• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budowa SM42

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
71 0 0
Rozumiem, że to przykład już przez kogoś zrobione na innym forum ? (może linka, fajnie by było całość obejrzeć). Widzę, że albo tu się nie martwił ktoś o obrót przekładni, albo nie widać blokady... hm... jakoś bez niej obraża trochę to moje poczucie inżynierskie, ale jak ludzie tak robią i im działa to znaczy, że nie jest to taki problem jak się wydaje.

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Jest coś takiego jak znoszące się siły przy ruchu obrotowym , tj, jeśli jedna przekładnia połączona jest z drugą to nie wystąpi problem obrotu , Panie inżynierze :D
A tak swoją drogą to koronkowa robota ,aż przyjemnie popatrzeć.
A i mam pytanie , skoro Masz ostoję wewnętrzną archico to wciśnięcie tam zabudowy podwozia będzie nieco utrudnione ,czy raczej bedę tylko maskownice na ten element jezdny.

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
71 0 0
Baldwin napisał(a):
Jest coś takiego jak znoszące się siły przy ruchu obrotowym , tj, jeśli jedna przekładnia połączona jest z drugą to nie wystąpi problem obrotu , Panie inżynierze :D
Tak, dopóki w planach był sztywny wał między nimi ;)

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Z praktyki wiem że ,nie powinno być problemów ,te rozwiązanie stosowałem w modelach o większej masie niż ten .
Sprawą oczywistą jest, że sztywne połączenie tę kwestię całkowicie wyklucza.
Jednak wszystko zależy od parametrów sprężyny ,jeśli będzie za miękka to w bardzo krótkim czasie odkształci się ,i tu chyba się zgodzimy.
Wiadomo, że siły obrotowe działać będą w każdym przypadku , jak by na to nie patrzył pewnie sprężynki będę tu kluczowym elementem do sukcesu. ;)

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
Nie ma czegoś takiego jak siły obrotowe.
Jeśli się już "mądrzysz", to rób to jak należy.
Momentów reakcyjnych bym się nie obawiał akurat. Maźnice w wózkach spokojnie je odbiorą i nic nie będzie się dziwnie zachowywać. Co do wałków sprężynowych mam pewne obawy co do ich sztywności. Rzeczywiście mogą się odkształcić. Nie da się krótkich "cardanów" zastosować?

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.631 255 31
Klein-model Bahn robi tak
parowóz,
motor w tendrze napędza dwie osie albo więcej
i z osi silnika właśnie wałkiem sprężynowym przenosi napęd do parowozu,
z tego co pamiętam 1-1,5 cm długości sprężyny o przekroju 2mm
wibracji nie widziałem,a daje to pewna elastyczność

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
Sprężyny są dość sztywne i nie pozwolą na klekotanie jak w przypadku zastosowania typowych Cardanów...
A tym czasem fotka z cytowanego modelu i projekt frezowanej lampy PKP w skali 0 z zastosowaniem ciepłej białej diody LED o jasności 4,5 candeli...!!! i czerwonej SMD przyklejonej do światłowodu o średnicy 2 mm.

Załączniki

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
FENIX napisał(a):
piękny ten krokodyl, zawsze do niego miałem sentyment,jestem ciekaw , czy po wojnie jakieś u nas nie zostały ...
Ciut inne krokodyle możesz zobaczyć codziennie w kopalni węgla brunatnego Konin.

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
71 0 0
Ech, ładnie Ci te żaluzje wyszły...
Tak trochę wybiegając w przyszłość, kurki hamulcowe będziesz sam robił czy może masz rozstrzygnięty przetarg na dostawce rzeczonych kurków ? W tym drugim wypadku bym był zainteresowany...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.966 122 22
Ja również proszę o kontakt kolegę archico.
Wyłączyłeś sobie niedawno PRIV i nie mam jak się z Tobą skontaktować, a maila czy telefonu nie znam. I nie wiem czy się wreszcie doczekam na model rowera, jaki kupiłem miesiąc temu.

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
CoCu napisał(a):
Ja również proszę o kontakt kolegę archico.
Wyłączyłeś sobie niedawno PRIV i nie mam jak się z Tobą skontaktować, a maila czy telefonu nie znam. I nie wiem czy się wreszcie doczekam na model rowera, jaki kupiłem miesiąc temu.
A mówiłem Ci "Kokuś" wpadnij do biura po ten rower :D
tymczasem...
zapał narasta, seans w kinie objazdowym trwa (na razie Kronika Filmowa)......
Będzie i "dynamic smoke" z dymem - jak i na Diesel'a przystało :LOL:

Załączniki