Po prostu standard na forum. Jeden chce to, drugi tamto, a inny nie chce... I tak w kółko.
Poziom ortodoksyjności jest zaiste....eh... Aż mnie kusi by poziom zagorzałej ortodoksyjności porównać do poziomu świadomości... na przykład na temat tego co się dzieje w stolicy przy ulicy Wiejskiej. Bo
demos kratos jest mrzonką o której mało kto ma większe pojęcie i przyziemną świadomość. Mam nadzieję że za tę wypowiedź nie dostane jakiegoś bana...
Dbałość "użytkowników" o szczegóły w budach pomniejszonych 87 razy jest dla mnie kompletnie fanatyczna. Mentalnie bliżej mi do modelarstwa, a nie do kolekcjonerstwa. Nie wiem jak zaszeregować tych, dla których te detale to niemal sprawa życia i śmierci. Nie rozumiem, jak można skupiać się na "dacie rewizji", a już kompletnie ignorować fakt, że model, jak to model, najcześciej poszycie pudła ma idealnie "gładkie" kiedy w rzeczywistości te poszycia są pomarszczone, pofałdowane, nierówne i mają zawsze wiele cech dalekich od idealizmu kreślarskiej deski, czy designu CAD.
Modele są wydawane "czyste" - ale na wzór czego ja się pytam? Tego jak wyjechały z hali napraw do remoncie/naprawie rewizyjnej?
Szacun wielki dla tych którzy je waloryzują. A tak właściwie, to czemu nie mieć na modelu nadruku bez "T" w słowie Tabor? Czemu nie mieć na pudle jakiejś skazy...
Jaki ja jestem szczęśliwy, że:
- nie stać mnie na wszystko co bym chciał w skali H0
- nie mam miejsca na wszystko co bym chciał w skali H0
- kupuję tylko to co mi się podoba.
- ignoruję stacje macierzyste, przydziały, epoki
- to co przegonie po torach małych sprawia mi po prostu radość
Można mnie szufladkować jak tylko się Wam podoba. Nie jestem malkontentem, fanatykiem, kolekcjonerem. Chyba.
Ilu z Was cieszyło się 20, 30, albo 40 lat temu z pierwszego, n-tego modelu? Zapomnieliście jak to wtedy wyglądało? Wtedy na pewno nie było forum do marudzenia. Ot co!
Jak masz najmniejszą nawet wątpliwość - Nie kupuj. Może po prostu poczekaj na recenzję, opis, wrażenia innych.
Nie musisz kupować i zamawiać w przedsprzedaży. Ktoś kupi a ty nie? Czy świat się na tym kończy?
Kupiłeś, ale nie jesteś zadowolony? Odeślij - masz 14 dni.
To są tylko modele. Modele. M.O.D.E.L.E. Serio.
A jeśli ktoś się moim wpisem poczuł urażony - przepraszam!
PS. Żeby nie było - nie mam żadnego modelu SM - EP08 mam od Piko. I mi starcza. Czy zdecyduję się na wymianę EP08 na EP09 od SM? Może, tak, może nie... Czas pokaże.