• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szynobus BR 810 054-7, SKPL "Tomek" (Roco 70384)

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Ale wiecie, że ................................,Roco zrobilo bubla to są zwykłe jaja :ROFL:
Pozdrawiam!
Dwa zdjecia modeli ROCO zakupionych w ostatnich dwoch miesiacach. Mam nadzieje ze Kolega Ropu to skomentuje.
......Brak srubki w podwoziu w jednym modelu, czy odlamany element karoserii w drugim, w dwoch modelach na dziesiec ktore kupilem ostatnio, to jaki to procent wad jakosci modeli? Czekam na reakcje Ropu !!! Sprawa dla mnie jest jasna: produkcja ROCO wysylana jest do takich krajow jak Wietnam, i nie dziwi ze moze cena modeli nizsza,..dostepna, aczkolwiek traci sie duzo na dokladnosci i jakosci modelu.
(wyjasniam, ze ten kawalek odlamanej czesci karoserii zobaczylem zaraz po otwarciu pudelka z modelem, zatem ten defekt nie nastapil podczas zdejmowania karoseri. Gdyby nie ten kawalek widoczny w pudelku, ktory moglby byc usuniety podczas kontroli jakosci (co w tym wypadku swiadczy ze kontroli jakosci nie bylo) to nie mialbym powodu do wszczecia dochodzenia, skad ten plastik pochodzi.

IMG_1199.JPG

IMG_1150.JPG

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Sprawa dla mnie jest jasna: produkcja ROCO wysylana jest do takich krajow jak Wietnam, i nie dziwi ze moze cena modeli nizsza,..dostepna, aczkolwiek traci sie duzo na dokladnosci i jakosci modelu.
Ja znam fabrykę oraz firmowy sklep w Bergheim bei Salzburg w Austrii, którą odwiedzam regularnie bo mam bardzo blisko.
Ale kto wie może Tomuśki składają w Wietnamie.

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Ale kto wie może Tomuśki składają w Wietnamie.
Z pewnoscia Tomuski nie sa skladane w Wietnamie, poniewaz: jakosc modelu tez cechuje opakowanie, choc mowia ze zawartosci nie ocenia sie po opakowaniu, ale ja roznice widze w jakosc pudelka modelu z Wietnamu i tego z EU. Modele skladane w Wietnami cechuje tez nizsza cena modelu. Za model diesla z Wietnamu zaplacilem mniej niz 100 euro, Tomki sa znacznie drozsze.

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Tomki blizniaki spiete razem. Czy moze ktos z Kolegow widzial dwa motoraki jezdzace razem w barwach SKPL? Moze nawet SKPL zakupi doczepne wagony? Podejrzewam, ze wczesniej czy pozniej, w przyplywie naplywu turystow, jest taka mozliwosc. Poz Jerzy
IMG_1346.JPG
IMG_1345.JPG

Reakcje
72 0 0
Tomki blizniaki spiete razem. Czy moze ktos z Kolegow widzial dwa motoraki jezdzace razem w barwach SKPL? Moze nawet SKPL zakupi doczepne wagony? Podejrzewam, ze wczesniej czy pozniej, w przyplywie naplywu turystow, jest taka mozliwosc. Poz Jerzy Zobacz załącznik 810927 Zobacz załącznik 810926
Raczej marne szanse. Lepiej inwestować w SZT (co zresztą SKPL praktykuje). Pociąg złożony z zespolonego pojazdu trakcyjnego nie wymaga oblotu składu na stacjach końcowych (a nie mogę znaleźć informacji czy wagon doczepny ma kabinę z której jest możliwość sterowania drugiego pojazdu). Po za tym po zakupie ponad 30 szt. jednostek z Holandii na jakiś czas starczy im taboru do obsługi połączeń pasażerskich.

