• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 35 5
Wymieniał ktoś sprzegi w tym modelu? Ja jakoś sobie nie umiem poradzić. Da się coś zrobić z tym migającym oświetleniem na analogu?
Sprzęgi trzeba wyciąć od spodu pęsetą trzeba ścisnąć końcówkę i mocno pociągnąć przód. Powinien wyjść bez problemu. Na sprzęgu jest taka mała nasadka, którą trzeba nałożyć na inny sprzęg, który będzie zakładać, bo inaczej nie będzie się trzymać. Co do migania, mi na flexie Roco nie migają

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Czy w waszych egzemplarzach podczas jazdy w analogu jest taki odgłos jakby w rytm uderzania obręczy koła o mocowania podkładów? Uderzać, to raczej nie uderza, aczkolwiek blisko jest...

DSC_2593.jpg

U mnie bowiem słychać to dość wyraźnie (w porównaniu z PIKO) i mam obawy, że może to nawet przebijać przez dźwięki z dekodera gdyby je zainstalować. Czy ten typ tak ma? Mi to wygląda na jakieś dźwięki z przekładni, może... bo chyba nie ma to związku z typem zasilenia (najprostszy analog PIKO). Jeździ płynnie i rusza wolno.

Podczas jazdy w analogu światła niestety też migają w różnych sekwencjach... Dziwne. Pikolce tak nie mają... Czyli wszystko pięknie, super... 'ale'...

P

PogromcaMitów

Gość
No przecież pisałeś wcześniej, że super. Cud, miód i orzeszki. Jak pytam czy ktoś dostał model bez wad to jadą mi od troli. A ja chciałbym poznać prawdę. Piko za takie numery byłoby jùż tu zmasakrowane. Cena w górę, błędów masa, kupony rabatowe spuszczone w kiblu ale niech żyje SM.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
No przecież pisałeś wcześniej, że super. Cud, miód i orzeszki. Jak pytam czy ktoś dostał model bez wad to jadą mi od troli. A ja chciałbym poznać prawdę. Piko za takie numery byłoby jùż tu zmasakrowane. Cena w górę, błędów masa, kupony rabatowe spuszczone w kiblu ale niech żyje SM.
Nie zrozumiałeś mnie. Jest SUPER za całokształt. Jak napisałem - model jest super szczegółowy, masa drobiazgów... jeździ i rusza płynnie. Teraz dopytuję o szczegóły po porównaniu jazdy w analogu z PIKO-lcami... i nie to abym z tego powodu odsyłał model.... nawet o tym nie myślę. Są tacy co odsyłają bo farbka ze stopnia schodzi...
Nic nie jest bez wad. Ale spytać zawsze można, prawda?

A co do wyzywania od troli to jest zapewne przykre, tym bardziej jeśli wyzywany tylko pyta o coś albo wyraża swoje zdanie z poszanowaniem innych użytkowników forum. Ja tam się nie dziwię, gdy czasem w odpowiedzi na ataki też komuś nerwy puszczają. Sam uzyskałem miano Trola :) Widać jak się za dużo pisze na forum to awans murowany.

Pisząc wcześniejszy post tylko wyrażam to, co zauważyłem. Jak wspomniałem - w modelach PIKO siódemek jakie mam (kilka sztuk) światła nie migają podczas jazdy w analogu, a same modele podczas analogowej jazdy "produkują" tylko dźwięki wynikające z toczenia się ich masy po szynach. Chcę tylko wiedzieć czy ten 'terkot' w EU07 SM to norma czy ja mam coś nie halo.... (jak pisałem model rusza od najmniejszych prędkości i jeździ płynnie - jedyne "co" to migające światła i wspomniane dźwięki podczas jazdy)... bardziej bym się martwił gdyby szarpał podczas jazdy i się zatrzymywał bez powodu. A tego nie ma.

Troli nie należy karmić
Acha....
I znowu zaczynacie wyzywać ludzi.... a te "złote myśli" wyrażane na forum już się nudne robią. To, że twoim zdaniem z kimś nie należy gadać zostaw może w decyzji rozmówcy. Chyba każdy ma swój mózg? Prawda? .... i nie potrzebuje mnichów przewodników wskazujących ścieżkę do światła...

