• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Reakcje
135 5 0
Do mojego garażu też dojechał ostatni wypust od Schlesienmodelle. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć porównawczych z lokomotywą Piko w podobnym malowaniu dla tych co nie mieli możliwości porównania obydwu modeli naraz.
Ooo proszę Pana, stawiam porządny browar! ;) Nareszcie większość niezdecydowanych ma możliwość subiektywnej, wizualnej oceny obu modeli. Zapewne bardziej wartościowej niż przepychanki kilku użytkowników ;)

Ja ze swojej strony zdecydowałbym się na SM, ale póki co wolniejszych funduszy brak więc muszę odpuścić, chyba, że jakimś cudem zostaną jeszcze w sprzedaży z powodu braku chętnych :D

Oczywiście, że nie ma. Ale płacąc ileś set PLN za model z Trzeba trochę czegoś wymagać. Gołym okiem widać błąd, więc uważam że takie coś powinno być od razu korygowane przez producenta.
Ty wymagasz, inni nie. To Twoje subiektywne podejście. Nie narzucaj go innym ;)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
A co te pantografy takie jakieś mało równe w modelu SM?
W 2 minuty można skorygować te krzywizny, żeby więcej się nie pojawiały.
Wystarczy odpowiednio na wyczucie poodginać zaczepy.
Pantografy w Piko też potrafią się wyginać i również trzeba korygować zaczepy.
Zresztą w modelach Roco miałem to samo. Po prostu tak już jest.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.783 61 10
Ty wymagasz, inni nie. To Twoje subiektywne podejście. Nie narzucaj go innym ;)
Nic nie narzucam, ale jak się płaci to się wymaga i chyba mogę wyrazić moje zdanie na ten temat.
Było już o odpadających częściach, o farbie która niestety nie za bardzo trzyma się niektórych części i teraz pantografy. Chyba trochę za dużo jak na model z manufaktuty. Wybór należy do kupujących.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.783 61 10
W 2 minuty można skorygować te krzywizny, żeby więcej się nie pojawiały.
Wystarczy odpowiednio na wyczucie poodginać zaczepy.
Pantografy w Piko też potrafią się wyginać i również trzeba korygować zaczepy.
Zresztą w modelach Roco miałem to samo. Po prostu tak już jest.
Jasne, że można i dużo się da zrobić. Skoro to zajmuje tylko 2 minuty to tym bardziej korekta niedociągnięć powinna być wykonana przez producenta.

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
279 4 2
Ooo proszę Pana, stawiam porządny browar! ;) Nareszcie większość niezdecydowanych ma możliwość subiektywnej, wizualnej oceny obu modeli. Zapewne bardziej wartościowej niż przepychanki kilku użytkowników ;)

Ja ze swojej strony zdecydowałbym się na SM, ale póki co wolniejszych funduszy brak więc muszę odpuścić, chyba, że jakimś cudem zostaną jeszcze w sprzedaży z powodu braku chętnych :D
Dzięki za wirtualne piwko:cool:
Ja zostawiam sobie obydwie mimo ,że SM prezentuje się bez dwóch zdań korzystniej . Piko też ma swój urok z racji ,że jest bardziej spójny wizualnie z resztą sztafety posiadanych przeze mnie lokomotyw PKP ze stajni Piko . Obydwa modele w tej chwili raczej już tylko dostępne z drugiej ręki. Chyba ,że jeszcze pojawią sie jakieś wznowienia w tym malowaniu.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
11 2 1
Ktoś jeszcze czeka na lokomotywę zamówioną w poniedziałek tydzień temu lub wcześniej? Ja dane do przelewu dostałem w środę wieczorem i od razu przelałem. Miała zostać wysłana w czwartek tydzień temu lub w ten poniedziałek, lecz napisałem maila czy przelew dotarł i kiedy otrzymam lokomotywę. Dostałem odpowiedź, że przelew dotarł i wyślę ją we wtorek. Do tej pory żadnego maila, SMS od kuriera lub poczty. Na koncie Modelcenter status jeszcze nie wysłane.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.731 443 99
Ktoś jeszcze czeka na lokomotywę zamówioną w poniedziałek tydzień temu lub wcześniej? Ja dane do przelewu dostałem w środę wieczorem i od razu przelałem. Miała zostać wysłana w czwartek tydzień temu lub w ten poniedziałek, lecz napisałem maila czy przelew dotarł i kiedy otrzymam lokomotywę. Dostałem odpowiedź, że przelew dotarł i wyślę ją we wtorek. Do tej pory żadnego maila, SMS od kuriera lub poczty. Na koncie Modelcenter status jeszcze nie wysłane.
Ja dostałem przedwczoraj info mailem z modelcenter.pl z załączonym drukiem nadania i informacją, że dziś wieczorem, albo jutro wysyłka..... (druki są wcześniej? Ja zawsze jakieś potwierdzenia dostaję jak już towar na poczcie, albo u kuriera)... Ale z ciekawości po twoim poście dzisiaj wszedłem na stronę modelcenter.pl i w historii zamówienia też mam "jeszcze nie wysłane". Zapytałem teraz mailowo o to. Ciekawe czy odpiszą? Tak szczerze to cały czas mam nadzieję, że kurier (Pocztex48) dziś będzie u mnie z towarem. "48" to "48".... a gadka o wysyłce i wspomniany druk nadania były przedwczoraj....