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Doczepa ma obie osie bez napędu, dlatego obie się skręcają.
Doczepy , jak przyjda poczta, a potrwa to jeszcze z trzy tygodnie, (trzeba przelozyc wine na covid !), to moim nowym nabytkiem jak najpredzej sie pochwale. Bedzie tez Czeska jednostka 152.0 z doczepa. Ma sie rozumiec bedzie mnie korcic zeby ta i tamta na czesci porozbierac ! Jednak nie przekona sie nieprzekonanego, ze tam nie ma napedu?! (znak zapytania i jeden wykrzyknik tylko) :love: Poz. Jerzy

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Doczepy , jak przyjda poczta, a potrwa to jeszcze z trzy tygodnie, (trzeba przelozyc wine na covid !), to moim nowym nabytkiem jak najpredzej sie pochwale. Bedzie tez Czeska jednostka 152.0 z doczepa. Ma sie rozumiec bedzie mnie korcic zeby ta i tamta na czesci porozbierac ! Jednak nie przekona sie nieprzekonanego, ze tam nie ma napedu?! (znak zapytania i jeden wykrzyknik tylko) :love: Poz. Jerzy
...doszly !.
Kolega JRobert robi testy, a ja dokonuje trepanacji czaszki!:love:.
W sumie, nie jestem pod wielkim wrazeniem, jak wykonane sa te doczepy, bo mowia; ze ponoc prostota nie kosztuje i nie stwarza problemow, a i do sukcesu dochodzi sie wtedy szybko.!!;) Rozbierajac Motorakowa doczepe, nie odkrecilem nawet jednej srubki, a wszystko to, trzyma sie za pomoca zatrzaskowych polaczen. Sam plastik, dwie drukowane electroniczne plytki, gniazdo na decoder i to chyba wszystko. OOO, i jest jeszcze miejsce na nogi dla pasazerow, ajakze:love:. Jestem tego zdania, ze jak to jest wagon, to i cena winna byc wagonowa, max 50 euro. Ale jako ze jest to Motorakowa doczepa ,...ooo to juz to cudo znaczenia nabiera. Kilka zdjec do wgladu jak wyglada mozg od srodka!.
Ps. Napedu nie ma, wozki sa luzne, no to juz wiadomo ze doczepa sie bedzie kolysac !!! Buda w tym wszystkim chyba najwiecej kosztuje.
IMG_1360.JPG
IMG_1361.JPG
IMG_1362.JPG
IMG_1363.JPG
IMG_1365.JPG

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.837 32 2
"wozki sa luzne, no to juz wiadomo ze doczepa sie bedzie kolysac !!!"
To dobrze czy źle? Bo ja już się trochę pogubiłem w twoich rozważaniach.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Czy jazdy próbne Tomków już się odbyły kolego @Gekom? Nie ukrywam, że jestem ciekaw który wygrał. Oryginał czy przeróbki w Twoim wykonaniu okazały się lepsze? Tyle czasu już minęło, a porównania jakoś nie ma. Czyżby Tomki nie miały jeszcze okazji jeździć po makiecie?

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
"wozki sa luzne, no to juz wiadomo ze doczepa sie bedzie kolysac !!!"
To dobrze czy źle? Bo ja już się trochę pogubiłem w twoich rozważaniach.
Jasne ze dobrze, bo oski swobodnie beda sie dopasowywac do nierownosci torow. Z kolei ja sie pogubilem w rozwazaniach konstrukcyjnych Roco, bo skoro szynobus z napedem ma jedna oske sztywna, co ma zapobiec, ponoc, bujaniu sie szynobusa, to czemu woz doczepny ma obie oski luzne?! Uwazam jedynie ze rama wozu doczepnego powinna tez byc wykonana z metalu, tak jak to jest w Motoraku z napedem, i moim zdaniem z tego powodu jest ona stanowczo za lekka. Doczepa ma rowniez kola toczne osadzone w plastyku, i bardzo slabo sie tocza po szynach. Doczepa posiada gniazdo decodera i chcac jezdzic za szynobusem w systemie DCC nalezy taki decoder zamontowac, Plux 10895. Pozalowano tez srubki do otwierania i zamykania zaslepki ktora nalezy wydlubac delikatnie mini srubokretem. Po wydlubaniu zaslepki,(slady jednak pozostana),jest mozliwosc manipulacji przelacznikami DIP w celu ustawiania opcji oswietlenia wagonu.

