• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 46 0
Ostatniej ... tzn od której? Od tej sprzed kilku lat? Przecież wszystko zdrożało, za darmo się nie da produkować, projektować itd.... a o rozwoju firmy nie wspomnę czy o kosztach. Poza tym dostajecie model całkowicie z innej produkcji, innej klasy.
14 tygodni temu na FB padła od producenta cena 975 zł. Czy aż taka podwyżka sie zapowiada? Kurs Euro był też około 4,6

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
789 87 8
14 tygodni temu na FB padła od producenta cena 975 zł. Czy aż taka podwyżka sie zapowiada? Kurs Euro był też około 4,6
Wynajęcie kontenera na przewóz towarów z Dalekiego Wschodu do Europy, czy Ameryki Północnej wahał się w granicach 1000 - 1200 €, obecnie dochodzi do 12000 €, a może i więcej. Wspominał o tym, Dr. „Piko” w swoim wideo z jesieni 2021.

Reakcje
91 19 10
Denaturat za mniej niż 2,000 zł się nie kupi :) wiadomo ze chcielibyście model za 699 zł i najlepiej żeby go odrazu sprzedać z zyskiem. Bardzo dobrze ze bedą ograniczenia a cena jest do zaakceptowania i chętnie zapłacę producentowi za ten model takie pieniądze.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.305 122 1
Cena będzie na poziomie 259 euro.
Przepraszam, ale to chyba jakiś cenowy żart:oops:
W innym wątku odbywa się już długa dyskusja o aktualnych cenach zaproponowanych przez konkurencyjną firmę. Padają tam słuszne argumenty, że producent przesadził z nowymi cenami (podwyżki).
A tu, producent za wyrób wielkoseryjny żadą (o ile jest to prawda co napisał wyżej kolega:niepewny:) taką cenę:( I to za produkt, który jak to często pisze kolega @DRACULA, jest technologicznie zacofany o kilka lat.
Ta nielubiana przez niektórych kolegów konkurencja, za model na znacznie wyższym poziomie (ET21), żada 190,00 euro (cena z najnowszego katalogu PIKO).
Aby nie przysparzać kolegom niepotrzebnej pisaniny, w stylu "jak ci się nie podoba to nie kupuj", deklaruję, że ja z tego szaleństwa cenowego się wypisuję. Jest jakaś granica (cenowa), której nie zamierzam przekraczać! I to bez względu czy mnie stać czy nie stać na taki zakup finansowo:p

Ps. Oczywiście moje rozważania staną się nieaktualne w przypadku weryfikacji ceny przez producenta a modele z nowego wypustu będą pozbawione wad, o których w tym wątku pisali wcześniej koledzy.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Wynajęcie kontenera na przewóz towarów z Dalekiego Wschodu do Europy, czy Ameryki Północnej wahał się w granicach 1000 - 1200 €, obecnie dochodzi do 12000 €, a może i więcej. Wspominał o tym, Dr. „Piko” w swoim wideo z jesieni 2021.

Obecnie cena kontenera kształtuje się na poziomie ok 20 tys euro, cena sprzed ok 2 tyg. Większy problem leży w tym, czym go przywieźć ?

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Remaj12 napisał(a):
Ile modeli będzie w stanie przywieźć jednym lotem?
Maksymalna ładowność B 777 Freighter to ok. 103 ton. Jeżeli w uproszczeniu przyjmiemy, że model EU07 + opakowanie waży 1 kilogram, to teoretycznie jednym lotem da się przewieźć ok 100 000 modeli :eek: Oczywiście w przypadku lotu z Chin ładunek będzie znacznie mniejszy, jakieś 30-40 ton, ale to nadal daje minimum 30 tys. modeli, czyli chyba więcej niż trzeba żeby swój model otrzymał każdy mikol w Polsce a firma mogła spokojnie inwestować w kolejne modele polskiego taboru :cool:

Szkoda tylko że niestety żyjemy w ponurej rzeczywistości, okraszonej absurdalnymi rachunkami za media (ja na przykład właśnie dostałem "domiar" za ogrzewanie w zeszłym roku, równowartość kibla wg nowego cennika Piko), wzrostem cen wszystkiego (poza płacami), wielkim skokiem na pensje ciężko pracujących ludzi (ponoć zamożnych, z zarobkami na poziomie zasiłku w krajach cywilizowanych) i bredniami na temat regulowanych cen mąki i cukru. Tak więc sprzedaż takiej ilości modeli jest równie prawdopodobna jak to, że jutro obudzimy się w normalnym kraju :mad:

Całe szczęście że wszystkie oszczędności mam ulokowane w euro i frankach (jak widać doświadczenia z "peerelu" teraz procentują) i na jeden model EU07 będzie mnie stać :D

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Ile modeli będzie w stanie przywieźć jednym lotem :) ? Będziesz woził swoje modele osobiście :D ?
Remek proszę cię, jedna paleta z modelami lekko się zmieści. Nawet bym nie musiał zmienić Load and Trim Sheet jak by mi ją wsuneli na last minute na pokład. Chance są, że osobiście będe wiózł swoje modele, tak.

Bez urazy, ale jeśli chcecie transportować lotniczo, to zorientujcie się w kosztach względem transportu kolejowego i morskiego...
Pracując jako Kapitan na B777 w tej firmie, mam troche inne kondycie przewozu, niż normalny klient zewnętrzny. Transport morski mi się nie opłaca. B777 doleci mi na czas, nawet nie chce myśleć o tym, co wy na tym forum byś cie znowu na mnie wieszali jak bym miał modele na Ever Given...

Ostatnio edytowane:

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Robert Reschka napisał(a):
Njet... te 103 tony możemy non stop z HKG do LEJ lub FRA zabrać.
O, to w takim razie włączam tryb alternatywnej rzeczywistości:

Z tego wynika, że optymalne wypełnienie ładowni B 777 to:
  • 40 ton EU07/EP07/EP08,
  • 15 ton Su45/SP45,
  • 15 ton ET41,
  • 20 ton modeli elektrowozu, którego wszyscy oczekują, ale jakoś nikt go nie wprowadza do oferty (manufaktur nie liczę).
A pozostałe ok. 10 ton proponuję zarezerwować na EU07 Piko, żeby było co wkładać do zestawów startowych dla dzieci :p

No, niestety trzeba jednak powrócić do szarej rzeczywistości:

Pozostaje nam liczyć na to, że tą jedną paletę jednak uda się przewieźć i już niedługo będziemy mogli się cieszyć kolejnymi wspaniałymi modelami EU07 :D