• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stacja Mława

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
935 19 5
Zbycho -HO wszystkie mebelki cięte laserem,w przyszłości wejdą na stan mebelki jak i oświetlenie ,można będzie samodzielnie ustawić pokoje wedle upodobań.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
935 19 5
Praca idzie dalej drugie piętro w remoncie,jeszcze pudry ,szyby na biało areografem i gotowe.Dzisiaj zamontuje oświetlenie to zrobię kilka fotek w nocnym klimacie.;)

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2
No jak makietę wykonasz na takim poziomie jak architekturę to gały przykleją mi się do monitora :eek:
Strach:eek:, szoko_O i zdezorientowanie:rolleyes: :gwizd:

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Kopara opada na glebę. Brakuje mi tylko piosenki: " Malarz malował całymi dniami, aż wymalował kota z wąsami, malarz malował 9 miesięcy aż wymalował wózek dziecięcy..." :ROFL:

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
[QUOTE-tu się nie zgodzę każdy użytkownik tego forum nie zwraca wagi na szczegół z 1,5m tylko z bliska czyli z 20cm][/QUOTE] "każdy" może i zwraca z odległości 20 cm , ale ci co oglądają makiety w Poznaniu, stojące na nogach metrowych za 70 cm ogrodzeniem to pewnie nie są każdy tylko coś gorszego i dlatego mają metr i to z góry.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.355 67 5
[QUOTE-tu się nie zgodzę każdy użytkownik tego forum nie zwraca wagi na szczegół z 1,5m tylko z bliska czyli z 20cm]
"każdy" może i zwraca z odległości 20 cm , ale ci co oglądają makiety w Poznaniu, stojące na nogach metrowych za 70 cm ogrodzeniem to pewnie nie są każdy tylko coś gorszego i dlatego mają metr i to z góry.[/quote]

Co autor chciał przez to powiedzieć ? :confused:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.355 67 5
To tak specjalnie, żebyś miał energię do lepienia, bo nudą wieje :cool:

A tak poważnie, to kolega dany nadal ma problemy z wysławianiem się po polsku, a ja jakoś nie ogarniam jego toku myślenia w tym przypadku. Bo co do tematu wiem, o co chodzi, ale nie wiem, co on chciał napisać.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Chodzi o to , że bycie artystą nie upoważnia do kłamstwa. Nie każdy użytkownik tego forum zwraca uwagę na szczegóły z odległości 20 cm. Na targach w Poznaniu było kilku użytkowników tego forum i widziałem jak oglądali makiety z odległości dozwolonej przez organizatorów czyli z za ogrodzenia oddalonego od makiety na więcej niż wyciągnięcie ręki i umieszczonej na ok. metrowych nogach.
Jest to dobry początek dyskusji czy nie podnieść powszechnie stosowanej wysokości nóg makiety czyli ok metr na takie które umożliwią oglądanie szczegółów z odległości 20 cm czyli do półtora metra. Obejrzenie kabiny wc nawet ze skalowym papierem toaletowym w środku patrząc na dach budynku z odległości metra i z wysokości 70 cm jest niemożliwe i mogą to obejrzeć tylko nieliczni. Chyba , że za wzrost każdego użytkownika tego forum wynosi 1,1 m . W takim razie przepraszam i zaczynam się garbić żeby być jak każdy.
Różnica pomiędzy każdy a nieliczni jest znacząca i chyba zrozumiała.

pantaleymon

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Chodzi o to , że bycie artystą nie upoważnia do kłamstwa. Nie każdy użytkownik tego forum zwraca uwagę na szczegóły z odległości 20 cm. Na targach w Poznaniu było kilku użytkowników tego forum i widziałem jak oglądali makiety z odległości dozwolonej przez organizatorów czyli z za ogrodzenia oddalonego od makiety na więcej niż wyciągnięcie ręki i umieszczonej na ok. metrowych nogach.
Jest to dobry początek dyskusji czy nie podnieść powszechnie stosowanej wysokości nóg makiety czyli ok metr na takie które umożliwią oglądanie szczegółów z odległości 20 cm czyli do półtora metra. Obejrzenie kabiny wc nawet ze skalowym papierem toaletowym w środku patrząc na dach budynku z odległości metra i z wysokości 70 cm jest niemożliwe i mogą to obejrzeć tylko nieliczni. Chyba , że za wzrost każdego użytkownika tego forum wynosi 1,1 m . W takim razie przepraszam i zaczynam się garbić żeby być jak każdy.
Różnica pomiędzy każdy a nieliczni jest znacząca i chyba zrozumiała.
Kolego, jeździsz po Polsce i oglądasz wystawy, lubisz krytykę - OK. zapraszamy do Rybnika - weekend majowy 26-27. Wysokość makiet zgodna z normą FREMO czyli 130 cm. Może będzie bardziej odpowiednio do Twojego wzrostu. Wyżej się nie da, gdyż obsługując makietę musielibyśmy stać na krzesłach żeby sięgnąć do taboru. Więc? :)
PS. nie będzie płotków, ale taśma zabezpieczająca tak.