Ostatnio edytowane:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Ja mam taką obserwację dotycząca jazdy.
1. Był moment, że zatrzymywał mi się na rozjazdach. Tak jakby tracił zasilanie. Otworzyłem, poprawiłem dekoder i najwyraźniej to była przyczyna i jeździ bez problemu.
2. Wchodzi bez problemu w ciasne zakręty R2 Roco. (mam namyśli zakręt zbudowany z R2 a nie pojedyńczy tor)
3. Haczy zgarniaczem jeżeli jest nierównośc lub nawet niewielki naddatek szutru, tam gdzie inne loki przejeżdżają (znany problema ja nie chcę niczego podpiłowywać)
4. W porównaniu do Piko jeździ bardzo aksamitnie. Jest bardziej cicha i ma wyraźnie płynniejsze ruchy. (Odnotowałem to w obu posiadanych przeze mnie modelach)

Co do ostatniego komentarza od razu utnę dyskusję. Nie jestem noobem w ustawianiu dekodera. Używam wyłącznie dekoderów ESU. Większośc mam w wersji LOK Sound 5, a właściwie wszystkie oprócz jednego. Do ustawień używam Lok Programmera., także komentarz, że wszystko można ustawić raczej nie bedzie tutaj najwłaściwszy :) Jakością jazdy i kulturą konkuruje u mnie tylko PIKO ET22.
Tak wiem, że np. p Jankowski prezentując swoją olbrzymią kolekcję na YT zwracał uwagę , ze niektóre SM nie jeżdżą idealnie i dla uczciwości i rzetelności wypowiedzi podkreslam to w tym miejscu.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Każdy pragnący spokoju ducha Użytkownik tego Forum powinien jak ognia unikać wchodzenia na:
a) wątek o siódemkach firmy Schliesenmodelle *
b) wątek o Ygrekach firmy Robo*
c) watek o Ygrekach firmy Piko*
a już najbardziej na jakikolwiek wątek dotyczący porównań ww producentów. O udzielaniu sie na nich nawet nie wspomnę.
To naprawdę poprawia jakość życia !!!
* - Uwaga. Lista w przyszłości może ulec poszerzeniu. Bądźmy czujni !

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
I moja dotarła - dla towarzystwa z IC Piko:
DSC04581.JPG
warta jest tych pieniędzy; na dekoder musi trochę poczekać, bo z nią to będą jazdy okazjonalne - do normalnego jeżdżenia po makiecie jest siódemka Piko; co zauważyłem - nie ma gumek na kołach i to liczy się też na plus

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Nazwą tej firmy bym się za bardzo nie sugerował.
Pocztex jest bardzo słaby jeśli chodzi o terminowość - wystarczy poczytać opinie w necie. Sam zresztą miałem kiedyś z nimi problemy, więc jeśli mam wybór to raczej unikam tej firmy.
Szczerze mówiąc dziwię się, że Modelcenter wybrał takiego dostawcę swoich produktów. Dziwię się także, że nie wysyłają przez paczkomaty, co obecnie jest standardem większości firm wysyłkowych i jest chyba najwygodniejszą formą dostawy, bo najbardziej elastyczną - odbierasz kiedy ci pasuje, a nie kiedy kurierowi akurat wypadł twój rewir i oznajmia że właśnie stoi pod twoimi drzwiami, kiedy ty jesteś w pracy, itp.
Wygląda na to, że muszę odszczekać to co napisałem i zwrócić honor Pocztexowi, bo model otrzymałem w 2 dni po wykonaniu przelewu.
Sam model EU07-400 póki co bez żadnych zastrzeżeń. Nie widzę żadnych ubytków, zarysowań, czy innych nieprawidłowości. Jest piękny. Czekałem na niego od kilku lat, już nawet straciłem nadzieję, że w ogóle ponownie pojawi się w sprzedaży, a tu taka miła niespodzianka.
Podziękowania dla SM i pana Roberta.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.519 112 11
Czytam te wpisy i się zastanawiam po jaką cholerę Wy kupujecie te ..to ..coś ...czy jak to nazwać ...SZAJS ? Co by Wam nie dać, pokazać, przedstawić zawsze będzie to kupa i syf. Nie kupujcie, nikt Was nie zmusza .. na litość .... boską. Co Wy Polacy macie z tą głową, nie podoba się to nie kupuj i nie zawracaj dupy.
Ponad 5 lat spokoju i znowu odezwały się z podziemi, a raczej wylazły jak Macierewicz ...polskie demony przeszłości i narzekania, tylko aby pomarudzić i d*** obrobić.
Masakra, jakąś biegunkę czy sraczkę macie na punkcie firmy SM ....... ??
112 stron opowieści rodem z mchu i paproci i dalej to samo ...... ileż jeszcze można?
Siedzę na forum mniej niż 10 lat i mniej więcej tyle zajęło aby generacja modelarzy w większości odeszła. Jako że forum nie lubi próżni, wypełnia to generacja z 500 plus:ROFL:

Ostatnio edytowane: