• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Skromna kolekcja Pitka

OP
OP
pitek

pitek

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam.Maverick przepraszam ze dopiero odpisuje ale niestety miałem urwanie głowy:(.Co do tych szczecińskich zestawów to tak jak Marcin nie potrafię ci fachowo wytłumaczyć zasady działania tych dwóch dyszli, ponieważ ostatni raz taki zestaw widziałem jakieś osiemnaście lat temu.Co do zdjec posiadam jedno i to w zasadzie sama solówka ale morze się przyda:).Pozdrawiam.
987.jpg
[Dzsiaj dwa nowe nabytki pierwsza Scania z AMW.
89 032.JPG
89 033.JPG
89 031.JPG

89 034.JPG
[Oraz skromna pisanka z herpy:)
89 037.JPG
89 036.JPG
89 035.JPG
89 038.JPG
89 039.JPG

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.396 109 2
Obie Scanie bardzo fajne, starsza ładniejsza.
Fota z Pekaes-u niezła ciekawe czemu tablica szmatą zasłonięta. I kultowa naklejka 355PS, po tym Mercu widać, że żywych koni to miał maks 200, a na liczniku minimum 2 miliony km.:)

kubamich1

Znany użytkownik
Reakcje
5 0 0
W temacie podwójnego dyszla od przyczepy- dwa przeciwstawne dyszle powodowały że przyczepa szła prawie idealnie po torze jazdy samochodu, jedynie cofać takim zespołem to była wyższa szkoła jazdy,trudno się tym cofało ale dokładniej jak z cofaniem to nie wiem. W twoim modelu brakuje poprostu drugiego dyszla.

OP
OP
pitek

pitek

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam dzięki za odwiedziny co do zestawu z Kassbohrer już pisałem ze przyczepa szla idealnie w ślad auta:).Co do cofania faktycznie było trudne miałem okazje popróbować;).Model ma dwa dyszle tylko nie odrobiłem pracy domowej i zorientowałem się później ze jest przyklejony taśmą na pace(y).Także myślę ze model jest super do stworzenia Pekaesowskiej Zemsty.Poniżej wstawię kilka fotek z dwoma dyszlami pozdrawiam.
100 019.JPG
100 021.JPG

100 023.JPG

[Moje pierwsze dzielo Volvo Pekaes zrobiony z modelu Albedo.Poniewaz to moje pierwsze kroki w modelarstwie to nie wyszlo zbyt idealnie pozdrowionka.
77 003.JPG

77 005.JPG
000 004.JPG

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.518 47 0
Nawet te litery na globie nie są aż tak duże.Zastanawiam mnie tylko ich kolor.Wydaje mi się że na Pekaesowych Volvach były czarne.Podoba mi się Scania w malowaniu Unitransu.Nawet nie wiedziałem że AWM robił modele tego przewoźnika.

kubamich1

Znany użytkownik
Reakcje
5 0 0
Znalazłem rozwiązanie zagadki dyszla podwójnego :

"Obecnie prowadzi się prace nad zmniejszeniem odległości pomiędzy samochodem a przyczepą. Jest to możliwe przez modernizowaniedyszla przyczepy. Pierwsze takie rozwiązanie opracowały w 1979 roku współpracujące ze sobą firmy Ackermann-Fruehauf i Daimler- Benz. Zmniejszono wówczas odległość od samochodu do przyczepy z 1,6 m do 78cm. Zmniejszenie odległości uzyskano przez stosowanie dwóch dyszli- jeden sprzęga oba pojazdy, a drugi wymusza skręt kół przyczepy"
Z.Podbielski Samochody ciężarowe specjalne i autobusy. Jak widać takie rozwiązanie dało dodatkowe 88 cm przestrzeni ładunkowej nie naruszając przy tym ustawowej długości takich pojazdów czyli 18 m.

Tutaj są jako takie schematy żeby zobaczyć jak to działa:

http://www.hansebubeforum.de/showtopic.php?threadid=14644

OP
OP
pitek

pitek

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dziękuje za fachowe podejście do sprawy.Szukałem rozwiązania w necie niestety chyba niezbyt dokładnie:(.Mam nadzieje ze Maverick będzie usatysfakcjonowany z rozwiązania zagadki.Jeszcze raz dzięki.

OP
OP
pitek

pitek

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dzisiaj kilka małych zmian Scania była w serwisie i dostała nowe felgi oraz światła dalekosiężne.Volvo i Liaz w barwach PKS GDAŃSK jeszcze są nieskończone ale mniej więcej tak ma to wyglądać.
ll 007.JPG
ll 008.JPG
ll 009.JPG
ll 010.JPG
ll 011.JPG
ll 014.JPG
ll 015.JPG
ll 016.JPG
ll 017.JPG
ll 019.JPG
ll 021.JPG
ll 020.JPG

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.518 47 0
Jakoś przegapiłem poprzednią prezentację.Podoba mi się "milicyjny" Jelcz.Dośc nietypowe malowanie z tym białym pasem.Fajne też modele w barwach PKS Gdańsk Oliwa.Szczególnie Volvo mi się podoba.