• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szyneczki i ...

Reakcje
3.609 30 0
W tej chwili to już jesteś złośliwy.
Nie było moim zamiarem "bycie złośliwym", jeżeli tak to odebrałeś to przepraszam. :(

Czyścilim, drapalim, skrobalim..
...a czy przejechaliście palcem po dolnym ogonku i jest on wypukły aż do "górnego kółeczka" ?, bo mam wrażenie, że jednak urywa się on wcześniej, co, według mnie, widać na zdjęciu Kolegi Pawła. Wzrok niekiedy płata nam figle, ale jak to napisał mój adwersarz w dyskusji, dalsze rozwodzenie się "o wyższości ósemki nad dziewiątką" nie ma sensu. Pozdrawiam i zachęcam do dalszych wypadów. Nie wiem dlaczego Kolega Paweł tak zareagował na mój tekst, ale przecież nie będę pisał czegoś, wbrew temu co sądzę, na temat tego cechowania.

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.595 45 1
Tak jak napisałem, wszystko zostało obnażone z rdzy i zaczynało już pobłyskiwać metalicznie pod szczotką drucianą. Wszystkie cyferki są tam czyste i wyraźne (Aż za wyraźne jak na ten rocznik, ale takież są ).

Reakcje
3.609 30 0
Tak jak napisałem, wszystko zostało obnażone z rdzy i zaczynało już pobłyskiwać metalicznie pod szczotką drucianą. Wszystkie cyferki są tam czyste i wyraźne (Aż za wyraźne jak na ten rocznik, ale takież są ).
Przyciemniłem trochę zdjęcie Kolegi Pawła, a efekt poniżej. Ja widzę tu "9" z charakterystycznym dla FH ogonkiem, dołączonym do górnego kółeczka. Ta wyraźna wklęsłość po prawej, sugerująca "8", mogła jeszcze bardziej się uwidocznić, właśnie pod wpływem intensywnego szczotkowania. Natomiast po lewej, cyfra ta nie przypomina już "8". Ale to tylko moja opinia i kończę raz na zawsze temat tej cechy :LOL: która wywołała tyle emocji. Tak jak wspomniałem wyżej, to wzrok płata nam figle (może i mi). Przejechanie palcem po wypukłości ogonka pozwoliło by w 100 % stwierdzić, gdzie on się kończy (czy też łączy z górnym kółeczkiem). Tak ja wspomniałem, zrobię też w przyszłości wyraźniejsze zdjęcie szyny z Dobrego Miasta, według mnie identycznie cechowanej FH 1942, bo według mnie, tam "9" ma podobną postać, z tą wklęsłością po prawej, przypominającą "8".

DSC_0719 modified.jpg

FH 1842 - FH 1942.jpg

Ostatnio edytowane:
Reakcje
3.609 30 0
Ponadto, z punktu historycznego, o co zawsze można się spierać, Friedenshütte rozpoczęła walcować szyny dopiero w 1885 r., początkowo cechując je pełną nazwą, a skrót FH to dopiero koniec XIX wieku (i to Kolego Janku, też analizowałem), ale to już zbyt dalekie odejście od tematu.
Tak jak napisałem w cytacie wyżej Friedenshütte początkowo cechowała na szynach pełną nazwę huty - przykładami są zdjęcia Kolegi Szwed1978 szyn z 1886 i 1891, które przypominam niżej.

IMG_20190112_141358.jpg

IMG_20190127_123009.jpg

Skrót FH to dopiero koniec XIX wieku (ok. 1895/96).

A, jakiś czas temu Kol. Gerson zaprezentował szynę z FH z 1879 r.
Jeżeli chodzi o to zdjęcie (poniżej) Kolegi Gerson z działu Wycieczki i podróże kolejami, z tematu ZKMK on tour:

IMG_2885AA.jpg

To uważam, że zostało ono błędnie zidentyfikowane przez Kolegę Janka jako szyna Friedenshütte, bo według mnie jest to szyna EH&S 1879

http://www.walzzeichen.de/Bilder/1878-1887/content/1878_EH_S_SB_26.10.2008_Weimar_141__large.html
http://www.walzzeichen.de/Bilder/18..._26.10.2008_Weimar_nachgemalt_141__large.html

... no chyba, że Koledze chodzi o jakieś inne zdjęcie, ale nie mogę go namierzyć.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
. Nie wiem dlaczego Kolega Paweł tak zareagował na mój tekst, ale przecież nie będę pisał czegoś, wbrew temu co sądzę, na temat tego cechowania.
Nie schlebiaj sobie Kolego Stanisławie, moja reakcja jest skutkiem zaprzestania brania leków i przemęczenia, w tym przypadku największym moim wrogiem jestem ja sam.

Co do tej awantury i prób udowodnienia iż mylimy się, to przypominasz mi zwolenników teorii płaskiej ziemi, większość widziała ziemię z kosmosu, oczywiście nie osobiście, wie że to kulka jest, ale i tak wierzy że jest jednak płaska.

My też mamy wątpliwości i to duże, ale to co jest na szynie to fakt, bez względu na to czy to pomyłka huty, celowe fałszerstwo, żart itp.

A teraz może powrócimy do szyn, waśnie przenosząc na PW.

Reakcje
3.609 30 0
Nie schlebiaj sobie Kolego Stanisławie
??? tego to już wogóle nie rozumiem, czym miałbym sobie schlebiać ??? i dlaczego, wszak Kolega sam napisał...
Dziś tylko ta jedna ale za to zagadkowa, przynajmniej dla nas, a dla Was.
...pytając się, co sądzimy o tej szynie....
...odpowiedziałem więc na post Kolegi, wyraziłem swoją opinię, przedstawiłem argumenty, a posądza się mnie o "liche analizy", sugeruje, że "takich rzeczy nie powinienem pisać", o bycie "złośliwym", o bycie jakimś "płaskoziemcem" i na koniec "schlebianie" sobie. Mi prościej jest przyjąć to (po "wątpliwej analizie"), że to nieco koślawa "9", przypominająca "8", niż doszukiwać się pomyłki huty, celowego fałszerstwa czy żartu. Po prostu dla mnie na szynie widać cechę FH 1942, a nie FH 1842. Ale faktycznie, dalsze "bicie piany" nie ma sensu. Jeżeli wyrażenie swojej opinii, wbrew ogółowi jak rozumiem, jest niemile widziane na Forum, i daje się to do zrozumienia uczestnikowi dyskusji, to mi to "pachnie" narzucaniem jakiejś cenzury... a ja, niestety, czy to się komuś podoba czy nie, autocenzury na pewno nie będę stosował i zawsze będę pisał to, o czym myślę. Kończąc temat życzę Koledze dużo zdrowia. Nie ma co się denerwować, zdrowie jest najważniejsze w życiu, temu jeszcze raz życzę zdrowia, zdrowia, zdrowia, Koledze jak i Nam wszystkim.

w tym przypadku identyfikacja nie była łatwa
Rzekłbym nawet bardzo trudna, i gdyby nie to, że ostatnio coś tam dyskutowaliśmy o cechowaniu HOESCH, i tym, że początkowo szyny rodzinnego interesu Hoeschów cechowano EH&S, to nie zwrócił bym uwagi na tą szynę i przyjął, jak Kolega, że jest tam FH.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Jeszcze raz w tej sprawie. Wybrałem 21 (lubię tą liczbę) wycinków z rozmaitych przykładów zarówno Friedenshütte jak i FH i nie znalazłem takiej dziewiątki, której "zapadłby się brzuszek". ;)

Dziewiątki z FH.jpg

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Sprawę szyny znalezionej przez Piotrka sygnowanej pełną nazwą "Hoesch" wyjaśniamy, pismo zaniosły gołębie do muzeum tejże, zobaczymy co odpowiedzą.
I dopóki ktoś nam tego nie wyjaśni niczego nie będziemy pewni.

A tajemnicza szyna z Krośniewic, jest jaka jest, mimo iż przeczy to naszej/Twojej wiedzy, to jednak nie znaczy że tak nie mogło być.
Jeśli masz wątpliwości jedź i sprawdź sam.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Panowie proszę ochłońcie odrobinę, zaczyna się robić tu podobnie jak w wątkach o modelach, moja racja jest mojsza od Twojszej.
Poczekamy może się coś wyjaśni, a jak nie to będziemy musieli z tym żyć.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.464 7 0
W którymś z "Młodych Techników" z połowy lat 80 ukazał się artykuł, chyba K. Soidy, o kolejach wąskotorowych z obszernym wprowadzeniem historycznym. Autor wymienił tam większość typów nawierzchni (szyn) stosowanych od zarania dziejów kolei. Zapamiętałem też z publikacji "150 lat Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej", A. Paszke, M. Jerczyński, S.M. Koziarski, wyd. Centralna Dyrekcja Okręgowa Kolei Państwowych, 1995, że podobną nawierzchnię torową rozważano przed budową tejże kolei.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Dla tych co czytali i dla tych co nie chcą, ale pomocna opowieść jest w zrozumieniu skąd i co.

http://forum.modelarstwo.info/threa...lejowe-peregrynacje.32705/page-42#post-786536

Zaczynamy, Stara wieś i szyny z podjazdu opodal jednostki wojskowej.

DSC_0585-crop.JPG

DSC_0586-crop.JPG

Jedna z bocznicy i słupka na przejeździe w tej samej miejscowości.

DSC_0592-crop.JPG

DSC_0599-crop.JPG

Z kozła w okolicy wiaduktu.

DSC_0603-crop.JPG

DSC_0604-crop.JPG

Ze szlaku do składu złomu.

DSC_0605-crop.JPG

DSC_0606-crop.JPG

DSC_0607-crop.JPG

Z bramy do nieznanej fabryki z szyldem Zetor, były dwie identyczne.

DSC_0614-crop.JPG

Kutno ul.Chopina 10 obok sklepu.

DSC_0632-crop.JPG

DSC_0633-crop.JPG

DSC_0634-crop.JPG

I trzy z bocznicy przebiegającej opodal sklepu.

DSC_0637-crop.JPG

Słabo widać ale to Thyssen 1939

DSC_0638-crop.JPG

Załączniki

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Jeszcze Kutno obok sklepu.

DSC_0639-crop.JPG

Florek Krupp 1901

DSC_0642-crop.JPG

Jest niska ma wysokość około 85 mm, co pokazujemy za pomocą dowodu osobistego.

DSC_0643-crop.JPG

Pięknie zachowana szyna w płocie. Ostrowy.

DSC_0652-crop.JPG

I w tym samym miejscu w torze szlakowym (chciałbym aby tak jeszcze kiedyś było) oczywiście wąskotorowym.

DSC_0656-crop.JPG

DSC_0657-crop.JPG

W koźle oporowym była już jak mniemam, rosyjska szyna.

DSC_0647-crop.JPG

I tu zaczynają się przysłowiowe schody i to nie ostatni raz.

Szyna z trzepaka SA C 61 czy 67 i co to jest.

DSC_0648-crop.JPG

I znów zagadka.

DSC_0654-crop.JPG

Jedna zagadkowa ze słupka na wąskim torze.

DSC_0664-crop.JPG

Z barierki na przejeździe w Ostrowach.

DSC_0666-crop.JPG

Z płotu w cukrowni WIT chyba 87

DSC_0672-crop.JPG

Z toru w okolicach stacji Ostrowy Cukrownia.

DSC_0683-crop.JPG

Szyna z rampy wąski tor/ normalny tor.

DSC_0676-crop.JPG

I pierwsza jaką znaleźliśmy w ogrodzeniach prywatnych posesji.

DSC_0685-crop.JPG

Na dziś starczy.
CDN.

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
W koźle oporowym była już jak mniemam, rosyjska szyna.
Zgadza się - А.Ю.Р.З.Б.О.-Александровский Южно-Российский Завод Брянского Общества.
I tu zaczynają się przysłowiowe schody i to nie ostatni raz.
Na schody też trzeba wejść albo przynajmniej ... próbować. Ja wejdę na jeden schodek, na drugi spróbuję a z trzecim się wstrzymam. Zaczynam.
Jedna zagadkowa ze słupka na wąskim torze.
Nie tylko zagadkowa, ale pierwsza w tym naszym zestawie. Do tej pory nikt nie umieścił zdjęcia szyny z tej huty. Wielkie brawa!!!
A jest to szyna sygnowana literami K.M.H. oznaczającymi Königin Marien-Hütte, czyli hutę w miejscowości Cainsdorf w pobliżu Zwickau - Saksonia.
Szyna z trzepaka SA C 61 czy 67 i co to jest.
Tu mogę tylko przypuszczać, że jest to sygnatura Societe Anonime Cockerill.
Trzeci schodek - dla mnie za wysoko. Przynajmniej w tej chwili.:(
Pozdrawiam Całą Trojkę Dzielnych Eksploatatorów. :) Warto było ....

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Nie zwróciliśmy na to uwagi, za szybko wszystko się dzieje, ale rzeczywiście to zagadka, według tabelki która niedawno wrzuciłem, najcięższa szyna to P50 ale ona miała ciężar tylko 50,5 kg/m.