strona 65
Bardzo ładnie na przykładzie modelu EU07 PKP Cargo pokazane są dwa warianty oświetlenia
Celowo to było zrobione aby zaprezentować oba warianty na jednym modelu.
Dokładnie tak. Uwzględniono możliwość wykonania albo klasycznych reflektorów, albo halogenowych.
Nie prawda. Świecił za słabo i nie ładnie, będzie to jeszcze poprawiane. Prototyp nie miał docelowych rozwiązań w tym temacie.
A ten w DCC miał dźwięk ?
Pisałem wcześniej o tym.
Zależy co dla kogo jest realistyczne. Dźwięki w modelach mało kiedy brzmią realistycznie. Po za tym to nie był docelowy dźwięk.
W ulotce zabrakło informacji, że model jest przygotowany pod montaż serw do pantografów.
Może nie tyle przystosowany, ile pozostawiono przestrzeń na to. W ulotce nie napisano wszystkich cech modelu, bo nie ma tam na to miejsca. A jest tego więcej:
- gniazdo dekodera 21-pinowe,
- przy zastosowaniu dekodera cyfrowego firmy ESU możliwość wyświetlenia typowych sygnałów świetlnych stosowanych na polskich kolejach,
- możliwość zasilania z kół lub z odbieraka,
- przestrzenne bogate w detale wózki,
- kompletne delikatne wyposażenie dachu,
- pierwszy seryjny model z imitacją urządzenia SHP na podwoziu,
- możliwość odwzorowania różnych wersji reflektorów, zderzaków, wyposażenia wózków, gniazd sprzęgów śrubowych, wycieraczek, ślizgów odbieraków,
- szybka możliwość zmiany rodzaju zasilania z systemu dwuszynowego na trójszynowy i odwrotnie,
- zastosowane rozwiązania ułatwiające wprowadzanie przeróbek do modelu.
Coś tam jeszcze by się znalazło, ale ciężko wszystko spamiętać.
Wg licznika sprzedaż od 31.08.2014 godz.20
Dzień i godzina zgodne z tym co Robert pisał wcześniej, a co cytowałem.
Ulżyło mi ,bo ostatnie zdjęcie przedstawia pełny zgarniacz-super rozwiązanie na przód składu i mam nadzieję, że tak bedzie przy seryjnych lokach-możliwość zamonotwania zgarniacza pełnego, oraz tego z otworem na sprzęg z tyłu składu w zależności od upodobań.
Nieukrywam, że jest ciut za duża przestrzeń między sprzęgiem a dołem zgarniacza ale przy łączeniu z wagonem czyli z tyłu lokomotywy nie będzie to przeszkadzało.
Obie kwestie wyjaśniłem wcześniej.