Zdjęcia z postu #931 (Suwałki) bezcenne! Ty, Jarząbku wiesz po co one tam były, ale inni być może nie. Otóż przyholowano je tam by pełniły rolę sal szkoleniowych PKP. Mam zdjęcie obrotnicy suwalskiej (już dawno temu wysadzona w powietrze!) i tam w tle też widać fragment tego taboru. Dzięki za wstawienie. Pamiętam jak pół wieku temu (!) podróżowałem podobnymi składami na trasie Łowicz Główny - Żychlin - Kutno (niskie perony od Łowicza). Do Łowicza (wysokie perony) docierały z Warszawy EN52... Stare dzieje...

Parowozy, o które pytałeś to Tp3-13, Tp3-43, Tw50 z lokomotywowni Suwałki, też obsługiwały Krzywólkę... Tam był jeszcze bardzo ciekawy Ty4, trzycylindrówka...

Bardzo mnie interesuje ta maszyna. Teść zdawał pierwszy swój egzamin na trzycylindrówce, więc mam do tej maszyny szczególny sentyment. Obsługiwała wewnętrzne tory. Nie była na stanie PKP. Taka "zakładówka".. Kawał smoka to było....

Jeździła sporadycznie...
Cysterna, o którą pytałeś służyła prawdopodobnie do opryskiwania toru przed chwastami, o ile myślimy o tym samym. Do oprysku torów używano też starych tendrów, po przeróbkach... Zdjęć niestety nie znalazłem :-(