• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
234 4 0
Chyba po to by mącić tylko... dobrze że jest dostępna wersja z listwami jak i bez listew właśnie ze względu na możliwość wyboru malowania jakie się komu podoba bardziej, nie ma sensu narzucać komukolwiek swoich upodobań, bo że się komuś coś podoba bardziej a coś mniej to że to co mniej się podoba ma wylecieć z katalogu... swoją drogą chciał bym kiedyś zobaczyć takie malowanie: http://www.garnek.pl/vidu07/5090405/eu07-461

(zdjęcie ze strony http://rail.phototrans.eu/14,61937,0,HCP_303E_EU07_461.html)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
779 66 1
A nie dało by się Panowie zastąpić EP08 007 na ten sam numer ale z tymi srebrnymi listwami? Wszak to lokomotywa ekspresowa a ten wariant z katalogu nie pasuje chyba do niej. Bardzo mi się to kojarzy z Taurusem w tym malowaniu który popełniło Piko.
Masz w katalogu EP08 z listwami, a malowanie 007 jest jak najbardziej zgodne z rzeczywistością, w takim malowaniu jeździła przez wiele lat i to z różnymi wagonami, w różnych dostępnych w tym długim okresie barwach. EP08-007 jest akurat kierowana dla tych co nie chcą akurat z różnych powodów listew.
Dla tych co akurat chcą EP08 z listwami jest EP08-001 (zresztą do "pierwszej" zdecydowanie pasują listwy).
Ja mam zamiar akurat zakupić obie dokładnie w takim zestawieniu jak w katalogu.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 201 22
My zapewne tego nie zrobimy, ale jest ono stosunkowo proste do uzyskania.
Kupujesz któryś z modeli zielono zielonych klasycznych z trapezem, dorabiasz żółty trapez, malujesz odgarniacz na czerwono, dodajesz wszelkie kolorowe paski i inne "smaczki", zmieniasz oznaczenia i masz to co chcesz. Idę o zakład też, że znajdą się przerabiacze co za pieniądze będą dokonywali takich konwersji na indywidualne potrzeby.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
234 4 0
Kupujesz któryś z modeli zielono zielonych klasycznych z trapezem, dorabiasz żółty trapez, malujesz odgarniacz na czerwono, dodajesz wszelkie kolorowe paski i inne "smaczki", zmieniasz oznaczenia i masz to co chcesz. Idę o zakład też, że znajdą się przerabiacze co za pieniądze będą dokonywali takich konwersji na indywidualne potrzeby.
Sam zamierzam kupić nieco więcej siódemek żeby sobie konwertować na wybrane numery więc to taki zakład trochę bez sensu... ;)

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
197 4 0
Idę o zakład też, że znajdą się przerabiacze co za pieniądze będą dokonywali takich konwersji na indywidualne potrzeby.
Coś czuję że Świat Modeli z Rybnika, tak jak ze stonkami, będzie przerabiało mniej popularne modele na nietypowe malowania, takie jak zaprezentowane powyżej (i wielokrotnie w tym wątku).

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
779 66 1
Sam zamierzam kupić nieco więcej siódemek żeby sobie konwertować na wybrane numery więc to taki zakład trochę bez sensu... ;)

Osobiście też mi chodziło po głowie coś takiego:

DSC00021.JPG
Sprawa wydawała by się dosyć prosta...
Z tym, że nie wiem jak wyglądała by sprawa szyb czołowych, które w oryginale ze zdjęcia są klejone i posiadają ramki zamiast uszczelek, a druga sprawa to reflektory halogenowe.
Czy technicznie będzie możliwa samodzielna wymiana szyb i reflektorów lustrzanych na halogeny w miarę prosty sposób(?)
Gdyby była taka mozliwość, żeby w miarę prosty i przyjemny sposób to zrobić, nie uszkadzjąc modelu, a do tego jeszcze dostęp do w/w części to jeszcze tylko popracować nad tablicami z numerami przynajmniej na boku (z czołowymi trochę gorzej jeśli oryginalnie napisy były by wypukłe...) to mamy w miarę prosty sposób i bez babrania model EU07-466 (y).
Tyle tylko, że z tego co pamiętam była zdaje się już rozmowa na forum, że mają być wypukłe... (przynajmniej na boku)...

Za to ta niunia, była by większym wyzwaniem...

DSC00891.jpg

a co za tym idzie, ingerencja w konwertowanie oryginalnego modelu już dość znaczna, tym bardziej, że nie ma takiego odpowiednika w katalogowych zapowiedziach (do 07-466 akurat jest i to idealny ;)).

