• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
188 16 3
Robert Reschka

Ja jeżdżę na impulsach w Szczecinie.
Dźwięk EP09 znam bardzo dobrze.
Dźwięk załączania styczników jest słychać dość bardzo głośno, trochę miej słychać pracę wycia tych wentylatorów oporów rozruchowych.
Zdaję sobie z tego sprawę że ciężko jest zgrać właśnie ten dźwięk wycia wentylatorów oporów rozruchowych.
Ale dźwięk jest super.

Pozdrawiam

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
2.151 200 0
EP09 Sound Schlesienmodelle

TNa Facebooku miałem komentarze (od maszynistów EP09!), że to najlepsze dźwięki, jakie słyszeli — że „jakby stali na krawędzi peronu”. Też nie znam innego zestawu dźwięków, który tak wiernie oddaje charakterystyczny wark silników trakcyjnych.

Zadam proste pytanie: Czy jest możliwość wgrania tych dźwięków do Zimo mx645p22? Ja wiem, że ten dekoder ma mniej pamięci, więc pewnie należałoby wybrać tylko dźwięki najważniejsze do działania lokomotywy (bez innych, mniej ważnych dźwięków typu styczniki, piasecznica, zgrzyt kół, trzaskanie drzwiami do maszynowni, etc.). Aha - odpowiednio za taką operację zapłacę. :)

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.351 500 18
Pytanie czy Twoje dekodery podeszły by do lokomotyw z Piko bez przeróbek, czy masz jakiś indywidualny pinout który gada tylko z płytkami z Twoich lokomotyw?
PIKO ma Plux22, ja mam MTC21. Wiec nie widze moich dźwięków w modelach PIKO. Teoretycznie w sklepie moglibyśmy nagrać nasz projekt na ESU Loksound 5.0 Plux22. Ale trzeba by zmienić mapowanie do wyjść funkcyjnych.

Zadam proste pytanie: Czy jest możliwość wgrania tych dźwięków do Zimo mx645p22? Ja wiem, że ten dekoder ma mniej pamięci, więc pewnie należałoby wybrać tylko dźwięki najważniejsze do działania lokomotywy (bez innych, mniej ważnych dźwięków typu styczniki, piasecznica, zgrzyt kół, trzaskanie drzwiami do maszynowni, etc.). Aha - odpowiednio za taką operację zapłacę. :)
Teoretycznie jest taka możliwość. Ale wkład pracy i koszt, aby przygotować projekt pod Zimo dla jednego klienta, niestety się nie opłaca.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
306 3 0
PIKO ma Plux22, ja mam MTC21. Wiec nie widze moich dźwięków w modelach PIKO. Teoretycznie w sklepie moglibyśmy nagrać nasz projekt na ESU Loksound 5.0 Plux22. Ale trzeba by zmienić mapowanie do wyjść funkcyjnych.
Czyli jest jakieś światełko w tunelu, nie wiem jak duże było by zainteresowanie, ale myślę że niejeden posiadacz lokomotywy z Piko rozważył by wsadzenie dekodera z Twoimi dźwiękami zamiast tego co oferuje producent. Inna opcja jaka pozostanie, to kombinowanie dekoderów od Elvisa.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
2.151 200 0
Obawiam się, że taniej sam nagrasz :ROFL:
Nie mam czasu na jeżdżenie po PL i nagrywanie dźwięków EP09.

Czyli jest jakieś światełko w tunelu, nie wiem jak duże było by zainteresowanie, ale myślę że niejeden posiadacz lokomotywy z Piko rozważył by wsadzenie dekodera z Twoimi dźwiękami zamiast tego co oferuje producent. Inna opcja jaka pozostanie, to kombinowanie dekoderów od Elvisa.
Albo nawet wsadzenie dekodera Zimo MTC21 do modelu SM. Niektórzy mogą woleć Zimo zamiast ESU ze względu na łatwość ustawień prędkości modelu. :)

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
2.151 200 0
Dlatego zadałem pytanie powyżej (którego widocznie Pan nie przeczytał): "Zadam proste pytanie: Czy jest możliwość wgrania tych dźwięków do Zimo mx645p22? [...]"

Moniuszko

Nowy użytkownik
Reakcje
35 30 1
A tak na marginesie – EP09 nie ma toalety w przedziale maszynowym.
W związku z tym wpisem mam pytanie. Całkowicie bez podtekstów i no offence. Lokomotywownię Szczecinek opuściłem w 1995 roku i od tej pory (czyli 30 lat) nie byłem we wnętrzu jakiejkolwiek lokomotywy. I do dzisiaj żyłem w przekonaniu, że żadna lokomotywa nie ma toalety. Coś się zmieniło?

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
542 8 0
W związku z tym wpisem mam pytanie. Całkowicie bez podtekstów i no offence. Lokomotywownię Szczecinek opuściłem w 1995 roku i od tej pory (czyli 30 lat) nie byłem we wnętrzu jakiejkolwiek lokomotywy. I do dzisiaj żyłem w przekonaniu, że żadna lokomotywa nie ma toalety. Coś się zmieniło?
Gamy 111Ed mają toaletę (tak swoją drogą - chyba 111Eo różni się tylko tym, że tej toalety nie ma).
Niczego to jednak nie zmienia - żaden znany mi przewoźnik nie uruchomił toalety i nie zdecydował się na zapewnienie jej czyszczenia i opróżniania.
Zmieniło się to, że na przewozach towarowych zaczęły jeździć kobiety. Podejrzewam, że dla nich konieczność pójścia za potrzebą za najbliższy wagon gdzie monitoring z lokomotywy nie sięga, często w deszczu lub w mrozie, nieraz publicznie, to obrazek cokolwiek urągający godności...

Moniuszko

Nowy użytkownik
Reakcje
35 30 1
Gamy 111Ed mają toaletę (tak swoją drogą - chyba 111Eo różni się tylko tym, że tej toalety nie ma).
Niczego to jednak nie zmienia - żaden znany mi przewoźnik nie uruchomił toalety i nie zdecydował się na zapewnienie jej czyszczenia i opróżniania.
Zmieniło się to, że na przewozach towarowych zaczęły jeździć kobiety. Podejrzewam, że dla nich konieczność pójścia za potrzebą za najbliższy wagon gdzie monitoring z lokomotywy nie sięga, często w deszczu lub w mrozie, nieraz publicznie, to obrazek cokolwiek urągający godności...
Czyli w tych Gamach (myślałem, że gama to w muzyce) te toalety są, ale zamknięte?

A coś więcej o monitoringu? Jest w kabinie i na zewnątrz?

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.735 30 2
Jednak w moim odczuciu błędem jest nagrywanie rozruchu z wnętrza lokomotywy, ponieważ dominujący jest dźwięk maszyn (przetwornice i silniki wentylatorów). Dla kogoś stojącego na peronie czy na zewnątrz, dominującym dźwiękiem podczas ruszania jest syk zaciąganego powietrza z żaluzji i dopiero w tym hałasie drugi plan grają maszyny wewnątrz i silniki trakcyjne.
Dokładnie o tym samym pomyślałem, jak słuchałem tego nagrania... toż to w kabinie. No i silników trakcyjnych nie słychać, a przekładnie dość fajnie odtworzone zresztą. Dobrze, że kupuje wszystkie elektryki bez dźwięków. ;)

Z tego co wiem - tak. Niech potwierdzą maszyniści :)
Nie są zamknięte, bo zazwyczaj to magazynek na piasek, płyny i inne graty. ;)

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
306 3 0
Już na etapie projektu pierwszy Dragon z ZNLE miał toaletę (wychodziło by że jest pierwszą lokomotywą w Polsce posiadającą takie wyposażenie) gdyby ją zabudowali. Dlaczego tak się nie stało nie wiem, musiałbym popytać, docelowo miejsce pozostało puste i był w tym miejscu przykręcony balast .