• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja SM42 zestaw konwersyjny

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 10 1
Uff.... Jeśli wszystko pójdzie dobrze to zaczniemy dystrybucję zestawów w przyszłym tygodniu. Na razie powstrzymam się od entuzjazmu do czasu otrzymania do rąk całej partii odlewów.
Jednak jesteśmy już na finiszu.

Należą się wam przeprosiny za ten czas oczekiwania ale niestety pandemia, potem kryzys sprawiły, że trzeba było zamknąć swoje działalności modelarskie i iść do zwykłej pracy.
Natomiast modelarstwo poszło na drugi etat.
Tak niestety teraz wygląda większość współpracy z kooperantami, którzy robią po godzinach abyśmy mogli wykonać jakieś modele.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 10 1
Wreszcie dotarły do nas odlewy. Wysyłki zaczynamy w przyszłym tygodniu.
Tymczasem do wszystkich zamawiających zostaną wysłane wiadomości z informacjami o płatności itd.

UWAGA: ZE WZGLĘDU NA UMOWĘ WYSYŁAMY TYLKO DHL. PRZESYŁKI DHL MOŻNA PRZEKIEROWAĆ DO PUNKTÓW WSPÓŁPRACUJĄCYCH TJ. ORLEN, RELAY, ŻABKI ITD.

Załączniki

OP
OP
Piotr M.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 86 30
Jeśli ty u niego masz takie tempo roboty, że ledwo coś się pojawi na rynku a zaraz będzie gotowe, to znaczy że należysz do tej wyjątkowej grupy osób co zlecają, dostają i na nic nie narzekają a za to bezproblemowo płacą. Reszta czeka i czeka i czeka...
Idąc tą logiką Ty należysz do tej co nic nie umie, nic nie może, nic nie dostaje i tylko narzeka i czeka. Jakoś mnie to nie dziwi ;)

muminek

Znany użytkownik
Reakcje
404 44 1
Dzisiaj odebrałem paczkę z zestawem do konwersji i muszę szczerze napisać że te odlewy są bardzo słabej jakości niedolane kratki itd

Załączniki

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 10 1
Dzisiaj odebrałem paczkę z zestawem do konwersji i muszę szczerze napisać że te odlewy są bardzo słabej jakości niedolane kratki itd
Odlewy z zestawu wymagają obróbki. W temacie prezentowane były wydruki nie nadające się do bezpośredniego użycia z powodu ich kruchości itd. Nie odlewy!
Przy odlewach jest niestety trochę pracy. Oszlifowanie oraz usunięcie nadlewek zajmuje nieco czasu.

Jak widać powyżej, Mariusz z zestawu wykonał konwersję.

muminek

Znany użytkownik
Reakcje
404 44 1
Odlewy z zestawu wymagają obróbki. W temacie prezentowane były wydruki nie nadające się do bezpośredniego użycia z powodu ich kruchości itd. Nie odlewy!
Przy odlewach jest niestety trochę pracy. Oszlifowanie oraz usunięcie nadlewek zajmuje nieco czasu.

Jak widać powyżej, Mariusz z zestawu wykonał konwersję.
Nie chodzi mi o obróbkę odlewów tylko o baraki w odlewach bo jeden wózek jest Ok
W tłumiku nie odlały się dwie kratki i jest głęboka rysa z przodu (chyba jej nie widać na zdjęciu )
Drugi wózek u góry ma baraki materiały

Załączniki

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 10 1
Nie chodzi mi o obróbkę odlewów tylko o baraki w odlewach bo jeden wózek jest Ok
W tłumiku nie odlały się dwie kratki i jest głęboka rysa z przodu (chyba jej nie widać na zdjęciu )
Chyba nie widzę tej rysy ale być może wiem skąd to przypuszczenie. Tłumik ma nadlew z przodu, który trzeba wyszlifować.
Część przednią na półokrągło pod widocznej krawędzi, z boku schodek. Część tłumika wchodzi do wnęki po starym tłumiku a część przednie spoczywa na grzbiecie przedziału maszynowego.
1663014723125.jpg 1663014723128.jpg

W tłumiku nie odlały się dwie kratki
Tam niestety też jest nadlew. Dolne kratki się przez to podlały. Może być to niego trudniejsze do usunięcia.

To wiem ale tutaj jest powierzchnia odpowietrzająca, którą odlewnik odłamuje. Grubsza błona.
Zwracał mi na to uwagę w dobitny sposób kolega na PW.

Moim zdaniem ta krawędź nie ma znaczenia, gdyż wózek chowa się pod ramę i tego nie widać.
Czy jednak się nie chowa?
Nie mniej jednak napiszę do odlewni, żeby takich błon nie robili z tej strony.
IMG_20220117_172614.jpg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
Akurat mój odlew jest dobrze odlany, ale rozumiem kolegę. Fajnie mieć idealnie odlany element, nie mniej zestawyz żywicy zawsze wymagają obróbki. Dla równowagi Zalecam skajenie modelu od czeskiej firmy icar... firmy, która od lat profesjonalnie produkuje zestawy żywiczne. Kilo szpachli to za mało... o ile ubytek na żaluzji może stanowić problem, o tyle krawędź wózka da się bez problemu wyszpachlować.