Reakcje
59 11 0
tu się nie zgodzę każdy użytkownik tego forum nie zwraca wagi na szczegół z 1,5m tylko z bliska czyli z 20cm "każdy" może i zwraca z odległości 20 cm , ale ci co oglądają makiety w Poznaniu, stojące na nogach metrowych za 70 cm ogrodzeniem to pewnie nie są każdy tylko coś gorszego i dlatego mają metr i to z góry.
Z tymi odległościami dany masz rację. Dla tego to forum jest dla nas dobrodziejstwem.
Na etapie budowy możemy zobaczyć szczegóły, które na wystawach nie ujrzą już światła
dziennego. Stają się słodką tajemnicą twórcy, który w zamiarach miał udowodnić nie innym,
ale sobie samemu, że stać go na tak wierne odtworzenie rzeczywistości.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
935 19 5
Kolego- Dany nie nazywaj mnie kłamcą bo troszkę przeginasz i mam wrażenie że pogubiłeś się w swoich przemyśleniach.Zadam Ci pytanie po co modelarze starają się oddać jak najbardziej zieleń, torowisko,i cały klimat związany z tym tematem? Dlaczego budynek ma być w środku pusty i oświetlony jedną żarówką co wygląda jak znicz lub lampka nocna.Wykonuje środek budynku,podświetlam go aby było widać co jest w środku i w ten sposób zbliżam się do efektu który widzisz na co dzień. Są dwie grupy-które to zauważają i tacy którzy nie widzą nic.Porównanie-po co robić lokomotywę z blaszek fototrawionych jak i tak nie widać z metra szczegółów tego modelu a jednak każdy chce taką lokomotywę i płaci ogromne pieniądze aby stała w jego gablocie.To samo budynek po co wykonywać wnętrze a po to aby jak najbardziej przypominało to rzeczywistość z której czerpiemy inspiracje do dalszych prac na makietami.Na zakończenie nie widziałeś na własne oczy modelu z wnętrzem ze zdjętym dachem do wglądu dla wszystkich dlatego nie wiesz o czym pisze.
Pozdrawiam Tych którzy wiedzą ile pracy trzeba włożyć w budynek lub model -którego nie widać z metra;)

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Odpowiadam, nie wiem bo na makiecie liczy się ruch a to o czym piszesz to diorama. To sa dwa różne światy i ja to szanuje .
Denerwuje mnie nachalne tworzenie sobie rynku przez sformułowania" każdy". Reklamujesz swoją pracę i to dobrze, natomiast przeginasz troszeczkę z próbą wytworzenia klimatu przymusu, bo jak każdy to ja też powinienem podziwiać, a żeby podziwiać powinienem zamówić u mistrza.
Usuń reklamę i może zacznę wierzyć . Twoje wynurzenia w połączeniu z reklamą są niewiarygodne i z rzeczywistości chodzi głównie o zamówienia czyli kasa.

Wysokość fremo jest lepsza szczególnie jak układ makiety jest skomplikowany i nie wystarczy obchodzić ją na około prezentując oglądąjącym plecy ale trzeba przechodzić dołem. Ten problem jeszcze wypłynie w miarę powiększania ilości modułów. Dziękuję za zaproszenie. Rybnik to piękne miasto.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
935 19 5
Budynki z wnętrzem nie stosuje się wyłącznie na dioramach tu jesteś w błędzie,nie tworzę sobie rynku bo nie jestem firmą.Nie reklamuje swoich modeli tylko je pokazuje na forum tak jak inni.Podziwiam prace innych ludzi i czerpie ich pomysły i doceniam to co robią.Nie jestem mistrzem i nigdy nie będę tu na forum są mistrzowie którym nie dorastam do pięt.A mój podpis nie jest reklamą tylko informacją czym się zajmuje po pracy a że od czasu do czasu wpadnie mi jakiś model do zrobienia za kasę czy to zle? Każdy model to nowe wyzwanie podnoszenie poprzeczki szukanie nowych metod ich tworzenia o to przecież chodzi.Nie próbuję wytworzyć żadnego przymusu ani nie musisz mnie podziwiać a tym bardziej coś u mnie zamawiać -nie wiem po czym to wywnioskowałeś.Lepiej zamiast się nakręcać spożytkujmy tą energie na stworzenie nowych modeli