• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.128 88 0
A gdzie wspomniano o monopolu na dzwięki?
Tutaj:
Do nowego dzwieku EU07 pod Loksound 5.0 żaden sklep dostępu nie będzie miał bo tego pliku nikomu nie dam. Jedynie w modelcenter.pl i u Elvisa będzie nowy dzwięk do EU07. U wszystkich innych dostaniecie tylko starego kotleta.
Skoro nie dostanę tego dźwięku nigdzie poza w/w monopolem (no dobra - duopolem, ale wiadomo, że to jest jedno i to samo źródło :D), to zasadne są obawy o dostępność dekoderów i poszczególnych kombinacji dźwięk-funkcje.

Uff... nie spodziewałem się, że będę musiał uzasadniać, dlaczego zadaję w tym wątku pytania n.t. oferowanych opcji do produktów Schlesienmodelle :D

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
Z całym szacunkiem, uznaniem i podziwem do tego co robi i jak wykonuje swoje usługi kolega ELVIS, ale nie można tam tak po prostu wrzucić do koszyka, zapłacić i poczekać na przesyłkę.
No właśnie. W samo sedno!
Nie mogę pojąć, że dekoderowy Guru Kolega @Elvis nie ma swojego e-sklepu z różnymi dekoderami. :niepewny:
Jego strona jest trochę przedpotopowa.;)
O ile łatwiej byłoby kupić właściwe dekodery do modeli w jego normalnym e-sklepie...(y)

A jeśli chodzi o dźwięki, to fakt, tak jak @PP1970 pisał, dekoder "kosztuje pieniądze", a ustawienia i dźwięki wgrywane są za free.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.715 62 3
No właśnie. W samo sedno!
Nie mogę pojąć, że dekoderowy Guru Kolega @Elvis nie ma swojego e-sklepu z różnymi dekoderami. :niepewny:
Jego strona jest trochę przedpotopowa.;)
O ile łatwiej byłoby kupić właściwe dekodery do modeli w jego normalnym e-sklepie...(y)

A jeśli chodzi o dźwięki, to fakt, tak jak @PP1970 pisał, dekoder "kosztuje pieniądze", a ustawienia i dźwięki wgrywane są za free.
Zostałem wywołany do tablicy, więc informuję.
Preferuję sprzedaż bezpośrednią. Odpowiada to mi i moim Klientom. Na stronę internetową, co z resztą widać, nie mam czasu, a co dopiero na sklep. Pewnie za jakiś czas się to zmieni, ale na tą chwilę musi tak pozostać. Mój numer telefonu i adres mailowy jest powszechnie znany. Tak samo można się ze mną kontaktować tu przez forum. Więc w czym problem.
Jak mawia mój kolega z Jastrzębia, każdy ma swoją wizję szczęścia.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.211 260 17

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
Zostałem wywołany do tablicy, więc informuję.
Preferuję sprzedaż bezpośrednią. Odpowiada to mi i moim Klientom. Na stronę internetową, co z resztą widać, nie mam czasu, a co dopiero na sklep. Pewnie za jakiś czas się to zmieni, ale na tą chwilę musi tak pozostać. Mój numer telefonu i adres mailowy jest powszechnie znany. Tak samo można się ze mną kontaktować tu przez forum. Więc w czym problem.
Jak mawia mój kolega z Jastrzębia, każdy ma swoją wizję szczęścia.
Sam od Ciebie kupowałem bezpośrednio na HOBBY w Poznaniu.
Nie są to przecież jakieś pretensje z mej strony. Mam nadzieję, że tak tego nie odebrałeś.
Uważam jednak, że byłoby łatwiej dla nas i lepiej dla Ciebie mieć e-sklep.
Dzięki za odpowiedź.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.715 62 3
Sam od Ciebie kupowałem bezpośrednio na HOBBY w Poznaniu.
Nie są to przecież jakieś pretensje z mej strony. Mam nadzieję, że tak tego nie odebrałeś.
Uważam jednak, że byłoby łatwiej dla nas i lepiej dla Ciebie mieć e-sklep.
Dzięki za odpowiedź.
Nie odebrałem tego absolutnie jako pretensje. Ale... Dopóki pracuję jeszcze na etacie, dopóty doba będzie za któtka. Albo zajmę się sklepem i o montażu można zapomnieć. Pewnie i by była z tego większa kasa, ale w życiu nie zawsze chodzi o pieniądze.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Ciekawe, producenci, dystrybutorzy nie dogadali szczegółów i teraz stawiają klientów pod ścianą, że korzystają z praw ekonomii wolnego rynku. Sprzedaż SM była zawsze „specyficzna”, nie wygląda na to, by stała się „customer friendly” w najbliższej przyszłości.
Nie wspominając handlowców z poza Polski, którzy od dłuższego czasu dobijają się do drzwi SM, bez skutku. Byłby to napewno dobry sposób by nieco poprawić sprzedaż i serwis.

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Prosze wymienić dokładnie którzy handlowcy dobijają się ponoć o nasze drzwi.
Odpowiedź na moje pytanie na temat dostępności SM -

Subject: Re: Schlesien Model H0 electrics

Hi Jack,

I have tried and tried again, but everytime I ask them they don't have enough to sell to me.

If everyone puts a good word in for me hopefully that can spur something.

I will try again and hopefully they will consider selling to me.

————-
On Mon, Apr 3, 2023 at 3:35 PM jack - wrote:
Hi Marc,

I have read on one of the railway modelling forums, The Scuderia is going to sell Schlesien Model products. If that’s the case when do you think those models would be available?

Best regards,
Jack
————-

--
Marc Bruno-Manager

The Scuderia #46
MODELS FOR THE HOBBY ENTHUSIAST
1-2390 Drew Rd.
Mississauga, ON L5S 1B8

——————————————-
Dyrekcja może napisać do niego mail, pod adres - marc.b@thescuderia46.com
Marc zawsze szybko odpowiada.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.211 260 17
Ciekawe. Jak widać jest to JEDEN handlarz. A piszesz o handlowCACH - łatwo znowu tworzyć złe swiatło na moją firme prawda? A tu pare faktów. Menzel pytał - dostał. Memoba pytał dostal. Włocha spotkałem na Intermodellbau mówił mi że napisze maila. Na maila do dzisaj czekam.

A tak na marginesie. Co kuje aby zamówić bezpośrednio u producenta? Byle szajs z Ali Express z Chin zamawiacie, a tu znowu wielki problem. Ręce opadają, naprawde!

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Ciekawe. Jak widać jest to JEDEN handlarz. A piszesz o handlowCACH - łatwo znowu tworzyć złe swiatło na moją firme prawda? A tu pare faktów. Menzel pytał - dostał. Memoba pytał dostal. Włocha spotkałem na Intermodellbau mówił mi że napisze maila. Na maila do dzisaj czekam.

A tak na marginesie. Co kuje aby zamówić bezpośrednio u producenta? Byle szajs z Ali Express z Chin zamawiacie, a tu znowu wielki problem. Ręce opadają, naprawde!
Ja akurat wierzę Marcowi, ponieważ jest solidny. Nawiasem, „Włoch” ma imię i nazwisko, nie przystoi lekceważący ton. Robiłem u niego zakupy wielokrotnie i nie mam żadnych przesłanek by zmienić swoje nastawienie.
Marc twierdził, że otrzymywał odpowiedzi odmowne, chyba ktoś jednak komunikował się. Czyli, dobry car, źli bojarzy?
Ostatnio, o ile mnie pamięć nie myli denaturat, był tylko dla polskich odbiorców. W związku z tym, nie mogłem zamówić „u producenta”. Pytałem o zagraniczną dostępność chyba pięć razy, bez odpowiedzi (proszę sprawdzić forum).
Jeśli chodzi o „złe światło”, wiele lat temu osobiście polecałem SM Romanowi z Reynaulds. Sam posiadam trzy modele EU07 z SM i uważam je za duże osiągnięcie. Co mi przeszkadza to chaos organizacyjny.

W związku z tym proponuję pośrednictwo w wymianie korespondencji. Nic nie zginie i dotrze do adresatów. Nie ma za co.

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.211 260 17
Reynaulds w Chicago, Marko we Włoszech… w ilu krajach Ty mieszkasz? Tak był kontakt z Marko, w 2015! Chciał wtedy wagony ROBO, a Siodemek mi wtedy zabrakło. Ostatnia korespondencia była w 2015. O aktualne serie nie mam zapytania w skrzynce mailowej! Teraz jest nowy sklep, możesz zamówic z za granicy więc kaj Problem?

@Stroppendorfer dawaj Pan następne nudne…

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
Ja akurat wierzę Marcowi, ponieważ jest solidny. Nawiasem, „Włoch” ma imię i nazwisko, nie przystoi lekceważący ton. Robiłem u niego zakupy wielokrotnie i nie mam żadnych przesłanek by zmienić swoje nastawienie.
Zgadza się, Marc jest bardzo rzetelny i bardzo łatwy jest z nim kontakt. Ma też super ceny, gdyby nie kwota przesyłki, to zgarniałby większość klientów. Dwa razy u Niego kupowałem towar, który w Europie był już wyprzedany i to z przesyłką przez ocean. Loki przed wysłaniem testuje. Niektóre sklepy w Polsce mogłyby się uczyć od Niego rzemiosła. W głowie się nie mieści, żeby producent w taki sposób się wypowiadał bądź co bądź o partnerze handlowym.

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Zgadza się, Marc jest bardzo rzetelny i bardzo łatwy jest z nim kontakt. Ma też super ceny, gdyby nie kwota przesyłki, to zgarniałby większość klientów. Dwa razy u Niego kupowałem towar, który w Europie był już wyprzedany i to z przesyłką przez ocean. Loki przed wysłaniem testuje. Niektóre sklepy w Polsce mogłyby się uczyć od Niego rzemiosła. W głowie się nie mieści, żeby producent w taki sposób się wypowiadał bądź co bądź o partnerze handlowym.
Dokładnie!
Zamówiłem od niego zestaw ”Sobieski”, sprawdzony z zero problemów, a ACME nie popisało się z większością egzemplarzy tej serii. Marc dosłownie wyrwał z ACME kilka drobnych elementów do modeli, które są praktycznie niedostępne dla przeciętnego klienta. Nie znam innego sklepu, który to potrafi zrobić. Cenowo jest nie do pobicia.
Wróciłem z Polski w ostatni piątek. Tak jak w 2022 roku, nic w kraju nie kupiłem (zamawiam czasem części zapasowe przez Modelmanię) z uwagi na ceny oraz brak możliwości odzyskania VAT.
Co do wypowiedzi „producenta”, to każdy widzi, szkoda słów.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Reynaulds w Chicago, Marko we Włoszech… w ilu krajach Ty mieszkasz? Tak był kontakt z Marko, w 2015! Chciał wtedy wagony ROBO, a Siodemek mi wtedy zabrakło. Ostatnia korespondencia była w 2015. O aktualne serie nie mam zapytania w skrzynce mailowej! Teraz jest nowy sklep, możesz zamówic z za granicy więc kaj Problem?

@Stroppendorfer dawaj Pan następne nudne…
Proponowałem, wznowić kontakt, jeśli takowy był. Widzę, że nie ma zainteresowania, może jednak nigdy nie było. Marc ma swoją firmę w Mississauga Ontario, nie we Włoszech. To nie ten „Włoch”.
„Kaj problem” jest taki - w sklepie pojawią się nowości o 10:00 (CET) czas środkowo- europejski, czyli 4:00 AM EST w Ameryce Północnej.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.211 260 17
@jack_flash Nie jest to mój problem gdzie mieszkasz kaj masz lepsze ceny, i z ACME też nie mam nic do czynienia. Żaden „sklep” od nas nie wyrwie części, które u Elvisa nie były by dostępne. Tak jak inny niemiecki producent do mnie powiedział, rozmawiając o widzimisiach klientów „Oh mein Gott, ich hab das gottgegebene Recht des Kunden auf sein Modell verletzt” odczuwam tu tak samo.

I jeszczs jedno. W niemieckiej gwarze nie jest nic obrażającego jak się powie „Beim Griechen” „Beim Italiener” (u włocha). W firmie też Copiloci mówią „ich flieg’ mit dem Polen” i ja też nie zaczynam beczeć i sie nie czuje obrażony. Więc ty i Weicha niech wyluzujcie ze swoimi ocenami moich słów. Z reszta mam pisania z wami tak dosyć i uperdliwości waszych wpisów że możescie sobie w tym wątku dalej szaleć sami. @Rozjazd już wątek z Falnsami załatwił, teraz ty z Weichą załatwiliście następny. Szczerze in otwarto mówie: Mam dosyć, mam was dosyć. Czepialstwa i marudzenia o wszystko. Nie potrzebne mi to. Ciekaw jestem ile potrwa aż też wątki o EP09 i Uacs’ach sp…..icie.

1) Ja nie musze sklepom dawać modeli - ja MOGĘ!
2) Ja nie musze tu na forum pisać - ja MOGĘ!
3) Ja nie musze sprzedawać moich modeli poza PL - ja MOGĘ.

Bardzo miły klient, który ma wszystkie moje modele, mi mówil: „Daj Pan sobie spokój z tymi CENSORED na forum - szkoda Pana czasu i nerwów”.

Swieta prawda. Żegnam też z tego wątku. A oczywisty fanclub dawajcie wasze negatywy i nudne, last call, fanboys.

Ostatnio edytowane: