• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
A czy istnieje możliwość zamontowania fabrycznych sprężynek pantografów takich żeby nacisk na drut sieci trakcyjne był rzędu kilku gramów? Np. wagi 2 lub 5 eurocentówki?
Nacisk fabrycznych pantografów, niestety chyba wszystkich producentów, jest w stanie zdemolować każdą, nawet najbardziej "siermierzną" , sieć trakcyjną, o grubości drutów 0,3-0,5 już nie wspomnę.
Można zdemontować jedną sprężynę. Sprawdziłem, pomaga.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.368 473 107
Czy ma ktoś możliwość wstawić zdjęcie porównawcze (ustawionych obok siebie) EU07-541 z pierwszej edycji i tej wydanej obecnie. Mam wrażenie, że odcienie górnego i dolnego zielonego pasa różnią się znacząco. :)

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
35 0 0
Dotarł do mnie model EU07-512. Jest to mój pierwszy model od SM i prawdę mówiąc jestem pod wrażeniem jak ten model wygląda "na żywo". Są jakieś niedoskonałości typu widoczny klej w oknach, ale widoczny pod lupą :). Jak dla mnie piękny model.
EU07-512.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.946 121 1
Pytanie dot. modelu EU07-442 (SM 107025, SM 107026).
A tak naprawdę pytanie dot. zamontowanych na nim zgarniaczy. W moim modelu, ale i na zamieszczonych zdjęciach, czy to przez producenta czy Kolegów, owe zgarniacze nie posiadają charakterystycznej białej obwódki.
Natomist, w zestawie do samodzielnego montażu, u mnie, jeden pełen zgarniacz posiada obwódka a na drugim już nie. Czy u Kolegów też tak jest czy tylko ja tak dziwnie trafiłem:niepewny:
Ciekawe, dlaczego poprawnie oznaczone zgarniacze nie zostały zamontowane na modelu, jeżeli, jak widać na zamieszczonym poniżej zdjęciu, zostały wyprodukowane.

D.jpg

A tak w moim modelu wygląda malowanie ramek. Patrząc na nie, zastanawiam się, czy przypadkiem ich malowanie nie nastąpiło na gotowym modelu i stąd ten nieciekawy efekt:(

A.jpg B.jpg C.jpg

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
35 0 0
No nie może być za różowo, w moim EU07-512, jeden górny reflektor gdzieś nie styka i raz się zapala raz nie. Czy ktoś z kolegów ma pomysł jak się do tego zabrać, nie chciałbym go nigdzie odsyłać.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.698 15 0
No nie może być za różowo, w moim EU07-512, jeden górny reflektor gdzieś nie styka i raz się zapala raz nie. Czy ktoś z kolegów ma pomysł jak się do tego zabrać, nie chciałbym go nigdzie odsyłać.
Możliwe, że przewody zasilające górne reflektory oraz kabinę, są niedociśnięte do gniazda płytki elektronicznej.
Rozkręć i zdejmij budę (4 śrubki), wyciągnij przewody z gniazda i włóż ponownie.
20231128_172459.jpg 20231128_172528.jpg

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.698 15 0
Ja zamieniłbym na chwile wtyczki z przewodami miejscami, żeby upewnić się, że to z górną płytką jest problem.
Jeśli się potwierdzi, to nie pozostaje nic innego jak prześledzić styki w poszukiwaniu problemu.
Być może przewód jest niedolutowany, lub dioda.

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
35 0 0
Na pewno ta płytka, która jest na twoim zdjęciu na przewodach nie styka bo jak się ją delikatnie dociśnie to świeci, ale to jest tylko przyklejone kawałkiem taśmy tej czarnej i nie dociska prawidłowo, tam nie jest chyba lutowane. Muszę jeszcze coś pokombinować jak to zamontować.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.946 121 1
Moim zdaniem dostałeś zgarniacz z innego modelu - kolor jest delikatnie jaśniejszy.
Zdjęcie nie jest najwyższej jakości i stąd ta różnica w odbiorze kolorów (odcienia). W rzeczywistości oba zgarniacze mają taką samą barwę.
Natomiast czy zgarniacz pochodzi z tego czy z podobnego modelu nie rozwiązuje podstawowego kwestii, tj. dlaczego taki znalazł się w woreczku do modelu EU07-442. Sorry, ale jest na tyle innym (różniący się), że taki błąd nie powinien mieć miejsca.
Ale chyba wchodzę w rozważania dot. produkcji w Chinach, jakości z tym związanej oraz kto tam jest zatrudniany. Może warto i o zagadnieniu podyskutować (oczywiście nie w tym wątku):niepewny:
Natomiast, mam nadzieje, że kiedy w końcu dotrą części zapasowe, będzie również uwzględniona wymiana niewłaściwych części dostarczonych do modeli na te prawidłowe. Oby:)

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
35 0 0
Możliwe, że przewody zasilające górne reflektory oraz kabinę, są niedociśnięte do gniazda płytki elektronicznej.
Rozkręć i zdejmij budę (4 śrubki), wyciągnij przewody z gniazda i włóż ponownie.
Zobacz załącznik 1016421 Zobacz załącznik 1016422
Czy mógłbyś mi powiedzieć czy u Ciebie dioda oświetlająca górny reflektor jest zamocowana w budzie czy może przylutowana do tej płytki na przewodach ?

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Natomiast czy zgarniacz pochodzi z tego czy z podobnego modelu nie rozwiązuje podstawowego kwestii, tj. dlaczego taki znalazł się w woreczku do modelu EU07-442. Sorry, ale jest na tyle innym (różniący się), że taki błąd nie powinien mieć miejsca.
Ale chyba wchodzę w rozważania dot. produkcji w Chinach, jakości z tym związanej oraz kto tam jest zatrudniany. Może warto i o zagadnieniu podyskutować (oczywiście nie w tym wątku):niepewny:
Natomiast, mam nadzieje, że kiedy w końcu dotrą części zapasowe, będzie również uwzględniona wymiana niewłaściwych części dostarczonych do modeli na te prawidłowe. Oby:)
Podstawową kwestią powinno być dla Ciebie to byś otrzymał właściwą część zamienną, tu zgarniacz, a nie dlaczego.... bla bla. Ktoś się pomylił- dlatego!
Albo kto jest zatrudniony! Chcesz listę pracowników? Po polsku, chińsku czy może po japońsku??

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.946 121 1
Podstawową kwestią powinno być dla Ciebie to byś otrzymał właściwą część zamienną, tu zgarniacz, a nie dlaczego.... bla bla. Ktoś się pomylił- dlatego!
Albo kto jest zatrudniony! Chcesz listę pracowników? Po polsku, chińsku czy może po japońsku??
Racja, niepotrzebnie mnie poniosło:rolleyes: W sumie dla klienta jest bez znaczenia gdzie, jak i przez kogo dany towar został wyprodukowany. Najważniejsze aby otrzymał produkt sprawny/pozbawiony wad.