• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.280 48 1
Czyli do tych konkretnych EP09 od SM i paczek dźwiękowych (od nich i od Ciebie), bez grzebania lutownicą w płytce to z nowych dekoderów ZIMO będzie pasował tylko MS440D?

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.280 48 1
Tak, bo innych, nowych, ze złączem MTC nie ma w sprzedaży.
No tak, to oczywiste, dlatego napisałem MS440D.
Dzięki za wyjaśnienie.
Uprzedzając dalsze pytania, to ja je zadam.:)
Przy wgraniu dźwięku dla EP09 SM do starszego MX 644D i tych zabaw lutownicą z tranzystorami i zworkami.
Ile ich trzeba wylutować i zamienić na zworki?
Jeśli się tego nie zrobi, to niedostępne będzie tylko kilka funkcjonalności (jakich), czy w ogóle nie będzie to działać?

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.794 62 3
No tak, to oczywiste, dlatego napisałem MS440D.
Dzięki za wyjaśnienie.
Uprzedzając dalsze pytania, to ja je zadam.:)
Przy wgraniu dźwięku dla EP09 SM do starszego MX 644D i tych zabaw lutownicą z tranzystorami i zworkami.
Ile ich trzeba wylutować i zamienić na zworki?
Jeśli się tego nie zrobi, to niedostępne będzie tylko kilka funkcjonalności (jakich), czy w ogóle nie będzie to działać?
Po włożeniu dekodera MX644D bez żadnych przeróbek są dostępne światła postojowe, po torze niewłaściwym, awaryjne zatrzymanie na szlaku i manewrowe, brak czerwonych, długich, oświetlenia w kabinie, przedziału służbowego i pulpitów. Odnośnie zworek, wypowiem się innym razem, bo nie jestem w stanie teraz tego sprawdzić.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.470 136 1
Kilka uwag i pytań dotyczących najnowszego modelu EP09 od SM.
Zaintrygował mnie wypukły element umieszczony przy poręczy (A). W modelu konkurencji on nie występuje. Również nie za bardzo mogłem go dostrzec na zdjęciach prawdziwych lokomotyw.
Jeżeli dobrze interpretuję, na końcówkach wystających elementów nadwozia (B), została odtworzona imitacja mocowań siłowników/tłumików. Jeżeli tak, właściwe byłoby pomalowanie tych elementów (mocowań) w kolorze wózków jezdnych.
Podobnie powinny być pomalowane na czarno mocowania zderzaków (C).
Czy na modelu są umieszone drabinki (D) wejściowe:niepewny: Na żadnych do tej pory zamieszczonych zdjęciach jakoś ich nie zauważyłem.
Tabliczka znamionowa (E) wykonana podobnie jak na ostatnich platformach od ACME:(
O przestrzennym numerze i klamkach była już informacja(y)
SM EP09-046 2012.JPG

Zdjęcie zapożyczyłem od Kolegi @kdam.

jack_flash

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
981 125 8
Nie każdy ma konto na FB. Na marginesie, niektórzy na tym forum, nie rozumieją lub nie chcą, co to jest sarkazm. Za to, szybko znajdą pretekst by się wyżyć na innych. Moderacji również przydałoby się nieco czasu na przemyślenie własnych zachowań.

kuli007

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy ktoś z szanownych kolegów ma może aktualną listę CV z modelu EP-09 046 DCC? Fabrycznie od producenta niestety wkładka nie pokrywa się z tym co jest wgrane do modelu, a doprosić się nie można niestety. Jak można zrobić głośniej (jakie CV za to odpowiada)? Jak zapalić światło w kabinach? Jak włączyć długie światła, zapowiedź stacyjna? itd, itd ?

kuli007

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
chodzi oczywiście o eFki :) F1-F28. Otrzymał ktoś już może z forum wersję DCC, ma takie same problemy? Czy jest jakaś możliwość odczytania sobie tych eFek na sterowaniu z21? Czy trzeba mieć jakiś specjalny programator? I czy to faktycznie jakaś wiedza tajemna że nawet sklep nie wie co wgrywał i czeka na listę z Niemiec aż ktoś im prześle listę co jest wgrane?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.280 48 1
z21. raczej nie, ale Z21 bez problemu z aplikacją ZCS, o ile osoba programująca dodała opisy
Zgadza się, jeśli chodziłoby o dekodery ZIMO.

Zrzut ekranu 2025-07-31 183211.jpg Zrzut ekranu 2025-07-31 183243.jpg Zrzut ekranu 2025-07-31 183314.jpg
Ale czy to będzie kompatybilne z dekoderem ESU?
Nie mam ESU więc nie wiem.
Ale poza tym wszystkim, przecież można załączać po kolei poszczególne F na klawiaturze sterującej i sprawdzić co one załączają w modelu. Globalne "głośniej i ciszej", to można wyczytać jak zmienić w instrukcji dekodera ESU.
Oczywiście poszczególne dźwięki nie, bo to już trzeba znać szczegóły planu dźwiękowego.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.470 136 1
Informacje z Facebooka - Schlesienmodelle

Oto aktualne przypisania funkcji dla dekodera ESU Loksound 5.0 w naszych modelach EP09.
F1: Dźwięk
F2: Wysoki ton syreny – włącz/wyłącz
F3: Sygnał Pc5
F4: Długie światła zależne od kierunku jazdy
F5: Niski ton syreny – włącz/wyłącz
F6: Sygnał Tb1
F7: Oświetlenie kabiny maszynisty zależne od kierunku jazdy
F8: Oświetlenie przedziału maszynowego
F9: Sygnał Pc2
F10: Wyłączenie baterii (jeśli F1 = wyłączony)
F11: Pisk zwrotnic
F12: Kompresor
F13: Sygnał Pc6
F14: Pisk obrzeży kół
F15: Kompresor pomocniczy
F16: Sprzęganie/Rozprzęganie
F17: Piaskowanie
F18: Klimatyzacja
F19: Gwizdek konduktora
F20: Regulacja głośności
F21: Ręczny hamulec – założenie/zwolnienie
F22: Otwieranie/zamykanie drzwi
F23: Otwieranie/zamykanie okna
F24: Wysoki ton syreny – krótki
F25: Niski ton syreny – krótki
F26: Sprzęganie
F27: Rozprzęganie
Uwaga! Przy zmianie kierunku jazdy należy przedtem wyłączyć sygnały Tb1 (F6) i Pc2 (F9), a po zmianie kierunku jazdy ponownie je włączyć.
Regulacja głośności: Funkcja ma sześć poziomów. Krótkie naciśnięcie przycisku funkcyjnego przełącza na kolejny poziom głośności. Po najgłośniejszym poziomie następuje ponownie najcichszy.
Jeśli funkcja pozostaje aktywna, dźwięk zostanie całkowicie wyciszony.

kuli007

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Informacje z Facebooka - Schlesienmodelle

Oto aktualne przypisania funkcji dla dekodera ESU Loksound 5.0 w naszych modelach EP09.
F1: Dźwięk
F2: Wysoki ton syreny – włącz/wyłącz
F3: Sygnał Pc5
F4: Długie światła zależne od kierunku jazdy
F5: Niski ton syreny – włącz/wyłącz
F6: Sygnał Tb1
F7: Oświetlenie kabiny maszynisty zależne od kierunku jazdy
F8: Oświetlenie przedziału maszynowego
F9: Sygnał Pc2
F10: Wyłączenie baterii (jeśli F1 = wyłączony)
F11: Pisk zwrotnic
F12: Kompresor
F13: Sygnał Pc6
F14: Pisk obrzeży kół
F15: Kompresor pomocniczy
F16: Sprzęganie/Rozprzęganie
F17: Piaskowanie
F18: Klimatyzacja
F19: Gwizdek konduktora
F20: Regulacja głośności
F21: Ręczny hamulec – założenie/zwolnienie
F22: Otwieranie/zamykanie drzwi
F23: Otwieranie/zamykanie okna
F24: Wysoki ton syreny – krótki
F25: Niski ton syreny – krótki
F26: Sprzęganie
F27: Rozprzęganie
Uwaga! Przy zmianie kierunku jazdy należy przedtem wyłączyć sygnały Tb1 (F6) i Pc2 (F9), a po zmianie kierunku jazdy ponownie je włączyć.
Regulacja głośności: Funkcja ma sześć poziomów. Krótkie naciśnięcie przycisku funkcyjnego przełącza na kolejny poziom głośności. Po najgłośniejszym poziomie następuje ponownie najcichszy.
Jeśli funkcja pozostaje aktywna, dźwięk zostanie całkowicie wyciszony.

Dziękuję za udostępnienie listy przez producenta, proszę jednak o podpowiedź co zrobić żeby w kabinie zaświeciło się światło oraz jak zapalić światła długie? W moim modelu nie działa F7 oraz F4. Jest jakaś kombinacja klawiszy? Czy po prostu mój model nie działa poprawnie? Może ktoś sprawdzić w swoim modelu DCC fabrycznie kupionym w Schlesienmodelle?

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
832 36 5
Dziękuję za udostępnienie listy przez producenta, proszę jednak o podpowiedź co zrobić żeby w kabinie zaświeciło się światło oraz jak zapalić światła długie? W moim modelu nie działa F7 oraz F4. Jest jakaś kombinacja klawiszy? Czy po prostu mój model nie działa poprawnie? Może ktoś sprawdzić w swoim modelu DCC fabrycznie kupionym w Schlesienmodelle?
Działa zarówno F4 i F7.