• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.902 179 15
OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.353 501 18
Po za tym PIKO przecież zrezygnowało w EP09 z "wodotrysku" na rzecz niższej ceny modelu, więc owszem, wzięło pod uwagę, że konkurencja zaoferuje bardziej zdetalizowany model :( . Pamiętaj też, że model konkurencji pierwotnie miał być znacznie droższy... wówczas faktycznie różnica w cenie byłaby znaczna :eek:
Wiesz Remek. P….. grzecznie kupią. Do tego już się przyzwyczaili. A tak szczerze mówiąc — cena za ich 09 z dźwiękiem (który, umówmy się, nie jest zbyt udany) to po prostu zdzierstwo. Ale dobra — jeśli im to przejdzie, to grzecznie kupią. Zobacz, ile kosztuje moja 09 z dźwiękiem: więcej detali, lepszy dźwięk i iskrzenie stycznika. I to za ile złotych mniej?

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
306 3 0
Wiesz Remek. P….. grzecznie kupią. Do tego już się przyzwyczaili. A tak szczerze mówiąc — cena za ich 09 z dźwiękiem (który, umówmy się, nie jest zbyt udany) to po prostu zdzierstwo. Ale dobra — jeśli im to przejdzie, to grzecznie kupią. Zobacz, ile kosztuje moja 09 z dźwiękiem: więcej detali, lepszy dźwięk i iskrzenie stycznika. I to za ile złotych mniej?
Niestety ale jak dla mnie to żadne obecne dźwięki nie oddają oryginału EP09, dlatego kupiłem tylko 1 lokomotywę z dźwiękiem i żadnej innej. Może jak wyjdą jakieś lepsze dźwięki, to kupię dekoder i dam wgrać. Oczywiście to jest tylko moje indywidualne spostrzeżenie i proszę tego nie traktować jako opinia ogółu. Tak samo nie podobają mi się nowe dźwięki EU07, EP08 jak to mówisz Fiko, dlatego kupuję zwykłe lokomotywy bez dekoderów. Ogólnie odnoszę wrażenie że dźwięki to najsłabsza strona w modelach Piko.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
165 4 0
Dźwięki w EP09 od FIKO mam wrażenie, że są dźwiękami od jakiegoś losowego niemieckiego elektryka. Dźwięki od DCC24 są całkiem niezłe. Ma ktoś może filmik z dźwiękami z fabrycznego dekodera SM? Ewentualnie sam nagram w końcu jak przyjdzie któraś z preorderów, bo póki co mam jednego analoga kupionego poza preorderami.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.353 501 18
I co grzecznie kupują?
Wiekszość, kupi jedyną którą znają. Ich budżet reklamowy robi swoje. Mimo tego ich jedyny wariant EP09-046 wala się jeszczse po sklepach. Nawet IC można jeszcze dostać.

Kupią, to co będą chcieli kupić. I tyle!
Pewnie. Nikt temu nie zaprzecza, prawda? Mój wpis był skierowany do tych, którzy narzekają na brak detali i zbyt wysokie ceny modeli. Tego chyba jeszcze nie zrozumieliście.

Powiem tak - na fb spotkałem się z pytaniem czy to normalne że w modelu w środku błyska się światło. Jest to bajer jak i otwierane drzwi w "7" - pytanie ilu % ludzi robi to naprawdę różnicę w podejmowaniu wyboru między produktem PIKO a SM :niepewny:
Tak, dokładnie w punkt. Ale dlaczego mam rezygnować z detali tylko dlatego, że ludzie nie ogarniają, jak wygląda oryginał? Tu nie chodzi o to, że oni kupią PIKO, a moich nie. Bo tak nie jest. Moje „rodzynki” (047 – mimo trzech wersji) się wyprzedały, zostały tylko resztki jednej wersji i parę sztuk 042. Niedawno sprzedała się ostatnia 047 z rewizją 2021. A wyprodukowałem tego znacznie więcej niż innych wypustów. Chodzi mi o to ciągłe jojczenie o detalach, których brak w modelach (np. lampy w Tkt48…), bo PIKO się po prostu nie chce. Oni celują w inną grupę klientów niż ja.

Niech manufaktura dołoży dźwięk otwieranego przedziału do maszynowni gdy maszynista wychodzi na postoju za potrzebą...
To Bolutki dalej by narzekały, że nie ma odgłosu pierdnięcia maszynisty, kiedy „załatwia potrzebę”. A tak na marginesie – EP09 nie ma toalety w przedziale maszynowym. Jak już pisałem, moje modele nie są kierowane do grupy klientów, którzy nie ogarniają oryginału.

Niestety ale jak dla mnie to żadne obecne dźwięki nie oddają oryginału EP09, dlatego kupiłem tylko 1 lokomotywę z dźwiękiem i żadnej innej.
EP09 Sound Schlesienmodelle

To powiedz mi, proszę, co dokładnie w tych dźwiękach nie oddaje charakteru EP09? Na Facebooku miałem komentarze (od maszynistów EP09!), że to najlepsze dźwięki, jakie słyszeli — że „jakby stali na krawędzi peronu”. Też nie znam innego zestawu dźwięków, który tak wiernie oddaje charakterystyczny wark silników trakcyjnych. Dlatego trochę mnie zagiąłeś, bo co tu można zrobić lepiej? Jedyne, co bym ewentualnie zmienił, to delikatnie wyciszył styczniki — z zewnątrz słychać je mniej. Ale to już kwestia osobistych preferencji, nie realizmu.

Może jak wyjdą jakieś lepsze dźwięki, to kupię dekoder i dam wgrać. Oczywiście to jest tylko moje indywidualne spostrzeżenie i proszę tego nie traktować jako opinia ogółu.
To powiedz konkretnie, co Ci w naszych obecnych projektach nie pasuje albo drażni. Serio mnie to ciekawi, bo już naprawdę nie wiem, co można w tych dźwiękach zrobić lepiej.

Tak samo nie podobają mi się nowe dźwięki EU07, EP08 jak to mówisz Fiko, dlatego kupuję zwykłe lokomotywy bez dekoderów. Ogólnie odnoszę wrażenie że dźwięki to najsłabsza strona w modelach Piko.
Nie jestem pewny, ale może w Twoim dekoderze wciąż siedzi stary dźwięk EU07 od ESU — ten, który ESU kiedyś dla nas przygotowało, a sklepy potem ściągały ze strony ESU i sprzedawały jako „dedykowany dźwięk do EU07 PIKO”?
Mnie już wtedy nie podobało się brzmienie silników trakcyjnych w tym dźwięku, ale zagryzłem zęby, bo co miałem zrobić.
Później jednak nagrałem siódemkę od nowa, z inną firmą — i voilà, wyszedł świetny dźwięk, a silniki trakcyjne warczą dokładnie tak, jak powinny.

EU07 Sound Schlesienmodelle (NOWY DŹWIĘK!)

Jeżeli w tym dźwięku też coś według Ciebie jest nie tak, daj mi znać. Naprawdę interesują mnie wasze merytoryczne opinie.

Ma ktoś może filmik z dźwiękami z fabrycznego dekodera SM? Ewentualnie sam nagram w końcu jak przyjdzie na któraś z preorderów, bo póki co mam jednego analoga kupionego poza preorderami
TUTAJ masz krótki filmik z fragmentem dzwięków. A wyżej wrzuciłem linki do demoplików z dźwiękami.

Seko1

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
W mojej opinii wycie jest bardzo ładnie oddane. Często jak kończę służbę na Widzewie to słychać jak rusza jakaś 09 lub 07 i te dźwięki ruszania są dosłownie 1:1 co te z linków. Oczywiście pomijając to że małym głośniczkiem nie da się oddać tego jak niesie się po okolicy ruszanie lokomotywy z silnikami na prąd stały. Tak swoją drogą to chyba nie silniki tam wyją a wentylatory oporów, które chłodzą opory przy wchodzeniu na kolejne pozycje oporowe.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
306 3 0
EP09 Sound Schlesienmodelle

To powiedz mi, proszę, co dokładnie w tych dźwiękach nie oddaje charakteru EP09? Na Facebooku miałem komentarze (od maszynistów EP09!), że to najlepsze dźwięki, jakie słyszeli — że „jakby stali na krawędzi peronu”. Też nie znam innego zestawu dźwięków, który tak wiernie oddaje charakterystyczny wark silników trakcyjnych. Dlatego trochę mnie zagiąłeś, bo co tu można zrobić lepiej? Jedyne, co bym ewentualnie zmienił, to delikatnie wyciszył styczniki — z zewnątrz słychać je mniej. Ale to już kwestia osobistych preferencji, nie realizmu.

To powiedz konkretnie, co Ci w naszych obecnych projektach nie pasuje albo drażni. Serio mnie to ciekawi, bo już naprawdę nie wiem, co można w tych dźwiękach zrobić lepiej.

Nie jestem pewny, ale może w Twoim dekoderze wciąż siedzi stary dźwięk EU07 od ESU — ten, który ESU kiedyś dla nas przygotowało, a sklepy potem ściągały ze strony ESU i sprzedawały jako „dedykowany dźwięk do EU07 PIKO”?
Mnie już wtedy nie podobało się brzmienie silników trakcyjnych w tym dźwięku, ale zagryzłem zęby, bo co miałem zrobić.
Później jednak nagrałem siódemkę od nowa, z inną firmą — i voilà, wyszedł świetny dźwięk, a silniki trakcyjne warczą dokładnie tak, jak powinny.

EU07 Sound Schlesienmodelle (NOWY DŹWIĘK!)

Jeżeli w tym dźwięku też coś według Ciebie jest nie tak, daj mi znać. Naprawdę interesują mnie wasze merytoryczne opinie.

TUTAJ masz krótki filmik z fragmentem dzwięków. A wyżej wrzuciłem linki do demoplików z dźwiękami.
Dzięki że wrzuciłeś demko z dźwiękami. Faktycznie dźwięk jest czysty i dobrze nagrany. Jednak w moim odczuciu błędem jest nagrywanie rozruchu z wnętrza lokomotywy, ponieważ dominujący jest dźwięk maszyn (przetwornice i silniki wentylatorów). Dla kogoś stojącego na peronie czy na zewnątrz, dominującym dźwiękiem podczas ruszania jest syk zaciąganego powietrza z żaluzji i dopiero w tym hałasie drugi plan grają maszyny wewnątrz i silniki trakcyjne. Dopiero po przejściu na pozycje bezoporowe słychać już tylko silniki trakcyjne i przetwornice. Może kwestia jest tylko pobawienia się poziomami poszczególnych dźwięków w mikserze.
Poza tym wydaje mi się że jako osoba sterująca lokomotywą - ale będąca na zewnątrz to powinniśmy słyszeć dźwięki jakie wydaje lokomotywa z zewnątrz, a nie takie jak słyszy mechanik w kabinie. Tak jak pisałem wyżej. Może to tylko kwestia pobawienia się w mikserze.

Co do dźwięków z EU07, to może faktycznie to są Twoje dźwięki, bo to jest lokomotywa z pierwszego wypustu (uruchomienie zaczyna się od dźwięku radia) i w niej cały dźwięk jest super poza hamowaniem, które piszczy za bardzo (jak by nie było klocków tylko samymi obsadami hamowała). Nowe dźwięki tak w EU/EP od Piko są słabe.
Posłuchałem Twoich dźwięków do 07 i są bardzo przyjemnie dla ucha nagrane.
Pytanie czy Twoje dekodery podeszły by do lokomotyw z Piko bez przeróbek, czy masz jakiś indywidualny pinout który gada tylko z płytkami z Twoich lokomotyw?