• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.214 387 20
Przepraszam, że nie w temacie bo gotowe modele przestały mnie interesować 6 lat temu ale jako osobnik złośliwy i pamiętliwy pozwolę sobie wkleić takie oto dwa "zdjęcia ekranu"
To widać, że jesteś kolego złośliwy, ale po wpisaniu u wujka Google frazy "EU07-400 Schlesienmodele" wyskakują takie linki:
Zrzut ekranu 2020-12-4 o 23.54.01.png

I nie ma tam sklepu modelcenter...
Proponowałbym najpierw sprawdzić co wujek Google proponuje, zanim wpisze się post...

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
676 4 0
Ochchhhhhhhhhhhhh,

Przecież nie o to mi chodziło abym coś w temacie EU07-400 Schlesienmodele znalazł bo mnie ten model nie interesuje ("bo gotowe modele przestały mnie interesować 6 lat temu") tylko o Twoje podejście do forumowiczów. W tym wątku napisałeś, że trzeba by się podzielić wiedzą jak coś tam znaleźć a mnie w innym wątku odesłałeś do wujka googla, choć moje pytanie było skierowane do forumowicza, który pewien produkt zaprezentował i zapytałem gdzie to coś zakupił, a nie do Ciebie. I wtedy zostałem odesłany przez Ciebie do wujka googla. Wydawało mi się że forum jest po to aby dzielić się wiedzą a nie odsyłać do wyszukiwarki internetowej, ale być może tkwię w mylnym błędzie Twój post w tamtym wątku był dłuższy niż podanie linku do sklepu, w którym ten produkt można było zakupić.

Ostatnio edytowane:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Ważne tez jest to, że cena jest normalna choć wyraźnie wyższa niz PIKO ale to akurat uzasadnione. mimo wszystko jest to 500 zł mniej niż kupowana pół roku temu EP07.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.379 124 1
Witam kolegów!
Jako, że od niedawna zacząłem interesować się modelarstwem, od czasu do czasu, aby uzupełnić swoją małą wiedzę, czytam od początku wątki dotyczące wydawanych modeli, nowość itp. Tak też było z kilkoma wątkami dotyczącymi modeli lokomotyw EU07/EP07 firmy Schlesienmodelle (swoją drogą dziwna nazwa jak na firmę, która chciała uchodzić za Polską). Czyta się je naprawdę jak dobrą powieść. Jest tam i nadzieja, i radość i niestety wielki rozczarowanie. I nie ma tam optymistycznego zakończenia. Ale do rzeczy. Po skończeniu tej pasjonującej lektury, tak naprawę zastanawia mnie jedno, bo nie znalazłem w tej "powieści" odpowiedzi, co się stało, że firma mająca tak wielkie ambicje wydawnicze, zaprzestała produkcji tak pożądanego modelu? Przecież patrząc tylko na aukcje na Allego i osiągane tam kwoty, w dalszym ciągu jest na nie duży popyt. Co się stało, że firma mając przysłowiową kurę znoszącą złote jajka nie chce kontynuować produkcji? Zauważyłem, że w to przedsięwzięcie zaangażowani byli koledzy, którzy w dalszym ciągu udzielają się na forum, więc może by oni lub osoby znające kulisy tej zadziwiającej historii, opowiedzieli co się tak na prawdę wydarzyło, że do dzisiaj nie mamy nowych modeli?

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.807 179 15
To jest info od sprzedawcy? Miałeś tą lokomotywę w ręku? Z opisu produktu wynika, że jest inaczej.
Przydział jest taki jaki powinien być : Gdynia.
Małe prawdopodobieństwo.

Czas pokaże, ale raczej nie będzie już takiego trąbienia jak kiedyś, teraz jak modele będą gotowe do sprzedaży, będzie info na stronie sklepu, a także być może na grupach FB.

Witam kolegów!
Jako, że od niedawna zacząłem interesować się modelarstwem, od czasu do czasu, aby uzupełnić swoją małą wiedzę, czytam od początku wątki dotyczące wydawanych modeli, nowość itp. Tak też było z kilkoma wątkami dotyczącymi modeli lokomotyw EU07/EP07 firmy Schlesienmodelle (swoją drogą dziwna nazwa jak na firmę, która chciała uchodzić za Polską). Czyta się je naprawdę jak dobrą powieść. Jest tam i nadzieja, i radość i niestety wielki rozczarowanie. I nie ma tam optymistycznego zakończenia. Ale do rzeczy. Po skończeniu tej pasjonującej lektury, tak naprawę zastanawia mnie jedno, bo nie znalazłem w tej "powieści" odpowiedzi, co się stało, że firma mająca tak wielkie ambicje wydawnicze, zaprzestała produkcji tak pożądanego modelu? Przecież patrząc tylko na aukcje na Allego i osiągane tam kwoty, w dalszym ciągu jest na nie duży popyt. Co się stało, że firma mając przysłowiową kurę znoszącą złote jajka nie chce kontynuować produkcji? Zauważyłem, że w to przedsięwzięcie zaangażowani byli koledzy, którzy w dalszym ciągu udzielają się na forum, więc może by oni lub osoby znające kulisy tej zadziwiającej historii, opowiedzieli co się tak na prawdę wydarzyło, że do dzisiaj nie mamy nowych modeli?
Nie ma nad czym tu rozmyślać, temat produkcji nie jest zamknięty.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.734 62 1
Co się tak na prawdę wydarzyło, że do dzisiaj nie mamy nowych modeli?
Pewnie każdy odpowiedziałby inaczej, ale debiutująca pierwszym modelem firma, która nie miała tak dużego zaplecza finansowego jak PIKO a pojawił się szereg problemów (min. z wykonaniem w Chinach), przepychanki na linii Schlesienmodelle-PIKO, ogromna fala żółci wylana na tym forum i fakt, że ten biznes to nie główne źródło zarobków i stało się jak się stało. Większość ludzi chyba nie było gotowych na olbrzymi przeskok jakościowy kosztem wydania 150 zł więcej, a stawiając obok siebie modele PIKO i SM, Schlesienmodelle dosłownie "miażdżyło" model PIKO.

Nie ma nad czym tu rozmyślać, temat produkcji nie jest zamknięty.
Tylko ile to już lat mija? Świat poszedł do przodu, multum modeli zostało wydanych, mało chyba kto już czeka. A pamiętam, że SM pokazywało prototyp budy do SU46 kilka lat temu. Co dalej było, wiadomo.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.807 179 15
Pewnie każdy odpowiedziałby inaczej, ale debiutująca pierwszym modelem firma, która nie miała tak dużego zaplecza finansowego jak PIKO a pojawił się szereg problemów (min. z wykonaniem w Chinach), przepychanki na linii Schlesienmodelle-PIKO, ogromna fala żółci wylana na tym forum i fakt, że ten biznes to nie główne źródło zarobków i stało się jak się stało. Większość ludzi chyba nie było gotowych na olbrzymi przeskok jakościowy kosztem wydania 150 zł więcej, a stawiając obok siebie modele PIKO i SM, Schlesienmodelle dosłownie "miażdżyło" model PIKO.

Tylko ile to już lat mija? Świat poszedł do przodu, multum modeli zostało wydanych, mało chyba kto już czeka. A pamiętam, że SM pokazywało prototyp budy do SU46 kilka lat temu. Co dalej było, wiadomo.

Odpowiem tak ..... wiele złego zrobiło samo forum. Na szczęście dziś nie ma i nie będzie info już o tym co się dzieje w firmie SM.
Co do czekania, to napiszę tak, jest wielkie zapotrzebowanie na modele SM i nie tylko na 07, ale także i inne. Na koniec mojego udzielania się w tym wątku, napiszę tylko, że SU45 od SM miażdży 45 Piko.