• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
398 37 5
Może właśnie o to chodzi i się chłopaki w końcu dogadali, żeby Janusze sobie kupili piko
Takim optymistą to ja nie jestem i szczerze wątpię w te "dogadanie się" SK z SM... choć to było by wspaniale gdyby to oto nagle ci dwaj producenci się dogadali bo zapewne wynikłoby z tego mnóstwo pozytywnych rzeczy dla wszystkich zainteresowanych bo jak to mówią mądrzy ludzie : "Niezgoda rujnuje a zgoda buduje".

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Panie Andrzeju nie chciałem urazić nikogo. Jeżeli tak się stało- przepraszam. Szanowni Janusze moje słowa były porównaniem do popularnego imienia. Chodziło mi o statystycznego Polaka. Mogłem jednak napisać, że chodzi mi o statystycznego Kowalskiego... ;)

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Takim optymistą to ja nie jestem i szczerze wątpię w te "dogadanie się" SK z SM... choć to było by wspaniale gdyby to oto nagle ci dwaj producenci się dogadali bo zapewne wynikłoby z tego mnóstwo pozytywnych rzeczy dla wszystkich zainteresowanych bo jak to mówią mądrzy ludzie : "Niezgoda rujnuje a zgoda buduje".
Ja zawsze byłem i jestem otwarty na rozmowy... Odemnie więc nie zależy. Panowie K&K zawsze mogą ze mną usiąść przy okrągłym stole. I zawsze mogli.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.643 607 30
Kolego Marcinie, tylko żartowałem, przecież nikt się nie obraził (mam nadzieję). Ale co w tym jest starego i złego, żebym musiał dostać negatywa "Staroć"? Nawiasem mówiąc, w "Powiadomieniach" mam, że od tego samego kolegi za wpis w tym temacie dostałem ocenę "Wartościowa informacja", a nie pokazał się "Staroć".

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Zaraz kolega bstok70 gotów pomyśleć, że jego wpis z porównaniem otworzył puszkę pandory i był zajawką ku poprawianiu modelu... :)
(...) obok prototypu EU07 od SM stanął bardzo rzadki egzemplarz lokomotywy EU07 wyprodukowanej przez P. Anatola Gacka (Tololoko). Jak wiadomo jest to "Biały Kruk" na rynku modelarskim. Zbudowana z wielkim pietyzmem i dbałością o odwozorowanie wszelkich detali lokomotywa jest jedną z kilku, które opuściły manufakturę w Bielsku Białej. Oczywiście trudno porównywać produkcję "ręczną" do fabrycznej ale wydaje mi się, że nawet gdybyśmy tego porównania dokonali..... Sami Koledzy zobaczcie.:)

Zobacz załącznik 225576
Zobacz załącznik 225577
Zobacz załącznik 225578

Jak widać, Irek ma nawet profesjonalne rękawiczki kolekcjonera :)
Jednego jestem pewien. Pudło PIKO mierzone laserem z oryginału będzie idealne jeśli chodzi o proporcje. Nie pamiętam przesuwów o miesiąc czy dwa jeśli chodzi o serię SM/SP42.... no chyba że się mylę to niech ktoś sprostuje.

Ostatnio edytowane:

DBahn

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panie Irku jak to jest z tą szerokością budy bo o ile w kwestii czoła można się przechylić do interpretacji Pana Andrzeja to w przypadku budy chyba już można mieć większe wątpliwości.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.043 129 22
Pojawiły się wątpliwości co do budy, po tym jak kolega bstok70 wstawił tutaj fotki modelu naszego i firmy Tololoko. Skoro sami ten temat rozwinęliście i macie w tej kwestii pytania, to w takim razie rozwiewam wszystkie wątpliwości.

patrzę, że nie ma jeszcze jednego ważnego zdjęcia z "Piotrkowskich Trybunałów". A zdjęcie to ważne, ponieważ obok prototypu EU07 od SM stanął bardzo rzadki egzemplarz lokomotywy EU07 wyprodukowanej przez P. Anatola Gacka (Tololoko). Zbudowana z wielkim pietyzmem i dbałością o odwozorowanie wszelkich detali lokomotywa. Oczywiście trudno porównywać produkcję "ręczną" do fabrycznej ale wydaje mi się, że nawet gdybyśmy tego porównania dokonali.....
Szkoda jednak, że fotki są na tyle słabe, że nie widać detali wszystkich, wtedy dopiero można by tego porównania dokonać.
To złudzenie, czy lokomotywa od p. Anatola jest wyraźnie szerszą?
Odpowiedź zna lub w każdej chwili może poznać tylko Irek. Może Irku w wolnej chwili mógłbyś zmierzyć te szerokości? Rzeczywiście na pierwszym zdjęciu jakby była różnica.
Panie Irku jak to jest z tą szerokością budy bo o ile w kwestii czoła można się przechylić do interpretacji Pana Andrzeja to w przypadku budy chyba już można mieć większe wątpliwości.
A zatem mierzymy. Nasz model ma budę o szerokości 33,4 mm, a Tololoko 33,3 mm, mierzone na środku budy. W przeliczeniu na skalę H0, sama buda powinna mieć 33,4 mm. We wszystkich przypadkach ułamki milimetrów już sobie darowałem. Poniżej fotka zrobiona na szybko w celach porównawczych. Zauważmy jednak, że czoło modelu Tololoko jest żółte, zatem dominuje na fotce i przez to może się wizualnie wydawać szersze. Ale po dokładnym przyjrzeniu się chyba widać że oba modele mają tę samą szerokość.
czoła.jpg
Reasumując, wstawione wcześniej fotki bardzo przekłamywały obraz rzeczywistości.
To jeszcze proszę o zdjęcie obu maszyn z profilu bo z tego porównaniu rzuca mi się w oczy również inna rzecz na którą zwróciłem uwagę przy okazji premiery tj. mało wypukłe i mocno ścięte czoło lokomotywy.
Jeszcze małe porównanie tego o czym pisałem powyżej
Zobacz załącznik 225640
I chyba ta powyższa fotka powinna rozwiać wątpliwości Twoje, bo widać że oba modele mają wypukłe czoła. Tyle że w naszym modelu jest inne malowanie, gdzie linia żółtego czoła idzie ukosem i się tworzy taki efekt wizualny jakby ścięcia. Ale, znów zrobiłem na szybko stosowną fotkę by ukazać to na modelu w innym malowaniu.
boki.jpg
Fotka EP08 firmy Tololoko jest autorstwa Karola i pochodzi ze strony dcc24.eu.
Poza tym, może dochodzić jeszcze i to:
Wydaje mi się, że to jest tylko wrażenie, spowodowane zupełnie inną czołownicą w starej wersji EU07 (4E), nową (303E). W nowszych masywna czołownica wystaje przed czołową ścianę lokomotywy, w starszej jest nieco cofnięta, co moim zdaniem sprawia, że w starej czoło lokomotywy wydaje się bardziej wypukłe.
Górne reflektory były różne? Na fotkach kolegi to widać.
Tak, w 4E reflektor inaczej wchodził w połać dachową niż w 303E.
reflektory.jpg
A tak przy okazji:
W związku z tym, że termin rozpoczęcia sprzedaży przesunął się, proszę o podanie dokładnych terminów, kiedy poszczególne malowania będą wchodzić do sprzedaży, jeśli to możliwe.
W poprzednim swoim poście pisałem na ten temat.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.043 129 22
strona 111

czy można prosić o jakiś termin przybliżony premiery nr dwa ?
Będzie pewny, to podamy. Przybliżony wydedukowaliście sami.
Piko będzie pierwsze w sprzedaży najprawdopodobniej bo ich model ma się ukazać we wrześniu. Oj będzie ciekawie...
Jeżeli Sk Model wypuści wcześniej swój model to zaspokoi popyt tzw. Januszy czyli ludzi którzy modelarstwem kolejowym interesują z doskoku i sprzedaż waszego modelu będzie słabsza.
A co będzie jak SK i Piko nie dotrzymają swoich terminów? Oj, będzie ciekawie. :)
Jeżeli nie dostarczycie modeli w tym roku, w przyszłym płacimy 599 za model! :)
My dostarczymy w tym roku, a mimo to w przyszłym i tak zapłacisz 599 zł, bo przecież teraz dostaniesz kupon na zniżkę na następny model.
Może właśnie o to chodzi i się chłopaki w końcu dogadali, żeby Janusze sobie kupili piko, a ci co się interesują bardziej żeby kupili SM...
Nie, nikt z nikim się nie dogadał.
Możecie mi przypomnieć, czy na początku serialu, to on miał kochankę, czy kochanka?
A, może to była ona? Pogubiłem się, kto z kim i dlaczego.
Stephanie Douglas, kobieta o silnej woli, wywodząca się z bogatej rodziny, spotkała swojego przyszłego męża Erica Forrestera, który chciał zostać projektantem mody, na Northwestern University w Chicago, w stanie Illinois. Kiedy kobieta zaszła w ciażę, mężczyzna ożenił sie z nią, choć myślał o ślubie z Elizabeth Henderson. Państwo Forrester przeprowadzili się do Los Angeles, gdzie założyli "Dom mody Forrester" (Forrester Creations) oparty na talencie Erica i finansowany przez Stephanie. W trakcie zdobywania międzynarodowego prestiżu, sławy i bogactwa małżeństwu udało się wychować czwórkę dzieci w ciepłej, domowej atmosferze – najstarszego syna Ridge'a, jego brata Thorne'a i dwie młodsze siostry, Kristen i Felicię. Po latach, kiedy wszystkie dzieci były już dorosłe, odkryto, że biologicznym ojcem Ridge'a jest Massimo Marone.
I wszystko jasne! To Massimo był kochankiem Stephanie.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.043 129 22
Zaraz kolega bstok70 gotów pomyśleć, że jego wpis z porównaniem otworzył puszkę pandory i był zajawką ku poprawianiu modelu... :)
Opóźnienie nie jest spowodowane poprawianiem budy, przez Michała. :) Ponieważ:
a) poprawienie szerokości budy to tak jakby wszystko zaczynać od nowa, więc nie realne by było to poprawić,
b) jak wynika z porównania jakie dałem powyżej, wszystko jest OK.
Jednego jestem pewien. Pudło PIKO mierzone laserem z oryginału będzie idealne jeśli chodzi o proporcje.
I tego się trzymaj. :) (y) Już chyba raz o tym pisałeś i napisałem komentarz do tego.
Nie pamiętam przesuwów o miesiąc czy dwa jeśli chodzi o serię SM/SP42....
Nie było, ale produkcja modeli SM42 była czymś zupełnie innym, niż produkcja EU07, wobec faktu istnienia konkurencji w naszej postaci, co wymusza działania jakie normalnie nie miałyby miejsca. Ciekaw jestem tej daty ich premiery. :)

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
201 15 4
Rozumiem, że przesunięcie premiery sprzedaży modelu dotyczy malowania PKP Cargo, pozostałe zostaną wypuszczone zgodnie z planem, czyli około 10 listopada, tak, jak to podają sklepy? Czy równolegle pozostałe malowania również przesuną się w czasie, czyli z listopada na grudzień?

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Sklepy same sobie te plany wymyśliły. My ich nie podawaliśmy. Są orientacyjne. Tyle w temacie.
ale uczciwie musisz przyznać, że przełożenie możliwości zakupu modelu a w perspektywie wypustu podobnego modelu konkurencji to trochę strzał w stopę i jakieś dokładniejsze wyjaśnienia może by się przydały, np. poczekajcie a będzie warto bo dopracujemy to i owo, albo że jakiś podwykonawca dał ciała itp. aha i dzięki za streszczenie "mody na sukces" w jednym zdaniu - oszczędziłem kilku lat przed telewizorem(y)

Reakcje
3 0 0
A czy możliwa jest informacja w jakim detalu lub elemencie model nie spełnia waszych oczekiwań wykonania ? Sam osobiście uważam że wole dostać model jakości ACME niż PIKO a takim będzie od was moim zdaniem EU07 także wole poczekać nawet chwile dłużej ale jak sam kolega wyżej wspomniał nuta informacji by się przydała . pozdrawiam

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.