• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

JarW

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo dużo już w sumie tych EU07, EP07, 6, 8, 41 ... czas założyć kominiarkę i wybrać się na łowy do jakiegoś banku ;)
A mniej więcej kiedy w planie pierwsze dwie Cargo...coś może bliżej wiadomo?

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Nie minął jeszcze miesiąc a już mamy czwartą aktualizacje katalogu. Tak wiec spokojnie możemy poczekać na ostateczną i końcową wersje aby sobie coś wybrać dla siebie.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Po ostatnich wydatkach i oczekiwanym wagonie wąskotorowym Faur od BEMO za prawie 7 stów :( zastanawiam się czy nie odpuścić sobie zakupów IV epoki w 2014. W końcu na 2015/16 planowane są IV epokowe EU07 i ET41... kasy się spokojnie dozbiera :) Mam też nadzieję na IV epokę z Rivarossi (Bhp) w 2015/16 roku.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
716 54 1
No powoli koniec. Chciałem katalog mieć gotowy przed ukazaniem się sierpniowego wydania ŚK.
Robert.
Dzięki Wam, Tobie i Irkowi, tak jak już to powiedziałem Wam w Piotrkowie, zaczynam wierzyć w ludzi.
Jestem pod wielkim wrażeniem tego co robicie i jak wychodzicie naprzeciw do nas.
Ale nie dajcie się zwariować, bo pewne rzeczy w tym katalogu po zmianach, znajdą jedynie kilku nabywców niestety, kosztem tego na co czekaliśmy całe wieki.

Swoją drogą bardzo ucieszyłem się, że w katalogu jest EU07-045 była to bardzo miła niespodzianka, a teraz okazuje się, że wyleciała razem z EU07-239 (swietne malowanie z listwami) i tylko dla jednych z najbrzydszych Newagowskich malowań z pomarańczowymi paskami ( o gustach się nie rozmawia, ale czy jedna taka by nie starczyła 370 lub 335?).
Od razu napiszę, żeby ktoś mnie nie posądził, że jedynie z tych dwóch, które wyleciały tj. EU07-045 ma dla mnie bardzo wielką wartość, a druga 239 przedstawia się bardzo atrakcyjnie (czyż nie na to wszyscy czekaliśmy?)

Panowie i Panie, Szanowni Koledzy z forum.
Może czas skończyć koncert życzeń i cieszyć się, że będzie profesjonalny i długo oczekiwany model, którego nigdy nie było (poza namiastkami z manufaktur za dużo pieniędzy), zamiast szukać udziwnień.

Jeszce się nie ukazał ani jeden model tego elektrowozu, a tu już zamiast cieszyć się tym prawdziwym modelem, to co poniektórzy zdąrzyli się nim wyraźnie znudzić, szukając kolorowych zabawek.

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
To ja mam małą uwagę, EU07-176 sobie upatrzyłem i są tam sprzeczne informacje. Bo wszystko pasuje stan lokomotywy itp. Lecz data naprawy chyba miała być 31.07.1987r. ZNTK Oleśnica?
Moim skromnym zdaniem w katalogu jest błąd. EU07-176 w przedstawionej wersji (żółte czoło i żółte paski zamiast listew) nie mogła przejść rewizji w 1987 roku.
OIDP pierwszą EU07 która straciła listwy była gdyńska EU07-076 i było to w 1991 roku. Do tego czasu wszystkie 4E miały aluminiowe listwy ozdobne.

Druga nieścisłość w katalogu to podpisy pod niebieskimi EP07-312 i 372, sugerujące że cierpię na daltonizm, a póki co to nie prawda :)

Poza tym sądzę, że katalog byłby czytelniejszy, gdyby poszczególne typy lokomotyw były od siebie odseparowane stosownymi nagłówkami.[DOUBLEPOST=1407971295,1407970630][/DOUBLEPOST]
Oj, tego nie wiedziałem!
Wiec jeżeli się zrobi EU06-01 z żółtym czołem i z listwami ozdobnymi z datą rewizji 21.10.1996 to wtedy będzie pasowało?
Muszę to sprawdzić na moich zdjęciach. Nie jestem pewien, bo ta lokomotywa ma ciekawą historię.
Był czas, że miała komplet listew i rynienek, później (gdzieś pod koniec lat 90.) pozbawiono ją (na kilka lat) listew, po czym około 2002 roku ponownie przywrócono jej listwy. Natomiast kilka kolejnych lat później lokomotywę pozbawiono rynienek. Więc trzeba do jej modelu podejść z dużym dystansem i ostrożnością.

Reakcje
0 0 0
EU07-176 w przedstawionej wersji (żółte czoło i żółte paski zamiast listew) nie mogła przejść rewizji w 1987 roku.
Tu musiał wkraść się jakiś chochlik i pomieszać daty, bo EU07-176 ma pokręconą kolejność
- rzekomy stan z 1987
- malowanie stosowane od 1988
- przegląd rewizyjny 2002

Dodatkowe drobiazgi to EU07-130 i EU07-007, które pewnie z powodu formatu daty będą miały rewizję za trzy lata.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
0 0 0
Dla bezpieczeństwa podałem kres dolny.
Tym dokładnie jest 21 lipca 1988. Choć to oczywiste, że nikt w chwili przeczytania rozporządzenia nie chwycił za pędzel i żółtą farbę, to w przeprowadzonym rozumowaniu jest użyteczne aby wykazać niemożliwość datowania stanu/zdjęcia na rok 1987. qed

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Więc jak zrozumieć niniejszą tabelkę?

DataZNTKMalowanieTyp naprawyWyposażenieDodałOpcje
1972-**-**PaFaWag WrocławzieloneWyprodukowanoListwy ozdobne
Reflektory: Zwykłeprzem710
1987-07-31ZNTK Oleśnicażółte czoło + żółte pasyNaprawa główna
G1Reflektory: Zwykłepitagoras23
2002-09-30ZNTK Nowy SączzieloneNaprawa główna
G2Reflektory: Zwykłepitagoras23
2007-05-22ZNLE S.A. GliwicezieloneNaprawa rewizyjna
2R1Reflektory: Zwykłepitagoras23

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 8 2
Jeśli to jest tabelka z FK to tam zdarzają się babole. Lepiej potwierdzić te dane zdjęciami.
Lokomotywa 07-176 tych listw na 100% nie posiadała po naprawie rewizyjnej 30.09.1996r. w ZNTK Oleśnicy dlatego myślę że bezpiecznie będzie tę datę przyjąć.

tokarz76

Aktywny użytkownik
Reakcje
313 1 5
WITAM
Super że pojawiły się lokomotywy z logiem jubileuszowym lokomotywowni Gdynia Grabówek.
Jednak w katalogu pojawiły się małe błędy w opisówce:
EP07-372 w roku 2009 posiadała już reflektory halogenowe.
EP07-335 w 2002 roku miała przeprowadzoną w ZNTK Nowy Sącz naprawę główną a nie rewizyjną.
Ode mnie życzenia, żeby wszystkie modele sprzedały się "na pniu", oby nie było z tym problemu...

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.