Ostatnio edytowane:
Reakcje
11 2 1
Ja dostałem przedwczoraj info mailem z modelcenter.pl z załączonym drukiem nadania i informacją, że dziś wieczorem, albo jutro wysyłka..... (druki są wcześniej? Ja zawsze jakieś potwierdzenia dostaję jak już towar na poczcie, albo u kuriera)... Ale z ciekawości po twoim poście dzisiaj wszedłem na stronę modelcenter.pl i w historii zamówienia też mam "jeszcze nie wysłane". Zapytałem teraz mailowo o to. Ciekawe czy odpiszą? Tak szczerze to cały czas mam nadzieję, że kurier (Pocztex48) dziś będzie u mnie z towarem. "48" to "48".... a gadka o wysyłce i wspomniany druk nadania były przedwczoraj....
Ja miałem już 3 terminy wysyłki (wczoraj też) i do tej pory nie dostałem żadnego maila od nich o nadaniu lub od poczty.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.731 443 99
Do mojego garażu też dojechał ostatni wypust od Schlesienmodelle. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć porównawczych z lokomotywą Piko w podobnym malowaniu dla tych co nie mieli możliwości porównania obydwu modeli naraz.

Zobacz załącznik 776703 Zobacz załącznik 776704 Zobacz załącznik 776705 Zobacz załącznik 776706 Zobacz załącznik 776707
Spoko porównanie. Nie da się ukryć, że 303E od PIKO wieje kompromisem. Ale i tak warto obie posiadać, tzn. PIKO i SM - w sensie: zarówno 4E (PIKO), 303E (PIKO) jak i 303E (od SM).

Wersje HCP Poznań - tzn. 303E (firmy PIKO) i 303E ( firmy 'SM') to bowiem wersje z pewnymi różnicami w oryginałach - choćby ryfle w linii okien. Wersje PIKO i przyjęta numeracja na modelach odpowiadają wersjom bez tych ryfli (do 399). Model 'SM' to już tylko wysokie numery boczne, których PIKO nie zrobi z uwagi na taką, a nie inną formę budy. Obawiam się, że długo nie będzie teraz kolejnych 'siódemek' na rynku (w sensie nowych wersji tych modeli)....

Ostatnio edytowane:

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Nazwą tej firmy bym się za bardzo nie sugerował.
Pocztex jest bardzo słaby jeśli chodzi o terminowość - wystarczy poczytać opinie w necie. Sam zresztą miałem kiedyś z nimi problemy, więc jeśli mam wybór to raczej unikam tej firmy.
Szczerze mówiąc dziwię się, że Modelcenter wybrał takiego dostawcę swoich produktów. Dziwię się także, że nie wysyłają przez paczkomaty, co obecnie jest standardem większości firm wysyłkowych i jest chyba najwygodniejszą formą dostawy, bo najbardziej elastyczną - odbierasz kiedy ci pasuje, a nie kiedy kurierowi akurat wypadł twój rewir i oznajmia że właśnie stoi pod twoimi drzwiami, kiedy ty jesteś w pracy, itp.

Reakcje
115 1 0
Sklep nie podaje numeru telefonu, który mamy umieszczony w swoim koncie na stronie modelcenter.
Jak było w moim przypadku, paczka została nadana w czwartek 10.12, u mnie była na drugi dzień.
Feler polegał na tym, że Panu Listonoszowi, nie chciało się zostawić awizo i paczka skończyła na urzędzie pocztowym,
po weekendzie przeszedłem się z ciekawości na urząd i okazało się, że paczka na mnie czeka do odbioru.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
a ja mam pytanie techniczne. Przy montażu dekodera widać, ze z jednej i z drugiej strony lokomotywy wychodzą po dwa nie podłączone kabelki. Oczywiście nie jest tak, że się urwały :) , tym niemniej są oprawione czyli mają końcówki, co akurat uważam ,że nie powinno mieć miejsca i nie powinny one być bez zaizolowania. Do czego one miały być wykorzystane?