Podobnie w tym przypadku, choć tutaj tylko i aż kwestia przenumerowania i paseczka:

DSC01050.jpg

Z tym, że jak dla mnie (poza 466) pojawiają się wątpliwości co do zasadności przerabiania tak wyjątkowych modeli z tak wysokiej półki, babrania ich i siebie farbą i zmiękczczem do kalek...
Po prostu szkoda. I o ile konwertowanie takiego modelu, a w zasadzie efekt końcowy ciężkiej pracy daje nie lada satysfakcję i radość, ciesząc oko, to jednak trudno udoskonalać to co już jest doskonałe - a tak jest z modelem EU07 SM.
Ostatecznie sobie w tych dwoch ostatnich przypadkach odpuszczam licząc, że w kolejnych edycjach pojawią się oryginalnie fabryczne modele tychże...
Pożyjemy, zobaczymy.
Marzenia jak widać się spełniają (y) więc co mi tam... cierpliwie poczekam na oryginalne wyjątkowe EU07 od SM :)

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 201 22
strona 102

A mniej więcej kiedy w planie pierwsze dwie Cargo...coś może bliżej wiadomo?
Blisko, coraz bliżej. :)
To może dałbyś znać kiedy będzie końcowa i ostateczna wersja. Tak aby można było już sobie na 100% wybrać i mieć pewność, że się nic nie zmieni.
Przypuszczalnie, w zależności od rozwoju wypadków, plany będą ulegać zmianom. Zauważcie, że katalog jest na następne 2 lata. Trudno zatem, by to co się zaplanuje teraz, miało być sztywne i niezmienne totalnie. W zależności od sprzedaży modeli może coś wyleci z planu, może też z innych przyczyn, na przykład naszej reakcji na kroki konkurencji, coś zmienimy. Możliwe też że dojdzie coś nowego jeszcze.
Zwróćcie uwagę, że inni wielcy producenci tworzą katalogi, także w wersji drukowanej, a później jedne modele się ukazują, inne wcale, a jeszcze inne wychodzą mimo że nie było ich w katalogu. Zmiany planów zatem to normalne działanie, u nas z tą różnicą, że zmieniamy katalog dostępny on-line na bieżąco oraz dopasowujemy jego zawartość do Waszych chęci.
Jestem pod wielkim wrażeniem tego co robicie i jak wychodzicie naprzeciw do nas.
Dla kogo jest robiony ten model? Dla nas tylko, czy dla szerokiego grona odbiorców? Jeśli to drugie, to oferta musi spełniać Wasze oczekiwania.

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
3. Modele będą posiadały imitacje półsprzęgów powietrznych oraz sprzęgów śrubowych (na czym zależało mi najbardziej i z czego jestem zadowolony) - w modelach serii Piko Expert nie spotkałem się z tym, nawet BR 130 tego nie ma!
W dobrym modelu to moim zdaniem jest absolutny standard, i nic szczególnego.

4. Modele będą posiadały szkła reflektorów zwykłe oraz wzmocnione przez pionowe pręty! Dla mnie bardzo, bardzo duża zaleta.
Zobacz załącznik 222349
Nasze też to będą miały. Oczywiście tylko te które w oryginale też to miały.

5. Różnorodność wykonania podzespołów na dachu lokomotyw, będzie pozwalała na wykonanie modelu z początku lat 70-tych (coś dla miłośników epoki IVa).
Właśnie tu się robi bardzo ciekawie: Podzespoły na dachu to swoją drogą, one się też różnią miedzy wariantami 303E, więc dopasować dach epokowo to jest standard. Ale co dla IV Epoki jest moim zdaniem najważniejszy detal: Listwy ozdobne!
Teraz jest pytanie: Będą one wygrawerowane w osobnym slajdzie formy, czy tylko będą namalowane? Nasze listwy będą fizycznie na pudle lokomotywy.

6. Napęd będzie taki sam, jak w modelu BR 230 Piko 59740 (niestety nie wiem jaki to napęd).
To może dużo znaczyć. Miedzy innym, dlaczego się leci w produkcie seryjną bez prototypu. Bo napęd już jest sprawdzony.

Odstęp osi na wózku BR230 wynosi 3200mm, na EU07 3050mm. W modelu to 1.7mm różnicy. No sporo, ale robiło się już większe oszustwa optyczne, aby wykorzystać ten sam napęd.

Odstęp od pierwszej osi do ostatniej na BR230 wynosi 11.500mm w EU07 11.600mm. Wiec brakuje 1.15mm do EU07. Albo można zostawić jak jest, albo się rozciągnie wózki o 0,575mm w każdą stronę i przynajmniej pierwsza i ostatnia oś się znajdzie w prawidłowej pozycji. Wymagało by to tylko nową bazę metalową, i nowy wał kardana. Te dwie części na nowo, i jest dopasowane pod EU07, ale z oszukanym odstępem osi na wózkach. Jestem ciekaw czy tak będzie, czy wózki PIKO też od nowa zrobiło. Ciekaw by wiedzieć przed zakupem modelu, bo ciężko się zamawia w Internecie z suwmiarką w ręce.

Tylko jeden z członów będzie napędzany, lecz pobór prądu będzie odbywał się z obu członów.
Dwa człony z jednym silnikiem 3-biegunowym i z gumkami na osiach. Ja w naszym ET41 wole mieć dwa człony napędzane 5-biegunowymi bez gumek. Większa waga i nie brudzi torowiska.

7. Oświetlenie lokomotyw będzie odbywało się za pośrednictwem światłowodów z wnętrza pojazdu (osobno prawe i lewe światło). Czerwone światła będą doprowadzone tym samym światłowodem, więc tutaj trochę kiszka.
Dla tego nam się projekt opóźnił o więcej niż 6 miesięcy. Bo szukaliśmy rozwiązania, aby światła były u nas takie, jakie są. Oryginalne polskie reflektory, na 5 swiatłowodach.

8. Modele będzie obsługiwał dekoder Plux22. Dodatkowo będzie możliwość włączenia świateł manewrowych!
No to już kicha z dźwiękiem ESU dla EU07 PIKO. Na wyłączność przez nas zamówione dekodery Loksound 4.0 z dźwiękiem EU07 mają złącze MTC21. Światła w naszej EU07 z dekoderem ESU:

- światła długie
- światła krótkie/przyciemnione
- światła manewrowe
- światła końca składu (on off)
- światła jazdy po torze przeciwnym do zasadniczego
- światła awaryjne

w modelach 303E i zmodernizowanych 4E światła się będą zapalały wszystkie na raz, w modelach 4E będą one się zapalały sekwencyjnie.

9. Będzie możliwość włączenia oświetlenia kabiny (po jednej lub drugiej stronie).
Pytanie też jest, CO tam w środku będzie oświetlane. Kabina czy wkładka plastikowa sugerująca kabinę? Nasza (w pełni odwzorowana kabina - nawet tylne ściany się różnią) też będzie miała oświetlenie. Kombinujemy jeszcze w softwaru aby zrobić przyciemniane i jasne oświetlenie kabiny, tak jak jest w prawdziwej lokomotywie.

10. Miejsce pod głośnik 23 mm.
Nasza miejsca na głośnik nie ma - bo już głośnik ESU 23mm jest fabrycznie zamontowany

Napisałem to podsumowanie, abyście wiedzieli gdzie siedzą te 150 PLN miedzy innymi – na detale wosków i dachu jeszcze niestety musimy czekać…

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
73 1 0
Listwy będą tylko malowane. Nie ma też informacji, że będzie napęd z BR 230 a jedynie, że będzietaki sam silnik, a nie taki jak w SM42.
Pantografy mają byż zbliżone do AKP, ale tylko jedna wersja z pojedynczym ślizgiem.
Wózki mają być szczegółowe i przestrzenne.

Na dachu wymienne pomosty z blachą ryflowaną.
Trzy rodzaje wymiennych zderzaków.
Tablice z numerami tylko z nadrukiem, płaskie.

W ET41 człon bez napędu będzie miał dodatkowy balast dla zapewnienia własności trakcyjnych.

Wyposażenie kabiny będzie uproszczne, fotele plus panel i nastawnik.

Ostatnio edytowane:

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 23 1
Jakoś nie jestem fanem negatywnych kampanii wyborczych czy czarnego PRu... Bez względu na uzasadnienie czy skuteczność.
Co miało być zrobione, zostało zrobione, wymiana ciosów niech się odbywa na zapleczu i przy kasie, a nie tutaj

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Listwy będą tylko malowane.
No to optycznie mega kicha. Wiec te modele już dla mojej kolekcji odpadają.
Nie ma też informacji, że będzie napęd z BR 230 a jedynie, że będzietaki sam silnik, a nie taki jak w SM42.
No naprawdę bym odczekał i te osi wymierzył. Fakt, że oni lecą w produkcie seryjną bez prototypu, to jest harakiri, które się tylko da opanować jak się ma sprawdzone podzespoły napędowe. A PIKO ma tego multum, więc jest to możliwe.
Pantografy mają byż zbliżone do AKP, ale tylko jedna wersja z pojedynczym ślizgiem.
Zbliżone tylko? No jestem ciekaw je zobaczyć. My na cały projekt EU07 mamy opracowane 9(!) typów odbieraków.
Wózki mają być szczegółowe i przestrzenne.
Jestem ciekaw czy dorównają naszym.
Na dachu wymienne pomosty z blachą ryflowaną.
Nasze prototypy tylko miały gładkie. Też nie miały śrub na sekcjach dachowych. Seryjne modele będą miały
ryflowane pomosty i śruby.
Trzy rodzaje wymiennych zderzaków.
U nas sześć. 3 z sprężyną, i 3 bez, z bardziej realistyczną optyką. Każdemu jak do gustu.
Tablice z numerami tylko z nadrukiem, płaskie.
Fototrawione u nas.
W ET41 człon bez napędu będzie miał dodatkowy balast dla zapewnienia własności trakcyjnych.
Mimo tego nie dorówna dwoma członami z napędem, nawet nie z gumkami.
Wyposażenie kabiny będzie uproszczne, fotele plus panel i nastawnik.
U nas żadnych uproszczeń w tej dziedzinie nie ma. Myśmy szli drogą największego oporu, jeżeli chodziło o istotne detale. Światła, kabina, odbieraki, wózki, odbieraki i dach. Tam nie pozwalaliśmy na żadne kompromisy!

Jakoś nie jestem fanem negatywnych kampanii wyborczych czy czarnego PRu... Bez względu na uzasadnienie czy skuteczność.
Co miało być zrobione, zostało zrobione, wymiana ciosów niech się odbywa na zapleczu i przy kasie, a nie tutaj
Ja też nie, ale jak się nas tępi wszelkimi możliwościami, wykopać z Świata Kolei, przyspieszać produkcie i zaraz rzucać wszystkie warianty na rynek, aby nas wyhamować, atakować nasze relacje z modelem 3d dla was i ośmieszać nas, to my mamy prawo się też bronić. A zresztą wątpię, że Model PIKO miał by nagle takie cechy, jakie ma, bez naszej siódemki na rynku. Nie okłamujmy się. Jak by nas nie było to by była druga stonka (z pantografami) na rynku.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Robercie i Irku ..... z całym szacunkiem dla forum i dla Was.
Weźcie się do roboty nad EU07, prześpijcie chociaż jedną całą noc i przestańcie odpowiadać na setki pytań, bo dostaniecie zawału serca od nie wyspania i przemęczenia.
Nawet na konferencji prasowej pada kilkanaście pytań i do widzenia
a tu już 105 stron........
zapytajcie kogoś co było na 97stronie bez zaglądania?
nikt nie pamięta już ..........
Róbcie EU07, puszczajcie na rynek i do widzenia........ Resztę zobaczą nabywcy modelu.[DOUBLEPOST=1408400550,1408399371][/DOUBLEPOST]i jeszcze jedno...
kiedyś Robert zamilkłeś na forum na ponad rok, bo wieszali na tobie psy
weź to za dobrą monetę i zamilcz teraz do premiery modelu, tak będzie efektownie......

W dniu premiery modelu w sklepach walnij jeden post ze specyfiką modelu i danymi technicznymi i pa....
ciesz i upajaj się sukcesem, bo już go osiągnąłeś!!!

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
73 1 0
Właśnie, zamiast gadać, róbcie. I oby Wam Chinole nie spieprzyli malowania tak jak w Ryflakach, bo wtedy żaden detal nie pomoże, a modele pojdą na przemiał. W Piko malowanie jest bardzo dobre moim zdaniem, rzadko zdarzają się babole.

SzarkiPL

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Od tego chyba są fora, od wymiany informacji i dyskusji.
Wolałbyś dowiedzieć się dopiero w sklepie o ewentualnych wadach repliki oryginału?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.575 16 0
Właśnie, zamiast gadać, róbcie. I oby Wam Chinole nie spieprzyli malowania tak jak w Ryflakach, bo wtedy żaden detal nie pomoże, a modele pojdą na przemiał. W Piko malowanie jest bardzo dobre moim zdaniem, rzadko zdarzają się babole.
Zgadzam się. Jeśli chodzi o malowanie i oznaczenia to Piko naprawdę wysoko wiesza poprzeczkę.
Ale z tego co kiedyś było mówione, nowe Ryflaki i EU07 miało powstawać w Polsce?

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.