• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

PiotrMKG

Użytkownik
Reakcje
145 11 0
W tej sytuacji jest potrzebna przedsprzedaż, ale to jest decyzja producenta. Nie jestem pewien, dlaczego są tak przeciwko temu.
I czym by to miałoby się różnić od tego co mamy teraz, poza datą złożenia zamówienia? Przy powiedzmy ilości 250szt przedsprzedaż trwałaby tyle samo czasu co sprzedaż teraz. Wyjściem z tej sytuacji byłaby sprzedaż na zasadzie Group Buy, gdzie powiedzmy przez 2 tygodnie są zbierane zamówienia i płacimy za model, po czym czekamy ze 2 lata na jego wyprodukowanie i wysyłkę. Osobiście mam nadzieję, iż dzięki dużemu popytowi na modele SM, firma będzie mogła sfinansować czy to z własnych środków czy to przez pożyczkę większe nakłady kolejnych modeli tak aby każdy kto chce mógł kupić sobie to na co ma ochotę.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Wszystko tak jak kij ma dwa końce. Jak bedzie większa ilość modelu (określonej jednostki) to na rynku kolekcjonerskim nigdy nie osiągnie cen wyższych niż zakupowa a nawet może stracić na wartości właśnie ze względu na ilość.

Jeżeli firma SM chce być unikalna na rynku (a taka jest) to niestety musi produkować ograniczoną ilość poszczególnych modeli.

PiotrMKG

Użytkownik
Reakcje
145 11 0
Wszystko tak jak kij ma dwa końce. Jak bedzie większa ilość modelu (określonej jednostki) to na rynku kolekcjonerskim nigdy nie osiągnie cen wyższych niż zakupowa a nawet może stracić na wartości właśnie ze względu na ilość.

Jeżeli firma SM chce być unikalna na rynku (a taka jest) to niestety musi produkować ograniczoną ilość poszczególnych modeli.
O tym dla kogo są głównie kierowane modele SM musiałby się wypowiedzieć Pan Robert, ale obstawiam iż są to modelarze w głównej mierze a dopiero później kolekcjonerzy dlaczego? ponieważ SM nie ma żadnego zysku ze sprzedaży na rynku wtórnym.

LISU

Użytkownik
Reakcje
151 7 4
I czym by to miałoby się różnić od tego co mamy teraz, poza datą złożenia zamówienia? Przy powiedzmy ilości 250szt przedsprzedaż trwałaby tyle samo czasu co sprzedaż teraz. Wyjściem z tej sytuacji byłaby sprzedaż na zasadzie Group Buy, gdzie powiedzmy przez 2 tygodnie są zbierane zamówienia i płacimy za model, po czym czekamy ze 2 lata na jego wyprodukowanie i wysyłkę. Osobiście mam nadzieję, iż dzięki dużemu popytowi na modele SM, firma będzie mogła sfinansować czy to z własnych środków czy to przez pożyczkę większe nakłady kolejnych modeli tak aby każdy kto chce mógł kupić sobie to na co ma ochotę.[/QUOTE
Nawet nie wiem o czym Ty do ,,mnie" rozmawiasz. Ale prosze posluchaj i postaraj sie mnie zrozumieć ( Klienta) ... Ja nie już nigdy nie zaufam takiemu ustrojstwu jak ,,modelsrenter" który wyciągnął mi model już wrzucony do koszyka! Nibysklep który nie daje nawet sekundy na przeczytanie i zaakceptowanie regulaminu.
Ale co by nie było że jestem anty to powiem ze praktycznie równorzędnie
,, zaufałem" ROBO i nie żałuję. W tym przypadku była przedpłata, dobry kontakt, realizacja. Ale to jest ostatni raz gdzie kupuję lub staram się kupić na siłę... zabawkę. Wolę te pieniądze przeznaczyć na inne hobby ;)

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
I czym by to miałoby się różnić od tego co mamy teraz, poza datą złożenia zamówienia? Przy powiedzmy ilości 250szt przedsprzedaż trwałaby tyle samo czasu co sprzedaż teraz. Wyjściem z tej sytuacji byłaby sprzedaż na zasadzie Group Buy, gdzie powiedzmy przez 2 tygodnie są zbierane zamówienia i płacimy za model, po czym czekamy ze 2 lata na jego wyprodukowanie i wysyłkę. Osobiście mam nadzieję, iż dzięki dużemu popytowi na modele SM, firma będzie mogła sfinansować czy to z własnych środków czy to przez pożyczkę większe nakłady kolejnych modeli tak aby każdy kto chce mógł kupić sobie to na co ma ochotę.
Przedsprzedaż nie polega na tym, że ustala się np. 250 sztuk (liczbę nie ilość, tak przy okazji), tylko szacuje wielkość produkcji zależnie od zebranych zamówień. Zakończenie przedsprzedaży określone było by przez czas, a nie liczbę zgłoszeń. Cenę określił by producent, tak jak dotychczas. Nie zmieniło by to w żaden sposób rynkowej pozycji SM w stosunku do innych producentów.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Modele SM są kierowane dla osób, które przede wszystkim mają pieniądze i szczęście. Czy są to kolekcjonerzy, czy modelarze jest to sprawa drugorzędna

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
Jest duża różnica ta jak Jack_flash napisał. Otwiera się przedsprzedaż przez określony czas miesiąca lub dwóch i wszyscy, którzy zobowiązali się do zakupu modelu, są generowani, aby go otrzymać. W ten sposób ja kupowałem modele od lat.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
649 5 2
Zobacz załącznik 991037

Cena banku nie rozbijała, nawet, gdyby doliczyć VAT. Modelmania była i jest dla wszyskich, nie tylko wybranych.
Sklep modelcenter.pl też jest dla wszystkich, więc nie wiem po co te dalsze lamenty. Problem z EU07/EP07 tak jak wspominał niejednokrotnie @Robert Reschka polega na wielkości nakładu - zakładał mniejsze zainteresowanie modelami (choć i tak podwoił nakład w stosunku do modeli wydanych w 2014-2015 roku). Teraz nie ma możliwości zmiany nakładu i żadna przedsprzedaż i inne nic nie zmienią. Jak Modelmania dostałaby np. 5szt. lokomotyw to masz pewność, że załapałbyś się na zakup? Uważam, że byłby taki sam lament. Najlepszym przykładem jest Świat Modeli z Rybnika, który obrywał lub nadal obrywa za sprzedaż Alberta, choć de facto otrzymuję małą część produkcji modeli, które w większości sprzedaje PMR swoim stałym klientom, bez sklepu on-line i sklepu stacjonarnego.
Jakbyś zauważył, to w przypadku wagonów 440V Falns nie ma problemów z zakupem na modelcenter.pl, bo udało się dobrze trafić z nakładem. I działa (lub może został przeszacowany?) . Może są rzeczy, które w działaniu tego sklepu można dopracować - np. różne metody płatności, czy wysyłki. Pewnie kwestia czasu i to też się poprawi.

Dodatkowo, w przedsprzedaży, jednym z podstawowych problemów są zapewne terminy. Po pierwsze zmówienia musiałby być z bardzo dużym wyprzedzeniem, bo rezerwacja slotów w fabryce trwa i po zamówieniu masz niewielkie możliwości modyfikacji wielkości zamówień. Po drugie, zobacz przykład jaki miał miejsce z aktualną serią EU/EP07. Zapowiedź była we wrześniu 2021 i sprzedaż miała się zacząć na początku 2022. Z różnych powodów, w większości niezależnych od producenta, zaczęła się na początku 2023. Już widzę jak wszyscy byliby wyrozumiali dla @Robert Reschka za takie opóźnienie po zamówieniu modeli, ile byłoby wylanych pomyj nawet nie chcę myśleć.

Ostatnio edytowane:

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Pomijając już retorykę, która do niczego nie prowadzi, w innym wątku jeden z kolegów poruszył temat Haslera, którego nie powinno być na wózku strony 2.

Tak to wygląda w modelu EU07-402:
IMG_20230727_151234.jpg

A tak w oryginalnej EU07-402:
IMG_20230727_151400.jpg
Jest to mały szczegół, który można łatwo skorygować.
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na to:
IMG_20230727_154032.jpg

IMG_20230727_154058.jpg

Na szczęście wśród części dodatkowych jest dołączony przewód z dwoma izolatorami:
IMG_20230727_153929.jpg

Ostatnio edytowane: