• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.317 504 30
IV epoka najsłabiej się sprzedawała i teraz raczej jej nie będzie
Co mnie specjalnie nie dziwi, bo w IV epoce mogło być tylko jedno, niezbyt efektowne malowanie: seledynowa góra z trapezowym obniżeniem na czole i jednolicie ciemnozielony dół (bez dolnego jasnego pasa). Były wydane chyba tylko dwa modele (inne mogłyby się różnić tylko numerem i lokomotywownią). Ja mam jeden, bardziej dla zasady, niż dlatego, żeby mi się podobał i więcej w takiej wersji nie planuję. Co innego, gdyby powstał model starszej odmiany, typu 4E - tam jest znacznie więcej możliwości, bo nawet w IV epoce bywały pewne różnice w wyglądzie różnych egzemplarzy, nie mówiąc o EP08 czy EU06 przy drobnych zmianach detali.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.317 504 30
Pytam bo zastanawiam się nad wymianą na podwójne w przyszłym ICC i Cargo.
Czy chodzi o pantografy z podwójnymi ślizgaczami z nakładkami węglowymi? A dlaczego kolega @Marek Miller zakłada, że w modelu takie od razu nie będą? Tu dwa zdjęcia prototypów a jakiejś wystawy ładnych kilka lat temu:

EU07 SM (1).JPG

EU07 SM (2).JPG

A to model seryjny, z prawidłowo odwzorowanymi pantografami na Polskę (czerwony) - wtedy jeszcze z wąskim ślizgaczem i na Czechy (żółty) - z podwójnym ślizgaczem.

IMG_8642a.JPG

Na pytanie, czy do tych modeli pasują inne pantografy, nie znam odpowiedzi.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Również jestem zdania, że akurat ten producent da radę umieścić takie pantografy, jakie w danym okresie miał oryginał.

Może model ma parę mankamentów technicznych (wypadające części czy słabo świecące reflektory), które uparcie są przemilczane - ale niezgodności z oryginałem to ostatnia rzecz, jaką bym tu podejrzewał.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
683 54 1
Czy do modeli SM pasują pantografy od innych producentów? Pytam bo zastanawiam się nad wymianą na podwójne w przyszłym ICC i Cargo.
Pozwolę sobie dopytać, czemu Kolega chce wymieniać pantografy na przyszłych modelach lokomotyw IC i Cargo?
Pantografy, ktore bedą posiadały te modele, będą jak najbardziej i z całkowitą pewnością zgodne ze stanem faktycznym, jakie posiadały ich pierwowzory w skali 1:1, w danym okresie eksploatacji.

[EDIT]
No chyba, że Kolega w przypadku występowania w danym modelu, pantografu z pojedynczym ślizgiem miedzianym, bedzie chciał zastąpić go podwójnym grafitowym, podciągając model pod pozniejszy okres eksploatacji oryginału, to rozumiem.
Z tym, że bedzie to tylko zabieg dla pożądanego wyglądu i lepszego samopoczucia Kolegi, ale za to nie zgodny ze stanem faktycznym, ktory bedzie przedstawiał model z danego okresu eksploatacji oryginału.
Kolejna sprawa, to koszt tej zabawy, czyli cena pantografu i...
Dostępność...

A z tego co mi na chwilę obecną wiadomo, to nikt nie produkuje pantografów z podwójnym ślizgiem do modeli lokomotyw EU/EP07 IC. Oczywiście poza producentem z Dusseldorfu ;)

Ostatnio edytowane:
Reakcje
23 1 0
Pozwolę sobie dopytać, czemu Kolega chce wymieniać pantografy na przyszłych modelach lokomotyw IC i Cargo?
Pantografy, ktore bedą posiadały te modele, będą jak najbardziej i z całkowitą pewnością zgodne ze stanem faktycznym, jakie posiadały ich pierwowzory w skali 1:1, w danym okresie eksploatacji.

[EDIT]
No chyba, że Kolega w przypadku występowania w danym modelu, pantografu z pojedynczym ślizgiem miedzianym, bedzie chciał zastąpić go podwójnym grafitowym, podciągając model pod pozniejszy okres eksploatacji oryginału, to rozumiem.
Z tym, że bedzie to tylko zabieg dla pożądanego wyglądu i lepszego samopoczucia Kolegi, ale za to nie zgodny ze stanem faktycznym, ktory bedzie przedstawiał model z danego okresu eksploatacji oryginału.
Kolejna sprawa, to koszt tej zabawy, czyli cena pantografu i...
Dostępność...

A z tego co mi na chwilę obecną wiadomo, to nikt nie produkuje pantografów z podwójnym ślizgiem do modeli lokomotyw EU/EP07 IC. Oczywiście poza producentem z Dusseldorfu ;)
Chodzi mi po głowie pomysł uwspółcześnienia tych lokomotyw. Przynajmniej IC, bo Cargo chyba czeka na remont, więc coś się jeszcze może zmienić w wyglądzie. Ale nic na siłę, jak się nie da to trudno.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.317 504 30
Reakcje
23 1 0
Ale których? Tejpokazanej przez kolegę @am-70? A czy ona współcześnie dalej jest zielona, czy kolega Marek planuje ją przemalować? A może takiej, jak w poście kolegi @Piter75? Ale tu nie wiadomo, z jakiego czasu i z jakimi pantografami będzie ten model.
Myślałem o przeróbce EP07-412 do wersji współczesnej (2021) jak na zdjęciu Kamila Sikory (Ilostan Pojazdów Trakcyjnych)
1642024907056.png

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Ten model już będzie miał odbieraki z takimi ślizgami.
Czy przewiduje się udostępnienie „odrzutów z eksportu” zaprzyjaźnionym krajom w postaci Menzels Lokshuppen, by koledzy z poza Polski mogli te nowości zakupić? Krążyły tu słuchy, że modele mają być dostępne wyłącznie w kraju, bez możliwości wysyłki za granicę.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
683 54 1