• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Nie podoba się 540? Magiczne dwa słowa: czternaście dni.
Robercie , policz co do sztuki ile sprzedałeś swoich modeli, następnie policz ile osób negatywnie się o tych modelach wypowiada( nie wnikam czy są w ogóle w ich posiadaniu lub czy mieli jakiś w ręku) Wtedy wszystko będzie jasne. I daj sobie spokój i przestań dawać im pożywkę wpisami, można gadać jak do ściany. Tylko prokowokują i walą oceny. Model obroni się sam.
Pożywkę wpisami? Te wpisy w stylu "czternaście dni" nic nie wnoszą do tematu.
Ale spoko. Jeśli konstruktywna krytyka jest nie na miejscu, proponuję tylko wychwalanie. Do dzieła Panowie!;)

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
437 25 1
Mój dziś dotarł na pocztę o 11:20.
Niestety maila przeczytałem o 15:00 a poczta czynna do 12:00 tylko.
Jak myślicie... czekać do poniedziałku, czy włamywać się na pocztę? ;) (kominiarkę jakby co mam)

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 8 0
Miast gadać może by ktoś wrzucił 540, bo do mnie jeszcze nie doszedł...
Może porównanie z 412
Panowie, poczekajmy na model. Do tej pory w watku było JEDNO* zdjęcie w pudełku, bez szczegółów a już teorii i zastrzeżeń pojawiło się kilkadziesiąt. W poniedziałek powinno być już kilka modeli u nas. Zrobimy zdjęcia.
Co do tych dyskusji, nikt konkretów nie napisał, ktoś rzucił, że nie chce z podwójnymi wycieraczkami, bo to inne lata eksploatacji i że NA STRONIE NAPISALI*, że będą ślizgi takie, a są inne. I że na obrazku są inne...
Przypomina mi to dyskusję nad którąś z SU46. Tu na forum trwały podobne narzekania a tymczasem model się wyprzedał i ci co go mają po prostu chcą go mieć i tyle a co najważniejsze model wyraźnych wad nie ma.

*Tak wiem, co oznaczają duże litery, chciałem podkreślić o co mi chodzi.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
odwzorować stan na 2023, problem pantografów, wycieraczek, a nawet kabin znika. Wychodzi na to, że każdy wybór, każdego numeru to zły pomysł.
Nie jestem pewny, a w zasadzie jestem pewny, że kto jak kto, ale kolega nie chciałby tej konkretnej maszyny, odwzorowanej przez Schlesienmodelle w 2023 roku. Maszyna jest wyłączona z użytkowania, oczekiwała na P5/2, ale niestety się nie doczekała, gdyż z pewnych źródeł wiem, że prawdopodobnie została już pocięta. Nie mniej jednak, jeszcze w lipcu 2023 roku udało mi się zrobić jej zdjęcia, wrzucę tylko dwa. EU07-540 oczekiwała wówczas złomowania. Co ciekawe, dopiero podczas ostatniej P4/6 wykonanej wg napisu na budzie 30.04.2019 roku otrzymała ona halogenowe reflektory typu zez. Uwagę zwraca także klimatyzator na dachu, który jest nieco inny, niż w pozostałych maszynach, które widziałem z góry, gdyż ma tylko jeden wentylator. Maszyna na szybie czołowej środkowej ma herb Krakowa na tle flagi Polski. Pantografy ze ślizgiem podwójnym z grafitową nakładką, wycieraczki dwuramienne. Kabina cóż...ktoś chyba czegoś w niej szukał, bo ja tam widzę niezły bu...bałagan znaczy się...ale archeo...archiwa znaczy tak mają. Nie mniej jednak lepiej, że Robert zrobił model z okresu jej świetności tj. z lat 2008-2012, gdy miała ona pomarańczowy pas tuż pod dachem. Przynajmniej model EU07-540 można podłączyć pod jakiś pociąg. Bo wydanie tej maszyny z 2023 roku, zgodnie z życzeniem kolegi, wiązałoby się z automatycznym odstawieniem jej na bok i oczekiwanie na P5/2..., która nie nadejdzie....:(

Załączniki

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
814 29 1
Po prostu standard na forum. Jeden chce to, drugi tamto, a inny nie chce... I tak w kółko.
Poziom ortodoksyjności jest zaiste....eh... Aż mnie kusi by poziom zagorzałej ortodoksyjności porównać do poziomu świadomości... na przykład na temat tego co się dzieje w stolicy przy ulicy Wiejskiej. Bo demos kratos jest mrzonką o której mało kto ma większe pojęcie i przyziemną świadomość. Mam nadzieję że za tę wypowiedź nie dostane jakiegoś bana...

