strona 108
Gdy ostatnio rozmawiałem z maszynistami PKP Intercity, prosili by się dowiedzieć czy są jakieś plany modeli lokomotyw serii EP08 ale z numerami inwentarzowymi 014 i 015, oraz siódemki jako EU07-312 z napisem na czołowych szybach lokomotywy BABCIA.
To co planujemy jest w katalogu na 2015 rok. Możliwe, że coś tam jeszcze po drodze dodamy, ale na pewno nie jestem w stanie teraz napisać co to mogłoby być. Pracujemy jednak i nad tym, by w pewien sposób każdy mógł mieć co chce.
czemu zniknął katalog na 2015rok
O tym pisałem we wcześniejszym poście.
Nie chodzi bynajmniej o ich ksztalt, bo czy uszczelka czy ramka to szyby mają zaokrąglone narożniki w obu przypadkach...
Nie zrozumieliśmy się. Oczywiście że szyba w obu przypadkach ma zaokrąglone narożniki. Chodzi o nieco odmienny kształt brzegów samych ramek/uszczelek. I tego nie da się w modelu odwzorować w tej skali. Dlatego wystarczy jak jest to jeden element różnie tylko malowany.
...własnie kolor ramki, matowo-szary (imitacja aluminium).
Jak ktoś da radę, to może spróbować sobie to przemalować wedle uznania. Ramki to element budy, nie szyb.
Czy możecie oszacować na podstawie złożonych w sklepach zleceń czy dla wszystkich starczy upragnionych wersji
czy też może przewidujecie jakąś ich redukcję ?
Pracujemy nad tym, by nikomu niczego nie zabrakło.
Czy w wypadku ewentualnych redukcji będzie miało znaczenie w którym miejscu ktoś złożył/złoży zamówienie ?
Nawet jeśli do tego by doszło, to miejsce złożenia zamówienia raczej nie powinno mieć żadnego znaczenia.
W ŚK czytałem, że Piko w modelu 7emki nie poprzestało jedynie na dokumentacji w tworzeniu modelu budy, lecz dokonując szczegolowych pomiarów nadwozi lokomotyw 4E i 303E ze szczególnym uwzględnieniem krzywizn ścian czołowych przy pomocy urządzeń laserowych. Może nie doczytalem, ale przypomnijcie, jak to jest z siódemką Schlesienmodelle w temacie tworzenia modelu budy? Też uzywaliscie podobnych narzędzi?
W związku z taki komentarzami ja te:
Przecież była prezentacja modelu, coś (po za wysokością budy) wzbudzało zastrzeżenia? No raczej nie, czasami z najdokładniejszymi pomiarami wychodzi lipa i trzeba robić na oko
"Siódemki" Schlesienmodelle miałem okazję podziwiać w Piotrkowie i wiesz co Ci powiem? Bez różnicy czy są mierzone laserem czy metrem krawieckim. Najważniejsze że są piękne i wyglądają jak modele z najwyższej półki!!!
...dam sobie spokój z odpowiedzią Ci na pytanie, bo jakie to ma znaczenie, skoro model się podoba?
Ze wspomnianego artykułu wynika, że pudło od Piko będzie idealne jesli chodzi o proporcje i odwzorowanie ich w modelu.
Ze wspomnianego artykułu wynika że używali takich narzędzi, co jeszcze nie oznacza modelu idealnego. Dane zebrane przez takie urządzenie muszą zostać poddane obróbce, przetworzone. Nie ma rozwiązań dających idealny wynik. Będą oba modele na rynku, to sobie porównacie który lepiej wygląda. Ja w każdym razie już znalazłem na rysunkach modeli Piko błąd i dziwi mnie że jest. Miejmy nadzieję, że w gotowym produkcie tego nie będzie. Nie napiszę Wam o co chodzi, bo po co mam Wam obrzydzać konkurencyjny model?
Nie da się ukryć, że emocje wciąż rosną. Jestem ciekaw, jak będzie prezentowował się model EU07-457 i EP07-426.
Dla ostudzenia emocji napiszę iż będą okropne i nie ma po co ich zamawiać. ;-)
Ostatni w sygnaturce napisał(a):
Wrócę do modelarstwa H0 kiedy RB wyprodukuje koła do Polskich elektrowozów
Chyba duża część polskich elektrowozów ma takie koła jak EU07? A jeśli tak, to co prawda nie RB zrobiło takie koła, ale my, więc wracaj. A sprzęgła typu Alsthom odwzorowaliśmy przestrzennie, nie są tylko narysowane.