• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.084 38 4
W dziale "Giełda" pojawiają się dioramki, niedawno były dwie, polecam poszukać i we własnym zakresie dorobić oszklenie (plexi?). Dioramki były bardzo klimatyczne i z pewnością taka prezentacja wyglądałaby świetnie.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic".

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Każdy może sprzedać swój model tak. Nie ma sprawy. Ale jak któś kłamie nam przy telefonie, bo jego zamówienie 6 loków zostało anulowane, że to jest dla rodziny kolekcionerów/modelarzy, to sprawa wygląda inaczej. Ja robie te modele dla was modelarzy, a nie dla cwaniaczków, ktorzy chcą zarobić szybką złotówke na cudzej pracy.
Trudno odmówić Panu racji, ale jakby modele SM były dostępne od ręki tak jak konkurencji, to problem kupowania na szybki handel sam by się rozwiązał. Wyrobił Pan sobie markę na swoje produkty i to jest normalna - choć może trudno akceptowalna - reakcja rynku. Piko wypuściło niedawno EU07-323 i szybko zeszła, potem "powtórka" 343, ale poszła fama że gorzej malowana plus efekt pandemii i jest jej wszędzie pełno, a siódemki SM "przeleciały jak kometa".

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Kolejman napisał(a):
Macie jakąś propozycję na tanią gablotkę na tą lokomotywę?
Wersja budżetowa:

EU07_1.jpg

Gablotka produckji Trumpetera (można kupić za jakieś 30-35 zł) + przykręcony odcinek toru Roco. Wygląda przyzwoicie (gablotka, model jest rewelacyjny), zajmuje mało miejsca, idealnie chroni od kurzu a małżonka się nie czepia :podstepny:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
I w ten sposób ukaraliście nabywcę, który sporo przepłacił byle tylko mieć Wasz produkt - Brawo :LOL: negatywny PR macie naprawdę na poziomie master :ROFL:
Jaką mam gwarancie, że cwaniaczek handlarz sprzeda klientowi model z ktorym on nic nie porabiał? Żadnej. On chce handlować? Prosze, to gwarancia i organizacja serwisu po jego stronie, jeżeli nie nalezy do sklepów modelarskich. Niech on sie śmiało zwróci do producenta.

Ja nie odpowiadam za modele na rynko wtórnym. Proste.

PS: Zanim kliknołem na ocene twojego wpisu, to już wiedziałem od kogo to jest. Pingwinek przeciesz jest moim najwiekszym fanem obok Jerzyka :)

Slash

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
Albo się mylę, albo prywatny producent/handlarz prowadzący działalność nie ma obowiązku sprzedać towar każdemu chcącemu. Zwłaszcza jeśli kupujący łamie świadomie regulamin ustanowiony przez sprzedającego. Jeśli SM postanawia sprzedawać po jednym modelu na łepka to tylko zwiększa szanse nabycia modelu przez wszystkich zainteresowanych i to w sklepowej cenie. A nie podwójnej u jakiegoś konika. Ale jak widać kolekcjonerom to nie pasuje. Nie wiem o co tu chodzi, ale widzę że temat EU07 od SM to jakiś fenomen socjologiczny.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Ładne ma Pan podejście do klentów. Level Master. A jeśli koniecznie Pan chce żebym coś powiedział? Proszę: prowadzi Pan ewidencję, kto i jaki model zakupił wraz z numerem seryjnym? Rodzice mają przeszłość w Stasi czy UB?
Nie myl Pan mojego podejścia do moich klientów z podejściem do hejterów lub cwaniaczków.

Tak kazałem sobie zapisać numery seryjne lokomotyw ktore zostały sprzedane osobie która przy telefonie była wielce obrażona, że powiedzielismy że nie sprzedajemy na handel, bo ta osoba ponoć tylko prywantnie kupuje i nie ma zamiaru handlować. Ledwo paczka doszła do niego już modele były na allegro. I tak minimum trzema klientom zabrał możliwość kupic model za normalną cenę! I robie tak, bo własnie mam szacunek do moich klientów i fanów moich modeli, i chce aby dostali model za normalną cenę! Tak to jest własnie level master. Pewnie mógł bym sobie powiedziec „A co mnie to, kto kupi, sold is sold, kasa jest, i don’t care!”. Ale jak tak egoistycznie nie myslę. Mi zależy na klientach, i trudno jest ustalic liczby produktu aby zadowolic każdego, i też nie wyprodukować za dużo. Dlatego, jak jest mniej modeli niż chętnych na nich, próbóje aby jak najwiecej klientów dostali po normalnej cenie. Tak jest to level Master.

A tej żałosnej wycieczki Pana w kierunku moich rodziców, nie będe komentował.

Slash

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
I tak minimum trzema klientom zabrał możliwość kupic model za normalną cenę! I robie tak, bo własnie mam szacunek do moich klientów i fanów moich modeli, i chce aby dostali model za normalną cenę!
I to jest sedno. Równie dobrze producent mógłby zostawić partię towaru u siebie i sprzedawać na prywatnych kontach jako "z drugiej ręki" za podwójną cenę skoro też schodzi...

akinomrz

Aktywny użytkownik
Reakcje
188 10 2
Jaką mam gwarancie, że cwaniaczek handlarz sprzeda klientowi model z ktorym on nic nie porabiał? Żadnej. On chce handlować? Prosze, to gwarancia i organizacja serwisu po jego stronie, jeżeli nie nalezy do sklepów modelarskich. Niech on sie śmiało zwróci do producenta.

Ja nie odpowiadam za modele na rynko wtórnym. Proste.

PS: Zanim kliknołem na ocene twojego wpisu, to już wiedziałem od kogo to jest. Pingwinek przeciesz jest moim najwiekszym fanem obok Jerzyka :)

Łaska producenta na pstrym koniu jeździ :ROFL: tylko, że podejmując się produkcji modeli w pakiecie dostajesz Pan obowiązek obsługi gwarancyjnej każdego swego produktu - o ostrzejszych przepisach dot. rękojmi wynikającej z przepisów k.c. już nawet nie wspominam - produkt z dowodem zakupu = obowiązek gwarancji i rękojmi. Takie jest prawo i tyle. Swoją drogą legitymujecie kupujących żeby śledzić dalszą drogę produktu i weryfikować kto godzien obsługi gwarancyjnej ?

Reakcje
115 1 0
Dla mnie dziwne jest to, że kupując model w sklepie, nie ma czegoś takiego jak Ogólne Warunki Gwarancji w formie do zaakceptowania, lub dołączone do modelu. Wiadomą sytuacją jest fakt, że modele z "drugiej ręki", mogą być modyfikowane prywatnie, może być przy nich coś grzebane.
Na facebook napisaliście "Z dnien dziśejszym wygasła gwarancja na nasze modele EU07-400 z numerami seryjnymi 157, 158, 176, i 177."
dodajcie, że wszystkie modele z rynku wtórnego nie są objęte gwarancją. W tym tygodniu, ktoś w zakładce giełda, wrzucał wersję PKP cargo na sprzedaż. Model poszedł na allegro za około 2,000pln. Ludzie licytowali model, który ma 5 lat i nie jest objęty gwarancją. Odnoszę wrażenie jak by wasz regulamin, rodził się teraz, na szybko, na pokaz? Więcej luzu Panowie...

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.065 145 0

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.385 18 0
OGŁOSZENIE

Ja wiem, że żyjemy w kraju, w którym od końca 2015 roku personalne zagrywki i brak kultury stały się normą, ale zgody na to nie będzie. Można dyskutować kulturalnie. Można przerzucać się na argumenty, ale trzeba choć trochę kultury, by dyskusja mogła się toczyć.

PS. Przywróciłem post Pana Roberta odnośnie odpowiedzi dot. podejścia do klienta i na chamską zaczepkę. Dla potomności, z czym musimy się tutaj zmagać, z jakim poziomem kultury, a raczej jej braku.

Ostatnio edytowane: