• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
462 47 4
Pytanie wydawało mi się proste. Jeżeli nie to przepraszam, ale nie wiem jak bardziej je rozwinąć. Konkretna lokomotywa i konkretny pociąg, jedno i drugie w konkretnym okresie. Zapytałem, bo może ktoś ma wiedzę na ten temat, zdjęcia itp.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
814 29 1
@hjugytf to chyba wszystko uzależnione od tego jak bardzo chcesz sobie skomplikować życie.
IMVHO, Konkretna lokomotywa i konkretny pociąg, jedno i drugie w konkretnym okresie - a pobrudzisz cały skład tak jak w realu?

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
202 6 0
To przecież napisałem, że ta konkretna lokomotywa mogła w tym konkretnym okresie prowadzić ten pociąg, tak samo jak każdy inny ze spółki IC. Nie na wszystko znajdziesz dokumentację zdjęciową bo nikt nie robi codziennie zdjęć tego samego pociągu.

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 3 4
Może warto, jak już zgarniacz ma być przeprojektowany i wykonany z innego materiału, nieznacznie go skrócić, tak aby był jednak troszkę wyżej nad główką szyny:niepewny:

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
202 6 0
Na filmie z 2012 roku widać, że Zakład Południowy. W takim razie pasować powinna lokomotywa Schlesienmodelle107010 EU07-433 oraz 107024 EU07-540, a także kilka innych z konkurencyjnej firmy.

Do znalezienia tutaj: http://hydrus.pl/modele.php
Ile razy mam Wam jeszcze napisać, że już od dawna nie ma czegoś takiego że jakiś zakład obsługuje dany pociąg :) Następnego dnia równie dobrze mogła to być maszyna z zakładu Centralnego, a maszyniści się zmieniają i już jedna drużyna nie prowadzi pociągów na całym przebiegu od bardzo dawna.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.183 260 17
Zapytam czy firma Schlesienmodelle ma w planach model EP 08 w pomarańczowej barwie ?

Panie Zgodny w planach mamy już ją od dawna, ale jeszcze nie zrobiliśmy formy do tego wariantu. Niech Pan mi pozwoli na troszkę dłuższą odpowiedź, aby zaspokoić pytania innych forumowiczów, które do mnie dochodzą.

Planujemy na rok 2025 wersje 4E (Tak kto ma jeszcze kupon rabatowy za 100 zł na ten model, będzie mógł go użyć). W tym roku będą numery serii 300. Bryła modelu odpowiada numeracji 300 do 389.

Ponieważ EU07-400 to był mój pierwszy model, dużo się z niego nauczyłem. W serii 300 wprowadziłem parę zmian estetycznych, bo my model serii 400 robiliśmy z rysunków, zdjęć i pomiarów i nie wszystko było idealnie. To zostało poprawione.

Najbardziej mnie nurtował zgarniacz i montaż detali na wózkach, zderzaki i węże. Zgarniacz został przeprojektowany, będzie 0.5mm wyżej nad główką szyny, i będzie z tworzywa ABS i już nie z POM. Będzie on przykręcany dwoma śrubkami do bazy metalowej modelu. Było dużo krytyki na ten temat, przyjąłem to do wiadomości. Niestety też się wylała fala hejtu na mnie i na moją firmę. Ale cóż, taki świat. Trzeba się z tym pogodzić.

Więc w tym roku modele serii 300, w roku 2025 seria 300 i 4E (jeżeli bóg da). Serię 400 kończymy i też nie wiem, czy do niej jeszcze raz wrócimy, bo formy 400 nie będą już pasowały do innych części po modyfikacji na serie 300.

Pozdrawiam,
Robert

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.183 260 17
Panie Robercie jeśli mógłby pan doprecyzować:
Czy to będą już "nieokrojone" z sygnałów płytki i zapowiadany kiedyś SoundLab?
To wszystko zależy od tego, czy dostaniemy pełnowartościowe płytki na czas. Jeżeli nie, to EP07-361 będzie mogła mieć jeszcze te przejściowe. Ale o tym poinformujemy na czas. Reszta lokomotyw będzie miała znowu pełnowartościowe płytki.

EP07-361 oraz EP07-330 powinny mieć pantografy z podwójnym ślizgiem, w przeciwieństwie do tego co jest pokazane na wizualizacji. Czy modele produkcyjne będą miały prawidłowe pantografy?
Panie Filipie, wszystkie nasze modele dotychczas miały pantografy z odpowiednimi do pierwowzoru ślizgami na odpowiednich odbierakach. Od tego nie odbiegamy.

tokarz76

Aktywny użytkownik
Reakcje
313 1 5
Ile razy mam Wam jeszcze napisać, że już od dawna nie ma czegoś takiego że jakiś zakład obsługuje dany pociąg :) Następnego dnia równie dobrze mogła to być maszyna z zakładu Centralnego, a maszyniści się zmieniają i już jedna drużyna nie prowadzi pociągów na całym przebiegu od bardzo dawna.
Mylisz się.
Dla każdego Zakładu PKPIC opracowany jest plan pracy pojazdów trakcyjnych.
I dany Zakład ma do obsłużenia swoimi lokomotywami konkretne pociągi.
To że zdarza się, że plan i wykonanie się od siebie różnią - cóż, takie życie.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
Panie Filipie potwierdzić nic nie mogę. Plany to jedno, życie to drugie. Jeżeli teraz wszystko pójdzie zgodnie z planem, to EP08 się ukaże w roku 2025.
Uprzejmie dziękuję za nadzieję. Przytuliłbym EP08-001 taką (pomarańczowa z listwami, klimą i zezem :love:, z rewizją albo 2017-05-26 albo ewentualnie 2020-01-09):
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=23159
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=64819
PS. Ten herb Warszawy na środkowym oknie to też byłby smaczek.

DarekP

Aktywny użytkownik
Reakcje
119 1 0
Wątek może nie do końca właściwy, ale zapytam prowokacyjnie. Siódemki będą w prawdziwym życiu zastępowane Griffinami i tu nasuwa się oczywiste pytanie, czy jest w ogóle brana pod uwagę produkcja modelu tej lokomotywy.
Rozumiem, że mogą się również za nią zabrać więksi producenci, co stanowi pewnego rodzaju zagrożenie opłacalności, ale wygląda na to, że trudno będzie ignorować 2 serie po prawie 100 sztuk (E4DCU i E4MSU).