• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Reakcje
39 49 1
Cierpliwości życzę.

A propo info kolegi @Misiek .... sprawdziłem....
W tej chwili gdy to piszę znowu model jest dostępny:

Zobacz załącznik 776105

Grzech nie skorzystać :p

PS. Jest też opcja "za pobraniem" (opłata 33zł).
Też pisałem, że jest opcja za pobraniem. Niestety po wybraniu jej, poproszono mnie o zapłatę z góry.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

sirmiecho

Nowy użytkownik
Reakcje
20 0 0
Ja swoją "siódemkę" zwracam - błędy malatury, odpadająca pomarańczowa farba na drabinkach, brak instrukcji.
Brat miał więcej szczęścia - u niego "tylko" odpada farba na drabinkach, chociaż bardziej niż w mojej i nie ma zamocowanych trąbek sygnałowych, są tylko te zapasowe w woreczku. Co ciekawe w mojej były trąbki te i te.
Obie były jezdne, sprawdzałem w analogu.
Loteria za 980 PLN za sztukę...

Reakcje
115 1 0
Ja swoją "siódemkę" zwracam - błędy malatury, odpadająca pomarańczowa farba na drabinkach, brak instrukcji.
Brat miał więcej szczęścia - u niego "tylko" odpada farba na drabinkach, chociaż bardziej niż w mojej i nie ma zamocowanych trąbek sygnałowych, są tylko te zapasowe w woreczku. Co ciekawe w mojej były trąbki te i te.
Obie były jezdne, sprawdzałem w analogu.
Loteria za 980 PLN za sztukę...
No to kolega zasiał dozę niepokoju w oczekiwaniu na zamówienie...

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.707 62 1
Mam EU07 w malowaniu IC i zielono-zieloną z V epoki, trąbki są do samodzielnego montażu i tyle. A że ich zamocowanie przerasta umiejętności niektórych ludzi to cóż, taki klimat teraz mamy :ROFL: Kilka lat temu nie kupiłem od nich w malowaniu cargo bo przeczytałem na tym forum, że ciemny "bumerang" jest grubo pomalowany i rzuca się to w oczy, ale człowiek był głupi... Za nawet obecną cenę ten model i tak warto kupić nawet z małymi defektami które można szybko poprawić "machając" trochę pędzlem ale każdy ma prawo wyboru.

sirmiecho

Nowy użytkownik
Reakcje
20 0 0
Nic nie napisałem o trudności w montażu trąbek, tylko o tym, że na dwie sztuki "siódemek" jedna miała zamocowane trąbki + dodatkowe w woreczku, a druga tylko te w woreczku, co wskazuje na jakieś nieprawidłowości - nieprawdaż? Więc uwaga kolegi co do "umiejętności niektórych ludzi" była co najmniej zbędna.
Oczywiście, że można kupić i pomachać pędzlem. Można kupić telewizor ze zbitą matrycą lub samolot bez skrzydeł i zaszpachlować/wypolerować/wymienić/dorobić lub zaczarować rzeczywistość. Kwestia umiejętności. Kwestia wyboru.
Nie nawykłem płacić za buble z wadami bo mają atrakcyjną cenę lub są trudno dostępne... Gdy sprzedaję coś to produkt jest w pełni wartościowy lub informuję kupującego o każdej wadzie...
No cóż - znak obecnych czasów - wszech otaczająca bylejakość. Najgorsze jest w tym to, że naszymi zachowaniami ją promujemy, zgadzamy się na tę niepełnowartościowość. Model wybrakowany? Zamalujemy! Kiełbasa bez mięsa? I tak zjemy! Lekarz źle wyleczył? Umrzemy...

Ostatnio edytowane:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.707 62 1
Nic nie napisałem o trudności w montażu trąbek, tylko o tym, że na dwie sztuki 'siódemek" jedna miała zamocowane trąbki + dodatkowe w woreczku, a druga tylko te w woreczku, co wskazuje na jakieś nieprawidłowości - nieprawdaż?.
To się tylko cieszyć, że jeden z modeli dostał gratis dodatkowe części. W czym problem?