Dbałość "użytkowników" o szczegóły w budach pomniejszonych 87 razy jest dla mnie kompletnie fanatyczna. Mentalnie bliżej mi do modelarstwa, a nie do kolekcjonerstwa. Nie wiem jak zaszeregować tych, dla których te detale to niemal sprawa życia i śmierci. Nie rozumiem, jak można skupiać się na "dacie rewizji", a już kompletnie ignorować fakt, że model, jak to model, najcześciej poszycie pudła ma idealnie "gładkie" kiedy w rzeczywistości te poszycia są pomarszczone, pofałdowane, nierówne i mają zawsze wiele cech dalekich od idealizmu kreślarskiej deski, czy designu CAD.

Modele są wydawane "czyste" - ale na wzór czego ja się pytam? Tego jak wyjechały z hali napraw do remoncie/naprawie rewizyjnej?
Szacun wielki dla tych którzy je waloryzują. A tak właściwie, to czemu nie mieć na modelu nadruku bez "T" w słowie Tabor? Czemu nie mieć na pudle jakiejś skazy...

Jaki ja jestem szczęśliwy, że:
- nie stać mnie na wszystko co bym chciał w skali H0
- nie mam miejsca na wszystko co bym chciał w skali H0
- kupuję tylko to co mi się podoba.
- ignoruję stacje macierzyste, przydziały, epoki
- to co przegonie po torach małych sprawia mi po prostu radość

Można mnie szufladkować jak tylko się Wam podoba. Nie jestem malkontentem, fanatykiem, kolekcjonerem. Chyba.

Ilu z Was cieszyło się 20, 30, albo 40 lat temu z pierwszego, n-tego modelu? Zapomnieliście jak to wtedy wyglądało? Wtedy na pewno nie było forum do marudzenia. Ot co!

Jak masz najmniejszą nawet wątpliwość - Nie kupuj. Może po prostu poczekaj na recenzję, opis, wrażenia innych.
Nie musisz kupować i zamawiać w przedsprzedaży. Ktoś kupi a ty nie? Czy świat się na tym kończy?
Kupiłeś, ale nie jesteś zadowolony? Odeślij - masz 14 dni.

To są tylko modele. Modele. M.O.D.E.L.E. Serio.
A jeśli ktoś się moim wpisem poczuł urażony - przepraszam!

PS. Żeby nie było - nie mam żadnego modelu SM - EP08 mam od Piko. I mi starcza. Czy zdecyduję się na wymianę EP08 na EP09 od SM? Może, tak, może nie... Czas pokaże.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Nie jestem pewny, a w zasadzie jestem pewny, że kto jak kto, ale kolega nie chciałby tej konkretnej maszyny, odwzorowanej przez Schlesienmodelle w 2023 roku. Maszyna jest wyłączona z użytkowania, oczekiwała na P5/2, ale niestety się nie doczekała, gdyż z pewnych źródeł wiem, że prawdopodobnie została już pocięta. Nie mniej jednak, jeszcze w lipcu 2023 roku udało mi się zrobić jej zdjęcia, wrzucę tylko dwa. EU07-540 oczekiwała wówczas złomowania. Co ciekawe, dopiero podczas ostatniej P4/6 wykonanej wg napisu na budzie 30.04.2019 roku otrzymała ona halogenowe reflektory typu zez. Uwagę zwraca także klimatyzator na dachu, który jest nieco inny, niż w pozostałych maszynach, które widziałem z góry, gdyż ma tylko jeden wentylator. Maszyna na szybie czołowej środkowej ma herb Krakowa na tle flagi Polski. Pantografy ze ślizgiem podwójnym z grafitową nakładką, wycieraczki dwuramienne. Kabina cóż...ktoś chyba czegoś w niej szukał, bo ja tam widzę niezły bu...bałagan znaczy się...ale archeo...archiwa znaczy tak mają. Nie mniej jednak lepiej, że Robert zrobił model z okresu jej świetności tj. z lat 2008-2012, gdy miała ona pomarańczowy pas tuż pod dachem. Przynajmniej model EU07-540 można podłączyć pod jakiś pociąg. Bo wydanie tej maszyny z 2023 roku, zgodnie z życzeniem kolegi, wiązałoby się z automatycznym odstawieniem jej na bok i oczekiwanie na P5/2..., która nie nadejdzie....:(
https://kolejowyportal.pl/pkp-intercity-planuje-sprzedaz-ponad-20-lokomotyw/
https://kolejowyportal.pl/pkp-intercity-sprzedalo-24-lokomotywy/
540 prawdopodobnie kupili złomiarze. Gdyby jednak ktoś chciał kupić sobie własną siódemkę do ogródka, to ceny zazwyczaj kształtują się tak:
IMG_20231007_230146.jpg

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
683 54 1
Oczywiście, masz rację Michał i nie tylko tej. Siódemka 045 dla przykładu już zakończyła swą służbę i została pocięta. Kolejne w kolejce niestety.
Z 24 maszyn wystawionych na sprzedaż, z czego 14 ex. katowickich, wszystkie zostały sprzedane i tylko 6 lokomotyw znalazło zatrudnienie u nowych przewoźników po przeprowadzeniu niezbędnych napraw okresowych. Pozostałych los jest bardzo niepewny i wszystko wskazuje na to ze większość podzieli los 045 i z tego co piszesz 540.

Wracając do modelu...
Mój wpis (sarkazm) podyktowany był krytyką, koncertem życzeń i pretensji Kolegów z forum w stronę producenta, odnośnie okresu który ma odzwierciedlać model, i zasosowanych w nim rozwiązań, wycieraczek, koloru kabin, pomostów i pantografów....

Dlatego całkiem poważnie, odwzorowanie tej lokomotywy z 2023 r nie było by więc najlepszym i porzadanym przez większość, ale mogło by zadowolić przynajmniej część Kolegów, którzy pomimo że modelu nie mieli w rękach, wydali niepokojącą opinię.

Sam jestem ciekaw jak będzie faktycznie. Dobrze by było, żeby była odwzorowana tak jak planowano, ale trzeba pamiętać że lokomotywa ta mogła przechodzić rozne modyfikacje i naprawy w okresie między naprawczym, czy to związanych z dostosowaniem do wymogów czeskiej sieci kolejowej, czy awaryjnej wymiany pantografów.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
683 54 1
Poziom ortodoksyjności jest zaiste....eh... Aż mnie kusi by poziom zagorzałej ortodoksyjności porównać do poziomu świadomości... na przykład na temat tego co się dzieje w stolicy przy ulicy Wiejskiej. Bo demos kratos jest mrzonką o której mało kto ma większe pojęcie i przyziemną świadomość. Mam nadzieję że za tę wypowiedź nie dostane jakiegoś bana...

Dbałość "użytkowników" o szczegóły w budach pomniejszonych 87 razy jest dla mnie kompletnie fanatyczna. Mentalnie bliżej mi do modelarstwa, a nie do kolekcjonerstwa. Nie wiem jak zaszeregować tych, dla których te detale to niemal sprawa życia i śmierci. Nie rozumiem, jak można skupiać się na "dacie rewizji", a już kompletnie ignorować fakt, że model, jak to model, najcześciej poszycie pudła ma idealnie "gładkie" kiedy w rzeczywistości te poszycia są pomarszczone, pofałdowane, nierówne i mają zawsze wiele cech dalekich od idealizmu kreślarskiej deski, czy designu CAD.

Modele są wydawane "czyste" - ale na wzór czego ja się pytam? Tego jak wyjechały z hali napraw do remoncie/naprawie rewizyjnej?
Szacun wielki dla tych którzy je waloryzują. A tak właściwie, to czemu nie mieć na modelu nadruku bez "T" w słowie Tabor? Czemu nie mieć na pudle jakiejś skazy...

Jaki ja jestem szczęśliwy, że:
- nie stać mnie na wszystko co bym chciał w skali H0
- nie mam miejsca na wszystko co bym chciał w skali H0
- kupuję tylko to co mi się podoba.
- ignoruję stacje macierzyste, przydziały, epoki
- to co przegonie po torach małych sprawia mi po prostu radość

Można mnie szufladkować jak tylko się Wam podoba. Nie jestem malkontentem, fanatykiem, kolekcjonerem. Chyba.

Ilu z Was cieszyło się 20, 30, albo 40 lat temu z pierwszego, n-tego modelu? Zapomnieliście jak to wtedy wyglądało? Wtedy na pewno nie było forum do marudzenia. Ot co!

Jak masz najmniejszą nawet wątpliwość - Nie kupuj. Może po prostu poczekaj na recenzję, opis, wrażenia innych.
Nie musisz kupować i zamawiać w przedsprzedaży. Ktoś kupi a ty nie? Czy świat się na tym kończy?
Kupiłeś, ale nie jesteś zadowolony? Odeślij - masz 14 dni.

To są tylko modele. Modele. M.O.D.E.L.E. Serio.
A jeśli ktoś się moim wpisem poczuł urażony - przepraszam!

PS. Żeby nie było - nie mam żadnego modelu SM - EP08 mam od Piko. I mi starcza. Czy zdecyduję się na wymianę EP08 na EP09 od SM? Może, tak, może nie... Czas pokaże.
W większości przyznał bym Ci rację, bo jak w utworze Czesława Niemena "mam tak samo jak Ty", ale....
Żadna skrajność nie jest dobra.
Z tym, że we wszechobecnej krytyce wszystkiego, brakuje merytorycznej dyskusji i rzeczowych argumentów, a co za tym idzie konstruktywnej krytyki niestety. Słusznie któryś z Kolegów przytoczył klasyka: "bo podwozie było złe i tory były złe".

Co do świadomości i demokracji, to gdyby była mrzonką jak piszez, to ban na forum byłby Twoim najmniejszym zmartwieniem, a w stolicy nikt nie latał by po ulicach zakłucając spokój i dezorganizując życie mieszkańcom tego pięknego miasta.
Ale zawsze można się cofnąć nieco ponad 8 lat wstecz do Jastrzębia...

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
521 24 3
Uwielbiam czytać wątki o modelach seryjnych, w szczególności "Śląskichmodeli".Ten bipolaryzm piszących jest czymś pięknym gdzie grupa A zatłukła by autora podeszwą klapka z kolei grupa B jest w stanie zrobić "dobrze" byle tylko protagonista się nie obraził i wydał kolejny model. Może rozwiązaniem problemów "a mi nie zrobili" było by wypuszczenie planowanych jakiś czas temu białych modeli. Będzie pole do popisu dla wszelakiej maści profeszionalnych ZNTKów z pod szyldu żabki. I kolekcjonerzy przestaną płakać czego kto nie zrobił "bo ja bym kupił a producent zarobił..." Kolejna kwestia szkoda że 512 pójdzie na straty z powodu pierdoły jak jaką jest jedna literka... o ile pamiętam w 400 udało się zmienić przydział.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Wątpie, ze pojdzie na straty. Wroci do fabryki po "przybicie" T.

A "białe" modele? To też nie takie proste. Bo np. trzeba było by robić "wypraskę" z trzema rodzajami wycieraczek, dwoma rodzajami klimy. A odbieraki prądu musiały by być kupowane oddzielnie. Ale nic nie jest przesądzone...

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Może rozwiązaniem problemów "a mi nie zrobili" było by wypuszczenie planowanych jakiś czas temu białych modeli. Będzie pole do popisu dla wszelakiej maści profeszionalnych ZNTKów z pod szyldu żabki. I kolekcjonerzy przestaną płakać czego kto nie zrobił "bo ja bym kupił a producent zarobił...".
To jest akurat dobry pomysł:
5657.jpg

Ewentualnie zestaw do samodzielnego montażu z pomalowaną budą. O ile np. krzywo przyklejone zderzaki da się oderwać i wkleić równo, to z ubabranymi w kleju szybami bocznymi jest już problem.
Kolejnym szalonym pomysłem byłaby samodzielna konfiguracja na podstawie dostępnych części. Ewentualnie baza danych konfiguracji danego numeru lokomotywy z danego okresu eksploatacji.

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
To jest akurat dobry pomysł:
Zobacz załącznik 1004694
Ewentualnie zestaw do samodzielnego montażu z pomalowaną budą. O ile np. krzywo przyklejone zderzaki da się oderwać i wkleić równo, to z ubabranymi w kleju szybami bocznymi jest już problem.
Kolejnym szalonym pomysłem byłaby samodzielna konfiguracja na podstawie dostępnych części. Ewentualnie baza danych konfiguracji danego numeru lokomotywy z danego okresu eksploatacji.
Chętnie kupił bym modele bez dekoracji i niezmontowane. To pomału zanika od producentów z Ameryki Północnej ale jeszcze można kupić od paru producentów. To wydaje się nie zbyt popularną opcją w Europie.

Reakcje
3.184 260 17
@rprail ten zderzak jest przyklejony? Hmm dziwne, bo ta fabryka zderzaków nie kleji. A jak Ci sie nie podobał ten klej przy oknie… miałes czternascie dni. Nie odesłałeś? To dlaczego teraz marudzisz? Więc, jak sie nie ma czegoś do powiedzenia zaraz i reklamować, to czasami się już lepiej wcale nie odzywać ;)