3. Modele będą posiadały imitacje półsprzęgów powietrznych oraz sprzęgów śrubowych (na czym zależało mi najbardziej i z czego jestem zadowolony) - w modelach serii Piko Expert nie spotkałem się z tym, nawet BR 130 tego nie ma!
W dobrym modelu to moim zdaniem jest absolutny standard, i nic szczególnego.
4. Modele będą posiadały szkła reflektorów zwykłe oraz wzmocnione przez pionowe pręty! Dla mnie bardzo, bardzo duża zaleta.
Zobacz załącznik 222349
Nasze też to będą miały. Oczywiście tylko te które w oryginale też to miały.
5. Różnorodność wykonania podzespołów na dachu lokomotyw, będzie pozwalała na wykonanie modelu z początku lat 70-tych (coś dla miłośników epoki IVa).
Właśnie tu się robi bardzo ciekawie: Podzespoły na dachu to swoją drogą, one się też różnią miedzy wariantami 303E, więc dopasować dach epokowo to jest standard. Ale co dla IV Epoki jest moim zdaniem najważniejszy detal:
Listwy ozdobne!
Teraz jest pytanie: Będą one wygrawerowane w osobnym slajdzie formy, czy tylko będą namalowane? Nasze listwy będą fizycznie na pudle lokomotywy.
6. Napęd będzie taki sam, jak w modelu BR 230 Piko 59740 (niestety nie wiem jaki to napęd).
To może dużo znaczyć. Miedzy innym, dlaczego się leci w produkcie seryjną bez prototypu. Bo napęd już jest sprawdzony.
Odstęp osi na wózku BR230 wynosi 3200mm, na EU07 3050mm. W modelu to 1.7mm różnicy. No sporo, ale robiło się już większe oszustwa optyczne, aby wykorzystać ten sam napęd.
Odstęp od pierwszej osi do ostatniej na BR230 wynosi 11.500mm w EU07 11.600mm. Wiec brakuje 1.15mm do EU07. Albo można zostawić jak jest, albo się rozciągnie wózki o 0,575mm w każdą stronę i przynajmniej pierwsza i ostatnia oś się znajdzie w prawidłowej pozycji. Wymagało by to tylko nową bazę metalową, i nowy wał kardana. Te dwie części na nowo, i jest dopasowane pod EU07, ale z oszukanym odstępem osi na wózkach. Jestem ciekaw czy tak będzie, czy wózki PIKO też od nowa zrobiło. Ciekaw by wiedzieć przed zakupem modelu, bo ciężko się zamawia w Internecie z suwmiarką w ręce.
Tylko jeden z członów będzie napędzany, lecz pobór prądu będzie odbywał się z obu członów.
Dwa człony z jednym silnikiem 3-biegunowym i z gumkami na osiach. Ja w naszym ET41 wole mieć dwa człony napędzane 5-biegunowymi bez gumek. Większa waga i nie brudzi torowiska.
7. Oświetlenie lokomotyw będzie odbywało się za pośrednictwem światłowodów z wnętrza pojazdu (osobno prawe i lewe światło). Czerwone światła będą doprowadzone tym samym światłowodem, więc tutaj trochę kiszka.
Dla tego nam się projekt opóźnił o więcej niż 6 miesięcy. Bo szukaliśmy rozwiązania, aby światła były u nas takie, jakie są. Oryginalne polskie reflektory, na 5 swiatłowodach.
8. Modele będzie obsługiwał dekoder Plux22. Dodatkowo będzie możliwość włączenia świateł manewrowych!
No to już kicha z dźwiękiem ESU dla EU07 PIKO. Na wyłączność przez nas zamówione dekodery Loksound 4.0 z dźwiękiem EU07 mają złącze MTC21. Światła w naszej EU07 z dekoderem ESU:
- światła długie
- światła krótkie/przyciemnione
- światła manewrowe
- światła końca składu (on off)
- światła jazdy po torze przeciwnym do zasadniczego
- światła awaryjne
w modelach 303E i zmodernizowanych 4E światła się będą zapalały wszystkie na raz, w modelach 4E będą one się zapalały sekwencyjnie.
9. Będzie możliwość włączenia oświetlenia kabiny (po jednej lub drugiej stronie).
Pytanie też jest, CO tam w środku będzie oświetlane. Kabina czy wkładka plastikowa sugerująca kabinę? Nasza (w pełni odwzorowana kabina - nawet tylne ściany się różnią) też będzie miała oświetlenie. Kombinujemy jeszcze w softwaru aby zrobić przyciemniane i jasne oświetlenie kabiny, tak jak jest w prawdziwej lokomotywie.
10. Miejsce pod głośnik 23 mm.
Nasza miejsca na głośnik nie ma - bo już głośnik ESU 23mm jest fabrycznie zamontowany
Napisałem to podsumowanie, abyście wiedzieli gdzie siedzą te 150 PLN miedzy innymi – na detale wosków i dachu jeszcze niestety musimy czekać…