• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja SM42 zestaw konwersyjny

OP
OP
Piotr M.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 86 30
Witam,
Taka uwaga. Mariusz zrobił na moje zamówienie SM42, model odebrałem i tu zaczęły się problemy, jeździł okropnie, szarpał, skakał, zacinał się, buczał. Rozebrałem model i sprawdziłem w nim praktycznie wszystko od silnika po przekładnie. I jak się okazało problem tkwi w przekładni. Ale wystarczy wyciąć jedynie dwa paski polistyrenu i po problemie.
Problem wynika z tego że odlew wózka ma za niskie wypustki które blokują oś na odpowiedniej wysokości. Oś podnosi się i zębatka się zacina i blokuje cały model. Należy wyciąć pasek polistyrenu posmarować i osadzić jak na zdjęciu poniżej aby pracował jak sprężyna i model będzie pięknie jeździł.
20221127_182941_copy_2000x900.jpg

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 10 1
Witam,
Taka uwaga. Mariusz zrobił na moje zamówienie SM42, model odebrałem i tu zaczęły się problemy, jeździł okropnie, szarpał, skakał, zacinał się, buczał. Rozebrałem model i sprawdziłem w nim praktycznie wszystko od silnika po przekładnie. I jak się okazało problem tkwi w przekładni. Ale wystarczy wyciąć jedynie dwa paski polistyrenu i po problemie.
Problem wynika z tego że odlew wózka ma za niskie wypustki które blokują oś na odpowiedniej wysokości. Oś podnosi się i zębatka się zacina i blokuje cały model. Należy wyciąć pasek polistyrenu posmarować i osadzić jak na zdjęciu poniżej aby pracował jak sprężyna i model będzie pięknie jeździł.
Zobacz załącznik 935284
Czy te wypustki są za niskie czy czasem odlew nie był dobrze obrobiony i dopasowany?
Podpórki kół są takie same jak w oryginale z tego co pamiętam :)

Nie mniej jednak patent z paskiem prosty i skuteczny.
Niech inni się wypowiedzą czy mają takie problemy.

OP
OP
Piotr M.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 86 30
Czy te wypustki są za niskie czy czasem odlew nie był dobrze obrobiony i dopasowany?
Podpórki kół są takie same jak w oryginale z tego co pamiętam :)

Nie mniej jednak patent z paskiem prosty i skuteczny.
Niech inni się wypowiedzą czy mają takie problemy.
Obudowa wózka elegancko zapinała się na wózek, całość ładnie pracowała w ramie więc założyłem że od tej strony wszystko jest ok.
No to jest po prostu modelarstwo, czasami trzeba improwizować i rozwiązywać nieoczekiwane problemy w nieszablonowy sposób. :)

luki475

Nowy użytkownik
Reakcje
11 0 0
Witam wszystkich. Po krótkiej rozmowie z Kolegą Ranger'em odkopuję temat i zapytuję: czy znajdzie się dość chętnych na zestaw do konwersji? Potrzeba jeszcze 29 osób.
Pozdrawiam.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 10 1
Witam wszystkich. Po krótkiej rozmowie z Kolegą Ranger'em odkopuję temat i zapytuję: czy znajdzie się dość chętnych na zestaw do konwersji? Potrzeba jeszcze 29 osób.
Pozdrawiam.
Byłbym zainteresowany jednym kompletem.
Był bym zainteresowany trzema kompletami
To ja wziąłbym jeden zestaw.
Jestem zainteresowany jednym zestawem :)
Koledzy dopisujcie też do swoich zamówień czy zestawy z kalkami czy bez.
Zestaw z kalkami 190zł, bez 160zł.

ZOSTAŁO 18 WOLNYCH.