Załączniki

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Czy jazdy próbne Tomków już się odbyły kolego @Gekom? Nie ukrywam, że jestem ciekaw który wygrał. Oryginał czy przeróbki w Twoim wykonaniu okazały się lepsze? Tyle czasu już minęło, a porównania jakoś nie ma. Czyżby Tomki nie miały jeszcze okazji jeździć po makiecie?
Nie, jeszcze sie nie mialy :cry:, gdyz czekam na zaproszenie od Janusza, a on opiekuje sie swoja sedziwa mamusia, i z czasem tez krucho u niego. Odpowiadam w tej kwesti testow, wszystkim zainteresowanym Kolegom, ze nie mniej niz Wasza ciekawosc mnie tez ona zjada. A tym czasem nadchodzi wiecej motorakow. Wlasnie wczoraj otrzymalem dwa wagony doczepne oraz zestaw motoraka z doczepa CSD. Posiadam wiekowa juz ROCO Mause i nie jestem w stanie uruchomic wszystkich funkcji dekodera, jak np. zapowiedzi peronowej pociagu po Polsku. Dlatego musze sie z tym wszystkim zaznajomic, a potem to juz bedzie, motorakowa defilada.:love: Poz Jerzy
IMG_1372.JPG
IMG_1373.JPG
IMG_1374.JPG
IMG_1375.JPG

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Bedac przy temacie doczep dla motoraka, warto pokazac roznice pomiedzy plytkami dla kontroli DCC i analogicznej. Model pokazany na gorze posiada widniejacy na zdjeciu dekoder, brak jest przelacznikow DIP. Plytka elektroniczna ponizej dla kontroli modeli w systemie analogowym posiada przelaczniki DIP, i plytke elektroniczna dla kontroli oswietlenia pojazdu. Jestem przekonany, ze po odpowiednim ustawieniu przelacznikow DIP oraz zainstalowaniu dekodera 10895 wagon bedzie pracowal w systemie kontroli DCC. Ale to wymaga praktycznego sprawdzenia.
IMG_1379.JPG

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Krótko, byłem dziś w Roco w Bergheim bei Salzburg i co? Zastałem Tomka, stał sobie niewinnie na półeczce i czekał na jazdę. Nie mogłem się oprzeć i sru Tomka na tory. Pod górę, z góry, do tunelu przez rozjazdy, po prostym, po łukach i ku mojemu zdziwieniu wszystko było git, nic złego się nie stało. Przez chwilę myślałem że będzie mój, ale to nie było to, został boroczek w sklepie.
Ale za to tyle innych cacek było, zestawy na 60-cio lecie roco 61478, 72065, H0e 31034, ogromne ilości Fleischmanna w N i obrotnice w H0 i wiele innych w śmiesznych cenach, uuuuuu jutro chyba pojadę raz jeszcze..

OP
OP
G

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 11 3
Krótko, byłem dziś w Roco w Bergheim bei Salzburg i co? Zastałem Tomka, stał sobie niewinnie na półeczce i czekał na jazdę. Nie mogłem się oprzeć i sru Tomka na tory. Pod górę, z góry, do tunelu przez rozjazdy, po prostym, po łukach i ku mojemu zdziwieniu wszystko było git, nic złego się nie stało. Przez chwilę myślałem że będzie mój, ale to nie było to, został boroczek w sklepie.
Ale za to tyle innych cacek było, zestawy na 60-cio lecie roco 61478, 72065, H0e 31034, ogromne ilości Fleischmanna w N i obrotnice w H0 i wiele innych w śmiesznych cenach, uuuuuu jutro chyba pojadę raz jeszcze..
Jak model pokazowy to oczywiscie ze wszystko musi grac!. A oski obie sie obracaly luzno? ROCO juz nie sprzedaje TOMKOW, co widac na firmowej stronie internetowej, a ten ktorym oczy sobie nacieszyles to sklepowa perelka :love: i nie na sprzedaz. :cry:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Jak model pokazowy to oczywiscie ze wszystko musi grac!. A oski obie sie obracaly luzno? ROCO juz nie sprzedaje TOMKOW, co widac na firmowej stronie internetowej, a ten ktorym oczy sobie nacieszyles to sklepowa perelka :love: i nie na sprzedaz. :cry:
To nie jest model pokazowy, tylko normalny model na sprzedaż lub tzw MUSTER czyli produkt końcowy, wzór itd. ale to zawsze jest dopisane na opakowaniu jeżeli taki model jest na sprzedaż. Tak też było w tym przypadku. MUSTER jest wystawiany do kupienia w firmowym sklepie po wyprzedaży całej serii.
W sklepie Roco wszystko jest na sprzedaż.
Wózki: jeden skrętny i jeden na sztywno.