Można kupić telewizor ze zbitą matrycą lub samolot bez skrzydeł i zaszpachlować/wypolerować/wymienić/dorobić lub zaczarować rzeczywistość. Kwestia umiejętności..
Jakby model miał popękane szyby lub brak wózków to bym rozumiał te porównanie...
Nie nawykłem płacić za buble z wadami bo tanie lub trudno dostępne...
Dlatego napisałem o prawie wyboru ale bublem bym nie nazwał tego modelu, każdy ma prawo do własnej oceny ale obiektywnie rzecz biorąc to są łatwe do poprawienia pierdoły.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Nic nie napisałem o trudności w montażu trąbek, tylko o tym, że na dwie sztuki "siódemek" jedna miała zamocowane trąbki + dodatkowe w woreczku, a druga tylko te w woreczku, co wskazuje na jakieś nieprawidłowości - nieprawdaż? Więc uwaga kolegi co do "umiejętności niektórych ludzi" była co najmniej zbędna.
Oczywiście, że można kupić i pomachać pędzlem. Można kupić telewizor ze zbitą matrycą lub samolot bez skrzydeł i zaszpachlować/wypolerować/wymienić/dorobić lub zaczarować rzeczywistość. Kwestia umiejętności. Kwestia wyboru.
Nie nawykłem płacić za buble z wadami bo mają atrakcyjną cenę lub są trudno dostępne... Gdy sprzedaję coś to produkt jest w pełni wartościowy lub informuję kupującego o każdej wadzie...
No cóż - znak obecnych czasów - wszech otaczająca bylejakość. Najgorsze jest w tym to, że naszymi zachowaniami ją promujemy, zgadzamy się na tę niepełnowartościowość. Model wybrakowany? Zamalujemy! Kiełbasa bez mięsa? I tak zjemy! Lekarz źle wyleczył? Umrzemy...
Dzięki za te słowa. Jak kiedyś poruszyłem ten sam temat odnośnie wad ostatniego wypustu wagonów restauracyjnych ACME to zostałem zajechany za czepianie się. Wielokrotnie powtarzałem, że płacąc taka kasę mamy prawo otrzymać towar bez wad, a w przypadku ich wystąpienia zwrot jest normalnym prawem konsumenckim a nie nadgorliwością klienta. Też nie mam zamiaru wydawać setek złotych na produkty do samodzielnego uzupełnienia. Przy okazji też mnie wystraszyłeś tą EU07. Zamówiłem i w obecnym czasie, po śmierci ojca, zmianie pracy z tym związanej, przebytemu koronawirusie, jest to dla mnie spore wyrzeczenie więc mam nadzieję, że będzie bez wad.
Pozdrawiam i samych pełnowartościowych prezentów na święta :)

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
@sirmiecho

Jeżeli model ma wady, prosze zwrócic, oddamy pieniądze, i temat załatwiony. Mariusz (telewisor) niektórych modelach montował już trąbki w trakcie poprawki. Standartowo trąbki nie były fabrycznie montowane i się znajdują w woreczku. Montaż nie jest skomplikowany, trzeba wykałaczką „wywiercic” farbe z otworków i wtedy się je bez problemu wciśnie.

Temat farby na schodkach. Schodki pod drzwiami są metalowe, schodki dla manewrowego niestety z miekkiego plastiku POM. Powód ku temu jest aby sie nie łamały. Na obu, na POM i na metalu farba sie niestety nie trzyma dobrze. Można by je zrobic z plastiku ABS na ktorym farba się super trzyma, ale wtedy były by grubsze i przeskalowane. To nie pasowało w koncept tego modelu. ABS też sie lekko łamie. Tak jak korek odwadniania pod akumulatorem. Myslelismy aby zrobic to tez z POM, ale wtedy był by ten sam problem z farbą na dużej powieszchni, i o tamponie mozna zpomniec.

Slash

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
Ten to za pół ceny tego poprzedniego. Pewnie felerny ;)

Panowie, tak czytam wątek - głównie z ciekawości bo póki co model za ~1000pln jest poza moim zasięgiem - i nachodzą mnie pewne resleksje. Piszecie, że za taką cene oczekujecie modelu bez wad. To zrozumiałe. Ale czy odprysk farby i temu podobne rzeczy naprawdę dyskfalifikuja ten model? Jeśli weźmiemy pod uwagę stosunek szczegółowości do ceny to taka siódemka SM i tak lepiej wypada od Piko. Jeśli dobrze rozumiem to ten model to produkcja manufaktorowa? Jak pomyślę ile pracy potrzeba by opracować taki model, wyprodukować go od zera, sprzedawać w małym nakładzie i jakie jest ryzyko choćby uszkodzenia w transporcie to i tak jestem pod wrażeniem, że producentom się chciało.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
I znowu się zaczyna.:rolleyes: Czemu tak drogo, a czemu tak późno itd. Jeśli kolega uważa że za drogo, to nikt kolegi nie zmusza do kupna. Następnym razem proponuje napisać do szefa PIKO i tez zapytać czemu po zmianie sposobu nanoszenia malatury i oznaczeń (co pewnie jest tańszym), cena jest wyzsza od poprzednich wypustów

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.731 443 99
Oj tam, nie przesadzaj. Kupiłem i tyle. Gdybym wiedział, że jest oferta za 699, to pewnie tą bym wolał (jak chyba każdy). Model jest spoko. Wart swojej ceny - inaczej bym nie kupił. To chyba logiczne.