• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szynobus BR 810 054-7, SKPL "Tomek" (Roco 70384)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.199 156 7
Czyli rozumiemy, że jeśli model puścisz w drugą stronę, to nie chce jechać, albo jedzie i wykoleja się nawet na prostym odcinku toru, albo jedzie i siada cała elektronika na makiecie, albo jedzie i wywołuje swoją jazdą zamieszki w całym kraju, albo jedzie i na chwilę wtedy Ziemia się zatrzymuje? Czy tak, cokolwiek z tego co napisałem się dzieje, uniemożliwiając mu tym sposobem jazdę w obu kierunkach i to w identyczny sposób?
Po pierwsze, gratuluję sarkazmu, ale nie róbmy sobie jaj z tej kwestii, bo kwestia niezawodnej jazdy w tę i z powrotem jest kluczowa dla tego typu pojazdu.

Po drugie, to nie ja napisałem o założeniach konstrukcyjnych i konskwencjach użytkowych tego, żeby jeźdźić "w przód", bo tak zaprojektować miało ten pojazd Roco. Więc pytanie powinno być skierowane do osób, które testowały pojazd w obu kierunkach w warunkach makietowych. Niestety ja przetestować nie mogę, bo makietę dopiero buduję i dłuższy kawałek toru z rozjazdami pojawi się u mnie dopiero za jakiś czas. Ale ważna jest dla mnie ta wiedza, żeby móc reklamować w razie czego.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.199 156 7
A moze warto by bylo zadac techniczne pytanie u samego ROCO ? Czy takie dzialanie modelu jest zamierzone czy poprostu musza sie pozbyc wadliwie wyprodukowanego towaru?!
Poz Jerzy
Z pewnością warto zadać to pytanie Roco (o ile dostaniemy szybką odpowiedź, stąd forum lepszym źródłem informacji :) ), aczkolwiek przychylam się osobiście do wersji innych Kolegów, że jeden wózek sztywny, a drugi obracający się to jest prawidłowe, zwłaszcza po przejrzeniu postów o częściach zamiennych pokrywy wózków (nie są identyczne). Tylko, czy ten grzybek jest odpowiedzialny za obrót lub jego brak?

Zabiorę Tomka do TG za tydzień i zrobię testy.
Bardzo byłoby przydatne. Dziękuję. Jeśli można prosić, to proszę nim pojeździć w przód i w tył, na najciaśniejszych łukach jakie są do dyspozycji i także na rozjazdach.

Ostatnio edytowane:

slimak

Użytkownik
Reakcje
16 0 0
Mówimy o tej części::

Tomek.jpg

Model jest na gwarancji. Konserwacja modelu, np. smarowanie wałów Kardana wymaga rozebrania motoraka.
Co się tyczy naprawy, póki co nie mam ochoty wysyłać go na koniec świata. Wyczyszczę, jak sugerował kolega Mandylion, koła i przekładnie ze smaru w nadziei, że to rozwiąże problem z zasilaniem i zwieszaniem się dekodera. Brak oświetlenia jednej z kabin przeżyję.

To ciekawe ,bo ja w serwisówce widzę dwa różne elementy (w secie nr.19) ,jeden element ma ten grzybek natomiast drugi go nie posiada.
Zmień dilera lub lekarza ,któryś w konia cię robi.:ROFL:
To do mnie było?

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.199 156 7
A tak na chłopski rozum, skoro wszyscy z nas mają ten nieszczęsny jeden wózek sztywny, łącznie z motorakami CD to czy Roco zrobiłoby całą serię wadliwą???

I jeszcze jedno, czy można porównać z innymi konstrukcjami tego typu firmy Roco?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.646 389 7
Nie trza było kupować Tomka, trza było kupić Janka. A tak na poważnie - model wadliwy - odsyłam do sklepu w którym kupiłem, żądając zwrotu kasy, a nie urządzam gorzkie żale...

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.387 173 19
Można poprosić o więcej informacji na temat testu, czy puszczał Kolega "w przód i w tył"? Na ciasnych łukach? Na rozjazdach?
Zrobiłem układ na szybko z łuków R1, śmiga bez kłopotu "w przód i w tył", po odwróceniu motoraka robi dokładnie to samo.
Na makiecie klubowej BKMK, a ma kilka metrów złożonych z modułów jeżdżących na imprezy modelarskie, też śmigał bez kłopotu, zresztą zebrało się w klubie jak do tej pory wsród chłopaków 5 sztuk, przy mnie były testowane 3, żaden nie wypadał , żaden nie robił kłopotów.
Mnie model pasuje, pozdrawiam i przyjemności.
IMG_20210307_225728.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Zrobiłem układ na szybko z łuków R1, śmiga bez kłopotu "w przód i w tył", po odwróceniu motoraka robi dokładnie to samo.
Na makiecie klubowej BKMK, a ma kilka metrów złożonych z modułów jeżdżących na imprezy modelarskie, też śmigał bez kłopotu, zresztą zebrało się w klubie jak do tej pory wsród chłopaków 5 sztuk, przy mnie były testowane 3, żaden nie wypadał , żaden nie robił kłopotów.
Mnie model pasuje, pozdrawiam i przyjemności.
Zobacz załącznik 798818
Zazwyczaj jest krotka seria modeli wadliwych wypuszczona zanim kontrola jakosci sie dopotrzy jakiegos bledu. Roco obnizajac koszta produkcji robi wszystko aby zatuszowac mankamenty podczas produkcji. Roco z produkcja modeli rozsianych po calym swiecie szukajac taniej robocizny traci kontrole nad jakoscia stad rodza sie te problemy. Wysylajac swoje spostrzezenia odnosnie uzytkowania modeli byc moze otworzy oczy tym ktorzy maja tylko w oczach zyski w dolarach !!!

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.199 156 7
Nie trza było kupować Tomka, trza było kupić Janka. A tak na poważnie - model wadliwy - odsyłam do sklepu w którym kupiłem, żądając zwrotu kasy, a nie urządzam gorzkie żale...
Sęk w tym, że wg jednych (mniejszość) to wada, wg drugich nie. Więc sprawa nie jest jednoznaczna, aby reklamować.

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Sęk w tym, że wg jednych (mniejszość) to wada, wg drugich nie. Więc sprawa nie jest jednoznaczna, aby reklamować.
Reagujemy wedlug wlasnych opini.jezeli zadowolenie wyplywa z tego co otrzymujemy i nie podlega to dyskusji. Osobiscie, nie pozwole sobie na to zeby placac za nowy model otrzymywac bubel w poczcie ktory nie jest wart moich iezko zapracowanych pieniedzy. !!!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.820 525 30
Nieważne, jak kto uważa i czy się to komuś podoba (lub nie), ważne jest to, czy tak ma być według projektu, czy też powinno być inaczej, ale zostało źle wykonane i zmontowane. Tylko w tym drugim wypadku (złe wykonanie) jest podstawa do reklamacji. Jeżeli zgodnie z projektem jedna oś ma być na sztywno, to podstawą do reklamacji może być wyłącznie nieprawidłowe działanie, tzn. np. wykolejanie się na prawidłowo ułożonym torze itd.

zember

Aktywny użytkownik
Reakcje
39 0 0
Potwierdzam że modele są źle wykonane przez producenta. W zaprzyjaźnionym sklepie usłyszałem że własnoręcznie poprawiali wszystkie sprzedawane modele, poprzez otwarcie modelu, wyjęcie wnętrza i płytki elektronicznej i delikatne odkręcenie jednej śrubki w wózku. Dotyczyło to całej produkcji. Z tego co zrozumiałem z rozmowy problem dotyczył zablokowania ruchu obrotowego jednej osi, ale jak czytam wasze komentarze to mogło tez chodzić o ruch wózka.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.199 156 7
Potwierdzam że modele są źle wykonane przez producenta. W zaprzyjaźnionym sklepie usłyszałem że własnoręcznie poprawiali wszystkie sprzedawane modele, poprzez otwarcie modelu, wyjęcie wnętrza i płytki elektronicznej i delikatne odkręcenie jednej śrubki w wózku. Dotyczyło to całej produkcji. Z tego co zrozumiałem z rozmowy problem dotyczył zablokowania ruchu obrotowego jednej osi, ale jak czytam wasze komentarze to mogło tez chodzić o ruch wózka.
Kluczowe pytanie, kto zdecydowal, ze modele sa zle wykonane? Czy potwierdzilo to Roco? Czy klienci/sprzedawcy postanowili samowolnie dokonac ingerencji, blednie myslac, ze jest to wada? I jezeli to drugie, to czy ktos z tych osob, ktore zabraly sie za przerobke najpierw przetestowal model na torze, sprawdzajac jak sie zachowuje?

Jezeli Roco przyznalo sie do tego, ze wyprodukowali z wada, to zamiast tracic czas i samodzielnie przerabiac modele na gwarancji, nalezalo wyslac do serwisu Roco. Wszystkie te przerobione modele sa obarczane ryzykiem pozbawienia gwarancji (chyba, ze ingerencja jest faktycznie calkowicie bezinwazyjna).

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.239 88 0
Tylko, że w wypadku wagonu silnikowego trudno mówić o przodzie i tyle.
Dokładnie. Jeżeli napędzane są obie osie, a wagon ma jeździć w obie strony, to jaki jest sens, by jeden wózek był skrętny, a drugi nie?

czy Roco zrobiłoby całą serię wadliwą???
Tak - jeżeli mają powtarzalny proces produkcyjny, to mogli niestety tak zrobić.

Doczepa, jeżeli ktoś używa, może stanowić rozwiązanie problemu odbioru prądu. Wystarczyłoby połączyć wagon motorowy z doczepą za pomocą sprzęgu przewodzącego :)

Ostatnio edytowane: