 30
ktoś wspomniał, że Tomek ma jeden zgarniacz pełny, bez możliwości założenia sprzęgu.
Nie całkiem. To chyba chodzi o wpis kolegi Ropu:
Co nie zmienia faktu, że Roco sprzedaje Tomka częściowo uzbrojonego na jednym czole - właśnie po stronie sztywnego wózka - w tym sensie mówię o przodzie loka. Załozony jest zgarniacz, usunięty sprzęg, a kinematyka krótkiego sprzęgu ukryta jest za zgarniaczem. Przypuszczam, że jest to właśnie celowe działanie, które ma wymusić poruszanie się wagonem silnikowym w załozonym kierunku i ewentualne podczepianie kolejnych wagonów od strony wózka lekko ruchomego.
Ja z tego zrozumiałem, że w takim stanie model jest dostarczany, ale rozumiem też, że w woreczku są elementy wymienne, pozwalające na założenie sprzęgu z obu stron (zgarniacz z otworem na sprzęg i drugi sprzęg). W woreczku powinien też być drugi zgarniacz pełny, gdyby ktoś chciał mieć model w wersji solo (bez doczepy), bez sprzęgów z obu stron.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.387 173 19
HiWstawiam fotki czoła od strony mechanika, gniazdo sprzęgu, widoczny otwór na sprzęg w zgarniaczu, z drugiej strony tak samo, różnica polega na zamontowanym sprzęgu oczkowym.
W woreczku dwa sprzegi sztywne i dwa śledzie.
Dodam jeszcze, że wózek ten od strony mechanika porusza się, ale robi to tylko w jednej osi, czyli prawo-lewo (pewnie przez to trudno się porusza, wyrobi się z czasem) natomiast ten drugi ma dodatkowo luz przód - tył i dlatego jest ruchomy bez żadnego problemu. Wcześniej nie wyczułem możliwości poruszania wózkiem tym niby sztywnym.
IMG_20210309_203900.jpg
IMG_20210309_203852.jpg
IMG_20210309_203826.jpg

Nie zwracałem uwagi wcześniej, teraz dopiero wpadło mi to, że wózki i spód motoraka przy wózkach sę różnią po stronie sprzęgu i po tej z gołym gniazdem.
IMG_20210309_205410.jpg
IMG_20210309_205339.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Może to taka wrodzona ciekawość jak to jest zrobione, dzieci często tak mają i z takich dzieci często wyrastają zdolni konstruktorzy.
Przy okazji, wątek nie jest wcale taki zły, sam jestem ciekawy czy obie osie są ruchome.
Dokladnie tak jest. Rozebralem swoj model zeby wiedziec co tam jest, jak model dziala i usunac ewentualne niedociagniecia w produkcji. I dowiedzialem sie ze dwie czesci w modelu pod numerem 145147 roznia sie od siebie, nie tylko tym widniejacym grzybkiem, ale tez prowadnicami po drugiej stronie na ktorych opiera sie wozek. Na jednej z takiej czesci prowadnice sa o wyzszym profilu( nie mam pojecia jak to okreslic) co powoduje ciasne obracanie sie wozka jezdnego. Poz Jerzy
Ps, Model posiada walki kardana co sugeruje ze wozki musza byc ruchome.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.819 525 30
widoczny otwór na sprzęg w zgarniaczu, z drugiej strony tak samo, różnica polega na zamontowanym sprzęgu oczkowym.
A nie ma zgarniaczy bez otworu na sprzęg? Bo z wpisu kolegi @Ropu zrozumiałem, że powinny być cztery do wyboru: dwa z otworem i dwa bez. A jak to wygląda w oryginale?

Z tego, co Koledzy napisaliście wyżej, domyślam się, że jeden wózek powinien mieć możliwość (niewielkiego) obrotu wokół pionowej osi (tak, jak zwykłe wózki 2-osiowe, ale o minimalnym zakresie ruchu, bo inaczej groziłoby to wykolejeniem), a drugi wózek powinien mieć dodatkowo możliwość małego przechyłu na boki (obrotu wokół osi podłużnej, co daje możliwość lekkiego przechyłu pudła na boki). Ma to na celu uniknięcie odrywania się kół od szyn na nierównościach toru. Tak są zwykle wykonane modele wagonów 4-osiowych, na wózkach: jeden wózek tylko się obraca, drugi również przechyla się na boki.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.387 173 19
Tak jak napisałem.
W dodatkach są dekielki na zgarniacze i powstaje pełny zgarniacz. Dekielki są dwa, więc mozna zrobić model taki jak na SKPL.
IMG_20210309_212412.jpg
IMG_20210309_213021.jpg

Ostatnio edytowane:

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.837 32 2
""Model posiada walki kardana co sugeruje ze wozki musza byc ruchome.""
Wałki kardana tego nie sugerują, po prostu przenoszą napęd z silnika. W tym typie pojazdu wózków nie ma jak już ktoś wspomniał, są osie. Jeżeli te części o których piszesz się różnią przy obu osiach, to raczej sugeruje że jeden może być stały a tylko drugi ruchomy.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.293 25 2
A nie ma zgarniaczy bez otworu na sprzęg? Bo z wpisu kolegi @Ropu zrozumiałem, że powinny być cztery do wyboru: dwa z otworem i dwa bez. A jak to wygląda w oryginale?
Mój błąd - przepraszam. Zwyczajnie zapomniałem, że w miejsce otworu w którym brak sprzęgu wstawiłem zaślepkę zapełnijącą zgarniacz. Dla mnie był to przysłowiowy przód wagonu własnie z tego powodu, że brak tu było sprzęgu i również dlatego, że wbudowany dekoder ma skonfigurowaną jazdę do przodu właśnie w tym kierunku. O mechaniku już nie wspominając :D

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.199 156 7
Dodam jeszcze, że wózek ten od strony mechanika porusza się, ale robi to tylko w jednej osi, czyli prawo-lewo (pewnie przez to trudno się porusza, wyrobi się z czasem) natomiast ten drugi ma dodatkowo luz przód - tył
Przyznam sie, ze trudno mi zinterpretowac Kolegi opis "prawo-lewo" i "przod - tyl", gdyz jest to wzgledne. Czy mozna operowac plaszczyznami, aby zrozumiec kierunki ruchu osi? Czy to mam rozumiec tak, jak napisal Kolega @Andrzej Harassek, w poscie #89?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.819 525 30
W tym typie pojazdu wózków nie ma jak już ktoś wspomniał, są osie.
Niekoniecznie. Nie wiem, jak jest w oryginale (bywa różnie), ale w modelu są wózki 1-osiowe, mające możliwość niewielkiego ruchu w stosunku do ostoi wagonu. Tak bywa również w prawdziwych wagonach, np. w polskich powojennych wagonach 2-osiowych 94AB.

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Kolejny Motorak w drodze do mnie !!! Popatrze, porownam, a jak bedzie trzeba to go na czesci rozbiore :gwizd: