SD napisał(a):
Konrad 0 napisał(a):
...poglądy nt. budowy można wymieniać tylko z praktykami...
Odcinek zakończony
Praktyków kilku tu znajdziesz, tylko pewnie wolą poczekać, aż dojdziesz trochę dalej, bo zbyt wiele tu projektów niedokończonych pokazano...
Czy tę budowę też planujesz w tak ekspresowym tempie?
uboottd napisał(a):
Archico, nie uciekaj

Nawet nie wiesz jak sie ciesze, ze pojawila sie taka relacja. Licze na podejrzenie kilku rzeczy - sam na razie troche po omacku cos tam probowalem, stad moje pytanie o dobor silnika. Choc mam tez kilka nastepnych pytan, po kolei: Czy osie zestawow sa rowniez lozyskowane w obudowie przekladni, czy tam jest luz a pozycjonowanie zebatek zapewnia ta ramka na zewnatrz ? Rozumiem, ze wozek bedzie mial niezaleznie rame z napedem i zewnetrzne atrapy zawieszenia ? Co przekonalo do takiego rozwiazania ? Czy przewidujesz ruchome odsprezynowanie osi (w sumie te panewki wygladaja na ruchome jednak, wiec podejrzewam, ze tak) ? I chyba na razie ostatnia kwestia: Nie boisz sie, ze takie przeniesienie napedu ograniczy obrot wozkow ? Czy tez zastosowane przeguby maja wystarczajaco duzy luz wzdluzny ?
W sumie to "uboottd" to masz rację, rzeczywiście warto pogadać, bo w Twoim poście widać konkretne stawiane problemy czy pytania, nie po to aby się dopieprzyć, a po to by się zastanowić.
Bajkopisarstwo kpt.Nemo i jemu wtrującemu Markew111, że ktoś coś gdzieś u kogoś coś widział i że ma już swoje zdanie nie doświadczając niczego samemu, i że o włos do tragedii nie doszło przy budowie 5,28m2, czy też przytyki kpt.Nemo o mojej chęci pochwał i trąb tryumfalnych, bałwochwalstwa skomlenia i achów, czy zasiadaniu w loży, są zdecydowanie na poziomie niższym niż modelarstwo, zdecydowanie na poziomie zabawkarskim i są bardziej małostkowe niż autor przytyków sobie wyobraża... Tak się składa że z Tomkiem Stanglem w tym samym dniu omawiałem problemy konstrukcji mojego modelu jak i jego ówczesne problemy przy budowie SM42, więc wiem bezpośrednio od niego to co chciałem wiedzieć i nie potrzeba mi do tego opinii kpt.Nemo o SM'ce Tomka.
Więc proszę nie zamieszczać w moim wątku wszelkiego typu bezsensownych opinii i wypowiedzi...!!!
Nie interesuje mnie zdanie, co kto by zrobił i jakby swoją zrobił - to po prostu zrób i pokaż a wtedy pogadamy. Jeśli chcesz coś napisać to napisz, ale po to aby pomóc zbudować lepszy model a nie w kółko krytykować nie pomagając swoimi doświadczeniami i nic przy tym nie pokazując.
I proszę nie pisać o pochwałach i achach, ochach i tym podobnych bałwochwalczych gestach, szczególnie by nie drażnić kilku osobników...
Więc kolegom kpt.Nemo i Marekw111 i wszystkim im podobnym dziękuję za współpracę, a do Twoich uwag "uboottd" odniosę się jak przemyślę to, na co zwróciłeś uwagę. A tymczasem wersja finalna projektu SM42
Budowę planuję w iście ekspresowym tempie: 31, 42, 43, 44, 45, 46 do wakacji 2012.
Zapału mi nie braknie, bo mam już 68 szt.kół, 34 gearboxy, 9 silników, 9 dekoderów, 9 kompletów kół zębatych STEBA, wszystkie kondensatory, generatory dymu, lampy, diody itp.