• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Widzę, że ludzie się nie rzucili na towar, bo jeszcze są dostępne. Ciekawe czy zostaną wykupione do końca roku? Czy już czar SM prysł?
Dużo osób obłowiło się już modelami od Piko. Jest tego przesyt, zalegają w sklepach, również w malowaniu IC. Modele SM kupią raczej koneserzy, modelarze, kolekcjonerzy ceniący sobie dobrą jakość.

Lxd2-240

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 18 4
Dużo osób obłowiło się już modelami od Piko. Jest tego przesyt, zalegają w sklepach, również w malowaniu IC. Modele SM kupią raczej koneserzy, modelarze, kolekcjonerzy ceniący sobie dobrą jakość.
Albo ludzie ceniący sobie unikatowość tych modeli i za wszelką cenę muszą posiadać wszystkie wydane modele. Gdyby to było 457 z V epoki to juz dawno bym kupił.

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 69 32
Spieszcie się z tymi pobożnymi życzeniami , bo kto wie... być może Mikołaj zrobi jakiś włam do sklepu jeszcze dzisiaj i będziecie mieli te swoje wymyślate i wyśnione cudeńka !
Widać ten PRZESYT , robi z ludzmi różne dziwne , nie całkiem pozytywne rzeczy.

hobbystah0

Znany użytkownik
Reakcje
583 22 1
Odpowiem tak ..... wiele złego zrobiło samo forum. Na szczęście dziś nie ma i nie będzie info już o tym co się dzieje w firmie SM.
Co do czekania, to napiszę tak, jest wielkie zapotrzebowanie na modele SM i nie tylko na 07, ale także i inne. Na koniec mojego udzielania się w tym wątku, napiszę tylko, że SU45 od SM miażdży 45 Piko.
I tak powinno być od początku. Żadnych gadek na forum, żadnego angażowania się w społeczność, tylko robienie swojego. Natomiast ostatnie kilka lat działalności tej firmy to gadanie, gadanie i jeszcze więcej gadania, że modele będą już za chwileczkę, już za momencik. A SU45 SM nie miażdży pikowskiej. Dlaczego? Bo pikowska jest stale w ofercie, a w przypadku Schlesienmodelle skończyło się na (imponującym, fakt) prototypie i kilku pustych słowach...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.464 496 107
No właśnie. Jest już przesyt modeli różnego typu na rynku. Wydaje się, że początkowy charakter konkurencji pomiędzy firmami stanowi przeszłość. Teraz już ewentualny powrót SM na rynek nie będzie miała charakteru walki o dominację z PIKO. Jak już to modele SM to będą ekskluzywne modele nie dla każdego. To będzie (jak już) taki segment ESU lub BRAWA, gdzie model nie będzie wydany w jakiejś ogromnej ilości, lecz będzie stanowił produkt skierowany do wymagającego kolekcjonera. Wydaje się, że może się taka wizja sprawdzić. Tylko wówczas to już nie będzie model za 700zł tylko właśnie 1200-1400zł.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.464 496 107
Dokładnie. Jest to model manufakturowy (a nawet lepszy), a cena 1400zł to cena jaką dyktują lepsze firmy za modele seryjne. Na pewno obie firmy spokojnie mogłyby na rynku obok siebie egzystować i mieć swoich odbiorców. Cały czas liczę, że tak jeszcze będzie.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Ujmę to krótko. Forum służy wymianie poglądów. Poglądy czasem moga byc kontrowersyjne, czasami mogą być amatorsko podane, szczególnie dla zaawansowanych uzytkowników i modelarzy ale szacunek i klasa człowieka jest widoczna szczególnie wtedy kiedy ten kto ma ogromna wiedzę nie gra mentora i wszystkowiedzącego ale potrafi nie budząc poczucia "małości" u interlokutora przekazać część lub skrawek swojego doświadczenia.

Faktem jest, ze wczytując się w niektóre wątki widać fale hejtu, mnóstwo przekonania o własnej nieomylności i wielkości i niemożliwe wręcz mentorzenie o sprawach błahych. Tym niemniej, to forum to skarbnica wiedzy wszelakiej i jako jedyne na rynku pozwala wystartować wielu amatorom w świat modelarstwa kolejowego. Raz ściąłem się z człowiekiem, który swój post w odpowiedzi na mój napisał tylko i wyłącznie po to żeby zwrócić uwagę na pisownię, nie pisząc oprócz tego nawet milimetra treści merytorycznej w wątku. Do teraz mam pretensję, ze wdałem się dyskusję, którą pokazałem że sam nagle pikuję do jego poziomu a nie staram się iść do przodu pozostawiając z tyłu uprzedzenia.

Co do samego SM. Po póltora roku przygody z modelami w skali H0 mogę spokojnie i bez najmniejszych wątpliwości powiedzieć , ze widzę różnicę pomiędzy EU07 PIKO z ostatniego wypustu i EU07 SM. Jeżeli przyjąć, ze obecne modele PIKO poszybowały w okolice tzw. ceny producenckiej na 730 zł a SM na 980 to różnica w modelach absolutnie i bez najmniejszych wątpliwości uzasadnia te 260 zł. Zgadzam się, ze SM nie może walczyć z PIKO czy ROCO pod kątem wielkości więc faktycznie ich miejsce jest w niszy , którą reprezentują wspomniane BRAWA, ESU czy Gutzhold. Koszty wyprodukowania modelu są duże. Szczególnie jeżeli chce się celować w poziom SM a nie np MTB. Wolę więc wierzyć, ze kiedyś któryś z producentów niszowych zaproponuje mi np. EN57 w cenie dobrej lokomotywy Gutzholda ale na takim własnie poziomie. (Tak przy okazji wszyscy, którzy liczą na "kibelek" od PIKO w 2021 raczej powinni odkładać kaskę na coś innego). Czekam na moją drugą SM i już się nie mogę doczekać :)

Ostatnio edytowane: