• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
strona 105

dobrze że jest dostępna wersja z listwami jak i bez listew właśnie ze względu na możliwość wyboru malowania jakie się komu podoba bardziej
Z EP08 jest taka sprawa, że w czasie wielu lat swojej eksploatacji, maszyny te nie nosiły aż tak wielu malowań, a zatem możliwe jest odtworzenie w modelach wszystkich. My chcemy zróżnicować ofertę modeli tych lokomotyw przez wykonanie właśnie różnych ich malowań.
Coś czuję że Świat Modeli z Rybnika, tak jak ze stonkami, będzie przerabiało mniej popularne modele na nietypowe malowania
No i dobrze. To dobrze i dla Was, bo będziecie mieli jeszcze większy wybór, i dla nas, bo zwiększa to nam sprzedaż modeli.
nie wiem jak wyglądała by sprawa szyb czołowych, które w oryginale ze zdjęcia są klejone i posiadają ramki zamiast uszczelek, a druga sprawa to reflektory halogenowe. Czy technicznie będzie możliwa samodzielna wymiana szyb i reflektorów lustrzanych na halogeny w miarę prosty sposób(?)
W modelu nie przewidziano dwóch wersji ramek szyb czołowych, gdyż przy tej skali i tak byłoby to nie dostrzegalne że są kanciaste, bądź zaokrąglone. Dlatego ich rodzaj symuluje się malowaniem: czarnym dla uszczelek gumowych, i w kolorze budy dla ramek. A zatem problem wymiany szyb na inne nie istnieje.
Co zaś się tyczy reflektorów, to zapewne gdyby posiadać komplet elementów to można by zmienić je na halogenowe. Ale wpierw trzeba je mieć i jeszcze pozostał by problem koloru ich obudowy.
jeszcze tylko popracować nad tablicami z numerami przynajmniej na boku (z czołowymi trochę gorzej jeśli oryginalnie napisy były by wypukłe...) Tyle tylko, że z tego co pamiętam była zdaje się już rozmowa na forum, że mają być wypukłe... (przynajmniej na boku)...
Boczne tablice będą posiadały wypukłe znaki. Oznaczenia na czole będą namalowane, bo w produkcji seryjnej zrobienie ich wypukłymi byłoby wyzwaniem.
pojawiają się wątpliwości co do zasadności przerabiania [...], babrania ich i siebie farbą i zmiękczczem do kalek...
Po prostu szkoda.
Dlatego pracujemy nad czymś, co powinno ucieszyć wszelkich przerabiaczy.
tak wyjątkowych modeli z tak wysokiej półki,
trudno udoskonalać to co już jest doskonałe - a tak jest z modelem EU07 SM.
Może z takimi ocenami wstrzymaj się do momentu jak już będziesz go mieć w ręku.
Czy wiadomo kiedy ukaże się pierwszy model?
Nie wiadomo.
Czy modele będą się ukazywały w kolejności takiej jak w katalogu, a jeśli nie to można wiedzieć w jakiej?
Na pewno nie w takiej jak w katalogu. Jeszcze zobaczymy w jakiej. :)
Weźcie się do roboty nad EU07, prześpijcie chociaż jedną całą noc i przestańcie odpowiadać na setki pytań, bo dostaniecie zawału serca od nie wyspania i przemęczenia.
Właśnie, zamiast gadać, róbcie.
Praca wciąż trwa, więc wszystko jest OK.
Od tego chyba są fora, od wymiany informacji i dyskusji.
I właśnie po to ten wątek powstał, byście mieli zarówno wpływ na ostateczny wygląd modelu, jak i bezpośredni i żywy kontakt z producentem. To chyba powinny być powody do zadowolenia, a nie narzekania.
zapytajcie kogoś co było na 97stronie bez zaglądania?
nikt nie pamięta już ..........
A jakie to ma znaczenie co tam było? Są kolejne pytania, to są i odpowiedzi.
I oby Wam Chinole nie spieprzyli malowania tak jak w Ryflakach, bo wtedy żaden detal nie pomoże, a modele pojdą na przemiał.
Nasze modele robi inna firma niż ta co robiła Ryflaki Robo. Swoją drogą w ogóle łączenie obu producentów jest trochę nie na miejscu, bo co prawda obaj szefowie Robertowie się znają i ze sobą ściśle współpracują, ale to jednak osobne firmy.
Ale z tego co kiedyś było mówione, nowe Ryflaki i EU07 miało powstawać w Polsce?
Ryflaki tak, ale nasze modele powstają w Chinach. Mamy tam świetną firmę która jak na razie nie zawodzi.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Gdy ostatnio rozmawiałem z maszynistami PKP Intercity, prosili by się dowiedzieć czy są jakieś plany modeli lokomotyw serii EP08 ale z numerami inwentarzowymi 014 i 015, oraz siódemki jako EU07-312 z napisem na czołowych szybach lokomotywy BABCIA jak ktoś pamięta.
znam dwóch maszynistów jak za czasów dawnego PKP była jako planowa w Szczecinie.
dotyczy to samo siódemek jako EU07 522, 371, 442, 428, 378, 409, 525, 526, 529, 444, 351, 352, 359, 486, 407, 434, 435, 437, 465, 385, 394. To są te które pamiętam jak stacjonowały w Szczecinie.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
708 54 1
Dopieszczanie malowań i oznakowani trwa. Wnikam. ;-)
Zobacz załącznik 222671
Świetny pomysł :)
Rozumiem, że będzie możliwość zatrudnienia całych druzyn trakcyjnych, bo skoro zakupię lokomotywy, muszę zatrudnić także maszynistów do ich prowadzenia, najlepiej takich o nienagannej aparycji jak ten Kolega w Zobacz załącznik 222671 ;)
A skoro o nie nagannej aparycji mowa, żeby zbytnio nie klonować Kolegi Cocu to do serii special seven chętnie prześlę swoje foto, żeby był maszynista, który będzie wyglądał żywcem jak ja (y)

