• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SN61

A

AJ

Gość
Skoro Kolega

moje archiwum zawiera pewne elementy związane z tematem wagonów SN61
wstawił nam tutaj tę oto fotkę:

lengyel-sn-61-34-poznan-cca-1960-jpg.jpg

a wagonik stoi po sąsiedzku z eSeNem to może nie będzie nietaktem zadać pytanie w tym wątku. Czy znajdzie się ktoś mądry, kto mi wytłumaczy po co PKP przez około dwadzieścia lat utrzymywało w wagonie sterowniczym używanym tylko jako doczepa wydzieloną kabinę i pełne oświetlenie czoła? Przepraszam za ten offtop ale to pytanie mnie męczy od jakiegoś czasu, a w żadnym źródle nie potrafię znaleźć odpowiedzi.

W

wa1aw

Gość
Szanowni Koledzy. Ze względu na to, że temat SN61 wywołuje u Was wypieki na twarzy, postanowiłem pomóc i "pogadać" z moim archiwum. W kwestii uzupełnienia obrazka zatytułowanego "SN80-02 w Warszawie", archiwum wypluło zdjęcie zaczerpnięte z angielskiej publikacji (nie pamiętam jakiej) oraz zdjęcie kolejnego (współczesnego) SN61. :)

5M type motor coach HCP. Jest to wagon SN80-01. :)

1012610_201474280005090_1514711520_n.jpg

SN61-183 w Wolsztynie - czyli nie pamiętam miejsca, daty i autora zdjęcia. Zdjęcie to dodałem ponieważ ten "wagonik" miał już swoją odsłonę w tym temacie. :)

SN61.jpg

KOLEDZY - POMOCY Z CYSTERNAMI I "ANGLIKAMI" ! :)

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
W

wa1aw

Gość
Jak zwykle moje literówki w pierwszym wypadku i przenośnie (przecież widać WL) są źle odbierane. :(
Czyżby moja obecność na tym forum wywołuje aż tak mocne alergiczne reakcje?
Przecież nie wystawiam negatywnych ocen jak moi adwersarze i nie oceniam innych postów jako słabe.

No cóż jednak będę musiał być bardzo ascetycznym w sygnalizowaniu swojej obecności na tym forum.
:)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Jak zwykle moje literówki w pierwszym wypadku i przenośnie (przecież widać WL) są źle odbierane. :(
To Ty tak tłumaczysz!
No cóż jednak będę musiał być bardzo ascetycznym w sygnalizowaniu swojej obecności na tym forum.:)
Bądż tylko bardziej uważny. I moja dobra rada - gdy nie jesteś czegoś pewien .... zaznacz to, określ jako prawdopodobne, niepewne a my z całą pewnością pomożemy dojść do prawidłowej identyfikacji. A tak "sadzisz kartofelki" i jeszcze się obrażasz gdy ktoś Tobie zwróci uwagę.

W

wa1aw

Gość
Nie musisz brać pod uwagę moich informacji - Twoja sprawa. Ale innych nie wprowadzaj w błąd.
Jarząbek - u masz rację. Jednak jak już napisałem dziwnym trafem właśnie moje literówki są aż tak cenzurowane. Jestem ciągle przez kogoś pouczany. W odniesieniu do tak zwanego poczucia humoru, to masz rację. Nie wszyscy muszą go podzielać. Co do wiarygodności informacji zamieszczanych na forum modelarstwo.info, to pamiętaj, że nie jest to publikacja z listy filadelfijskiej. Trochę czuję się zmęczony tym ciągłym wyjaśnianiem i sprostowaniami. Może osoby notorycznie mi "dokładające" mają rację dając mi do zrozumienia, że tu nie pasuję.
Moją intencją było jedynie ożywić to forum humorem i zwykłą ludzką wymianą zdań i informacji oraz otwarte (bez żadnej zazdrości) wymienienie się Forumowiczami materiałami archiwalnymi. Troszkę mi to nie wyszło. Szkoda. Życie i tak na co dzień nam dokłada, żebyśmy musieli jeszcze to przenosić na forum. Jak widzę pasja nie zawsze jest w stanie ludzi połączyć.

W myśl przysłowia "uderz w stół , a nożyce się odezwą" Kolega Ariel już się ucieszył z powstałej sytuacji i poparł Twój wpis.
Pozdrawiam.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Z mojej strony zabrzmi to gorzko ale muszę to napisać. Choć już wcześniej delikatnie chciałem Tobie to przekazać. Sam siebie tłumaczysz, popełniasz błędy, które nazywasz literówkami lub "skrótami myślowymi" .... a ja wiem, że tak nie jest.
Powtórzę nikt tu Ciebie nie atakuje ani nie wyprasza. To Forum służy wymianie informacji .... a charaktery są rozmaite a są i charakterki.
PS. I Napiszę coś Tobie na pocieszenie - wyjeżdżam na tydzień i będę bez komputera. Z mojej strony będziesz miał spokój. :)
PS. II Abyś się za bardzo nie cieszył, to jadę w Twoim kierunku. Będę tam, gdzie Ty jeździłeś z IV peronu stacji kol. Warszawa Wsch .... Kolego W........ :)

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.995 8 0
Panowie - trochę luzu i cierpliwości ! Nasz nowy Kolega, w ostatnim czasie wprost zarzucił nas dość sporą ilością nowych tematów - i dobrze. Przyznam szczerze, że ja już nie nadążam ich przeglądać i analizować. Myślę, że "poganianie" do udzielenia odpowiedzi lub zamieszczenia jakiejś rzetelnej informacji - nie jest wskazane. Nie wszyscy (no, choćby ja) posiadają wiedzę z poruszanych tu zagadnień. Stąd brak natychmiastowej odpowiedzi.

Jeśli już zabieram głos - staram się to robić rzetelnie. Jako przykład podam choćby temat wagonów 4AM, nad którym ślęczę już prawie miesiąc (i Bóg wie kiedy będzie zakończony).

To tyle moich uwag. Proszę nie odbierać tego jako "atak". Cieszę się, że dołączył do nas nowy Kolega Wa1aw. Zalecam tylko trochę spokoju :)

Panowie - pozdrawiam Was gorąco !

Ostatnio edytowane:
Reakcje
1.782 13 0
Kolego wa1wa... :)
Serdecznie Ci dziękuje za wspaniałe foteczki SN80 w Warszawie. Zrobiłeś mi niesamowitą frajdę..
Nie zrażaj się i działaj na forum ile się da.:).. Mnie też kiedyś zrobiono "chrzest" jak pojawiłem się pierwszy raz na forum - tak to już jest...:)
Czy w temacie cystern i Anglików ktoś Ci już pomógł?
[DOUBLEPOST=1438668336][/DOUBLEPOST]Ciekawe w jakim malowaniu jest SN80 z ryflakami na pierwszej dodanej przez Ciebie foteczce...?....

A

AJ

Gość
SR61-002 to wcześniejszy SN61-537, którego pamiętam z Olsztyna. Już wtedy miał trzeci reflektor.
To chyba jedyny "pięćsetnik" wyposażony w taki dodatek, bo jakoś Henschli do tej pory nie wiązałem z trzecim reflektorem.

temat wagonów 4AM, nad którym ślęczę już prawie miesiąc (i Bóg wie kiedy będzie zakończony).
Już przebieram nogami z niecierpliwości :).

Ciekawe w jakim malowaniu jest SN80 z ryflakami na pierwszej dodanej przez Ciebie foteczce...?....
To ja spróbuję. Typuję stosowane mniej więcej w tym czasie na Claytonach malowanie "odwrotne" - czyli ciemna zieleń na górze, seledyn na dole.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Kolego wa1aw, czemu mają służyć te dziwne insynuacje, jakoby ktoś Ci robił jakąś krzywdę? Przypuszczam jednak, że to celowe działanie, taka prowokacja, będąca częścią Twojego "poczucia humoru", jednak generująca zupełnie niepotrzebną dyskusję nie związaną z tematem wątku. Tak Ci niby zależy na odkrywaniu nie znanych kart historii, a jednocześnie wplatasz w to masę niepotrzebnych rzeczy, jakie tylko zaciemniają to co naprawdę istotne. I po co?

Piszesz, że chcesz rozruszać forum. Ale nie musisz stawiać się w roli zbawcy, wystarczy że stworzysz interesujące dla innych wątki. I to Ci się udaje.
Piszesz, że nie masz zbyt dużej wiedzy w poruszanych tematach, oraz że piszesz "skrótami myślowymi". Rację mają inni, że pisanie z błędami może mieć taki skutek, że zostaną takie informacje powielone gdzieś w internecie i dla innych będą źródłem niestety błędnych informacji. Po za tym, skoro się mylisz (swoją drogą nie wiem czy i tego nie robisz celowo), to ale czemu rzucasz fochem, gdy inni słusznie Cię poprawiają? Forum służy do poszerzania wiedzy, więc jeśli robisz błąd czy skrót myślowy a ktoś to poprawia, to bardzo dobrze że tak się dzieje i dzięki temu wszyscy, także i Ty sam, zyskują. Po co doszukiwać się w tym złych intencji, skoro jest odwrotnie? A skoro tak robisz, to wkrótce niektórzy w ogóle przestaną z Tobą polemizować.
Stworzyłeś jednocześnie kilka tematów i nawołujesz co chwilę do aktywności w nich. To jest męczące wręcz. Poruszasz tematy znane tylko nielicznym, sprawy z dalszej przeszłości. Trudno oczekiwać by w tematy takie włączyło się więc duże grono rozmówców i by każdy miał wiele do napisania. Kto ma wiedzę i chęć, to się nią podzieli. Inni mimo nawoływań i tak tego nie zrobią z braku tej wiedzy.

Stworzyłeś ciekawe wątki, ale daj sobie spokój z tekstami nie związanymi z tematem, a już na pewno, z tymi żalami. Staraj się podawać konkretne informacje.
Tworząc ciekawe dyskusje polepszasz forum a także powiększasz wiedzę innych. Ale cała ta otoczka do tego męczy i chyba coraz bardziej zraża innych do Ciebie.
Przemyśl to. Ja to piszę w dobrej wierze i nie po złości. Poprawisz swoje podejście a zarówno Ty sam jak i inni tylko na tym zyskają.