• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stacja Mława

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.118 67 5
Mam taki sam dworzec Vollmera. Tak go zrobiłeś, że nie poznałem :)

Możesz mi zdradzić, jak poszerzyłeś te drzwi? Laserowo to wyciąłeś ?

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
934 19 5
Gdzie tam laserem-nożykiem,drzwi walały się po jakimś zestawie więc je zapożyczyłem.W zestawie te drzwi są stanowczo za wąskie to prawie był powód aby nie sklejać tego modelu,dorobię jeszcze piorunochrony spatynuje i niech czeka na lepsze czasy.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
934 19 5
Mini relacja z budowy malutkiego budynku kolejowego.;)
1.Plan oczywiście musi być-aby wyeliminować błędy,lepiej narysować kilka razy niż psuć materiał.Zdjęcie poglądowe danego modelu w realu i ruszamy z tym koksem.
Po wycięciu płytek doklejam parapety,wykonuje okablowanie,lampa nad drzwiami i skrzynia elektryczna.Drzwi miałem wycięte laserowe więc nie musiałem ich robić,ściany podcinam pod kątem.Zestaw jest gotowy do złożenia.

IMG_3632.JPG IMG_3646.JPG IMG_3645.JPG
IMG_3642.JPG IMG_3639.JPG

OKNA-no tu jak wiadomo bez lasera jest ciężko ale poradziłem sobie starą metodą domową.Podwójnie klejone +wstawka aby były przestrzenne.

IMG_3659.JPG IMG_3660.JPG

Po sklejeniu budynku dodałem schody i barierkę .

IMG_3662.JPG IMG_3661.JPG

Pod schodami dwa kawałki toru do potrzymania płyty schodowej bo to w końcu kawał betonu.Próbne osadzenie drzwi czy pasują.

IMG_3675.JPG IMG_3669.JPG

Daszek pokrywam paskami imitujące papę,dorabiam komin,sprawdzam wszystko czy pasuje i wszystko idzie do malowania.Jak widać przy użyciu nie wyszukanych narzędzi też można stworzyć prosty budyneczek na makietę.Czas jaki włożyłem w ten model to do tej poro to około 8 godz.

IMG_3678.JPG IMG_3680.JPG

A teraz biorę się za malowanie...Pozdrawiam

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.118 67 5
Może i jest, ale na pewno bardziej dla takich wprawnych rączek, jak Twoje, Asana, czy innych milusińskich, którzy dali się poznać od tej strony :)

Statom, myślę, że oprócz talentu, to też kwestia wprawy... ;)

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
934 19 5
Ciąg dalszy....
Budynek został pomalowany i wstępnie spatynowany ,papa na dachu,szklenie okien itp.

IMG_3709.JPG IMG_3717.JPG IMG_3722.JPG

Jak dla mnie rozjazdy roco-geoline to pomyłka postanowiłem więc do" zabaw domowych" dorobić własny- oto efekt.
Oczywiście rozjazd jak widać jest kompatybilny w 100% z torowiskiem,sterowanie odbywa się za pomocą serwa modelarskiego,polaryzacja.

IMG_3687.JPG IMG_3702.JPG IMG_3701.JPG

Właśnie dla tego musiałem wykonać ten budynek aby zasłonić serwo i całe ustrojstwo do polaryzacji.Fotki prawie z każdej strony więc po co pisać co i jak.

IMG_3689.JPG IMG_3691.JPG IMG_3698.JPG IMG_3697.JPG
IMG_3696.JPG IMG_3695.JPG IMG_3694.JPG IMG_3693.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.435 552 30
Ciąg dalszy....
Budynek został pomalowany i wstępnie spatynowany ,papa na dachu,szklenie okien itp.

Jak dla mnie rozjazdy roco-geoline to pomyłka postanowiłem więc do" zabaw domowych" dorobić własny- oto efekt.
Oczywiście rozjazd jak widać jest kompatybilny w 100% z torowiskiem,sterowanie odbywa się za pomocą serwa modelarskiego,polaryzacja.

Właśnie dla tego musiałem wykonać ten budynek aby zasłonić serwo i całe ustrojstwo do polaryzacji.Fotki prawie z każdej strony więc po co pisać co i jak.
Budyneczek wykonany super, ale sam pomysł na napęd zwrotnicy trochę dyskusyjny. Nie bardzo widzę to na stacji, gdzie jest kilka czy kilkanaście rozjazdów blisko siebie. A przy okazji, imitacja napędu zwrotnicowego i jego połączenia z nastawnią ma, niestety, niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.118 67 5
Rzeczywistość swoją drogą, "ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie" :D

Pewnie Pan Andrzej ma rację. Jednakże Asan napisał, że to podłogówka do zabawy, więc specjalnie bym się nie czepiał szczegółów. Ma cieszyć. I choć nie moje, to mnie cieszy ;)

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
934 19 5
Zgadza się to jest do zabawy podłogowej,musiałem zamaskować napęd i zmieścić go na jak najmniejszej powierzchni.Pisałem że jest to przeznaczone do torów roco-geoline a nie na makietę czy moduł;)Sam pomysł z napędem zwrotnicy został przetestowany i wszystko działa jak należy.Mogłem też wstawić siłownik od zamka centralnego ale wtedy to musiałbym wybudować magazyn lub halę...