załącznik: /cenzura/

:p

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
708 54 1
W modelu nie przewidziano dwóch wersji ramek szyb czołowych, gdyż przy tej skali i tak byłoby to nie dostrzegalne że są kanciaste, bądź zaokrąglone. Dlatego ich rodzaj symuluje się malowaniem: czarnym dla uszczelek gumowych, i w kolorze budy dla ramek. A zatem problem wymiany szyb na inne nie istnieje.
Nie chodzi bynajmniej o ich ksztalt, bo czy uszczelka czy ramka to szyby mają zaokrąglone narożniki w obu przypadkach...

Bardziej chodzi o:

Dlatego ich rodzaj symuluje się malowaniem: czarnym dla uszczelek gumowych, i w kolorze budy dla ramek.
...własnie kolor ramki, matowo-szary (imitacja aluminium).

A zatem problem wymiany szyb na inne nie istnieje.
Boczne tablice będą posiadały wypukłe znaki. Oznaczenia na czole będą namalowane, bo w produkcji seryjnej zrobienie ich wypukłymi byłoby wyzwaniem.
I to są te dobre wiadomości (y)

Co zaś się tyczy reflektorów, to zapewne gdyby posiadać komplet elementów to można by zmienić je na halogenowe. Ale wpierw trzeba je mieć i jeszcze pozostał by problem koloru ich obudowy.
Tak przypuszczałem...
No i to jest ta gorsza wiadomość...

Ale...

Dlatego pracujemy nad czymś, co powinno ucieszyć wszelkich przerabiaczy.
Z lekką nutką tajemniczości pojawia się światelko w tunelu i zaczyna się robić bardzo sympatycznie ;)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
708 54 1
Może z takimi ocenami wstrzymaj się do momentu jak już będziesz go mieć w ręku.
Ryflaki tak, ale nasze modele powstają w Chinach. Mamy tam świetną firmę która jak na razie nie zawodzi.
Skromność to cecha ludzi wielkich i bardzo dobrze, że jesteście i że tacy własnie jesteście.
Fakt, nie chwalmy za wczasu dnia przed zachodem słońca, ale to co mogłem podziwiać w Piotrkowie na Waszym stoisku budzi pozytywne emocje i wielkie nadzieje. Jak na tą chwilę to kawał dobrej roboty Panowie.
Kwestia usunięcia wad wieku dziecięcego Waszych modeli wraz z dopracowaniem szczegółów o których pisaliśmy tu na forum na bieżąco. Do tego dbałość o wysoką jakość produkcji (w tym materiałów użytych do produkcji) - dalsza niezawodność firmy w ChRL i będzie tak jak pisałem wcześniej (y)

Ostatnio edytowane:

asap2u

Aktywny użytkownik
Reakcje
220 2 0
Jak wiadomo zamówienia na "siódemkę"można składać obecnie w trzech sklepach stacjonarnych , a za kilka dni rusza Modelcenter.

I tu jeśli można moje pytania.

Czy możecie oszacować na podstawie złożonych w sklepach zleceń czy dla wszystkich starczy upragnionych wersji
czy też może przewidujecie jakąś ich redukcję ?
Czy w wypadku ewentualnych redukcji będzie miało znaczenie w którym miejscu ktoś złożył/złoży zamówienie ?

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
strona 106

Lista zalet jest na tyle duża, że myślę iż warto dociułać te 150zł do modelu SM.
Myślę, że te różnice są warte trochę nawet więcej niż te 150 zł, ale cenowo dla klienta wynosi to właśnie tyle. I racja - każdy wybierze ten model, jaki będzie mu odpowiadał.
Wątek jest już od dawna mało nieczytelny, a obraz całości jakby nieco zamazany.
A kto ponosi tego winę? Ja lub Robert? Ten wątek jest takim, jakim go tworzą ludzie się tu wypowiadający. Po za tym, nie da się zmieścić na kilku stronach opisu modelu i odpowiedzi na setki pytań, plus Waszych uwag do modelu o jakie prosiliśmy.
A co by było gdybyśmy wszyscy wprowadzili samo-dyscyplinę i nic nie pisali do premiery modeli? Nie trzeba chyba zamykać tematu, po prostu sami dajmy spokój?
Ja o coś takiego prosiłem już w pierwszym wpisie.
Dla mnie ważne jest, by model miał dobre własności trakcyjne.
Ci co widzieli model w ruchu mieli pozytywne emocje. Nie licząc zbyt wysokich obrzeży kół, ale to będzie poprawione. W modelarni w Piasecznie jest torowisko na którym te koła nie stanowiły problemu i dzięki temu model jeździł bajeczne i to mimo że to pierwszy prototyp. Jadąc powoli liczył podkłady, a szybko bardzo przyjemnie buczał.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Nie są czerwone, tylko pomarańczowe. Może ekran źle Ci barwy oddaje. Zresztą i tak nie ważne, bo wszystkie malowania były jeszcze poprawiane i teraz już błędów nie ma. W tym także poprawiono to, by boki czołownic w tych lokomotywach były w kolorze pudła. Poza tym, prototypowy egzemplarz też ma to dobrze odwzorowane.
czołownica.jpg

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Właśnie o te boki mi chodzi bo żadna nie miała czerwonych :)
Dzięki, modele ładne ale nie kupię i tak, bo złożyło się na to wiele czynników min. początkowy sposób zamówień i dystrybucji kiedy podałem swoje dane a nie otrzymałem żadnej odpowiedzi( odczułem to jako -" pocałuj mnie w d...).
Z resztą Piko też nie kupię jeśli cena będzie powyżej 499 zł.
Jeżdzić nie ma tym gdzie a za 7 stów trzymać w pudełku to szkoda :)
Pozdrawiam :)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
W ŚK czytałem, że Piko w modelu 7emki nie poprzestało jedynie na dokumentacji w tworzeniu modelu budy, lecz dokonując szczegolowych pomiarów nadwozi lokomotyw 4E i 303E ze szczególnym uwzględnieniem krzywizn ścian czołowych przy pomocy urządzeń laserowych. Nie bede ukrywał, ze to jest argument za. Piko jednak już działa kilka lat na rynku i zapewne ma narzędzia. Może nie doczytalem, ale przypomnijcie, jak to jest z siódemką Schlesienmodelle w temacie tworzenia modelu budy? Też uzywaliscie podobnych narzędzi? Ze wspomnianego artykułu wynika, że pudło od Piko będzie idealne jesli chodzi o proporcje i odwzorowanie ich w modelu.

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
100 5 2
Tak, tak a świstak zawija w sreberka. Przecież była prezentacja modelu, coś (po za wysokością budy) wzbudzało zastrzeżenia? No raczej nie, czasami z najdokładniejszymi pomiarami wychodzi lipa i trzeba robić na oko;)

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
A pewnie, że ciekawe. Wydaje mi się, że to raczej ciekawostka niż argument ZA. "Siódemki" Schlesienmodelle miałem okazję podziwiać w Piotrkowie i wiesz co Ci powiem? Bez różnicy czy są mierzone laserem czy metrem krawieckim. Najważniejsze że są piękne i wyglądają jak modele z najwyższej półki!!!

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
strona 107

drażni mnie model który może być idealny, ale gniazdo sprzęgu ma montowane do wózka, a nie do ostoi.
A mnie jeszcze bardziej się nie podoba, jak gniazdo sprzęgu zamocowane jest w odgarniaczu, jaki na zakrętach wychyla się na boki. Takie coś to dopiero wygląda okropnie.
Irek, jako pierwszy jesteś w środku, jak wrażenia z kabiny?
Panie, taką kabinę to w H0 rzadko kiedy się widuje!
Fakt katalog się nie otwiera.
Mi się nie otwiera katalog 2015
A ten katalog będzie się wyświetlał, bo od kilku dni nie działa link ?
No daliśmy na tym polu trochę ciała. Osoba co się tym zajmuje się urlopuje, więc chwilowo nie ma kto to poprawić. A tutaj nie mogę go dołączyć, bo plik jest za duży.
Czy model lokomotywy będzie sprzedawany ze sprzęgiem standardowym (Roco/PIKO),czy bez?
Prawdopodobnie będzie wyposażony fabrycznie w "śledzie" Roco.
kiedy (mniej więcej) zobaczymy go w sprzedaży?
Już bardzo niedługo.

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 12 4
Panowie, na stronie Swiatamodeli w Rybniku w zakładce: "bestsellery" widnieją same odnośniki do siudemek PIKO. W związku z głosami o niewypale PIKO, wskazuje to na większe zainteresowanie PIKO...

Ostatnio edytowane:
Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.