• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
327 14 9
Jeżeli data rewizji odpowiada faktowi że wykonywał ja NEWAG to chyba dobrze.Z tego co wiem ciezko znaleść orginalne tabliczki. W czasie napraw w ostatnich 10-15 latach montowano zastępcze.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
776 66 1
Zapowiada się dobry model skoro temat dotyczy tabliczki na gablotce ;-)
Znając podejście producenta, pasjonata i jego zamiłowanie do szczegółów, co widać zresztą po ambitnych projektach, fakt ten nie powinien dziwić.
Zapowiada się dobry model, czego wszyscy nim zainteresowani oczekują i mam nadzieję, że tak będzie, bez problemów, które ciągną się za siodemkami do dzisiaj.

Zobaczymy i przekonamy się pewnie już niebawem, czym zaskoczy nas tym razem producent.
Mam nadzieję, że będą to bardzo pozytywne odczucia, a tym samym otworzy nowy rozdział firmy, gdzie model będzie dopracowany i wykonany z najwyższa starannością, zanim trafi do sprzedaży, z uwzglednieniem założeń technicznych, którym ma odpowiadać, w tym bez konieczności wieloletniego oczekiwania na części.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
776 66 1
Jeżeli data rewizji odpowiada faktowi że wykonywał ja NEWAG to chyba dobrze.Z tego co wiem ciezko znaleść orginalne tabliczki. W czasie napraw w ostatnich 10-15 latach montowano zastępcze.
No nie do końca, ponieważ akurat z tego okresu lokomotywa nie miała nic wspólnego z Newagiem.

Co do modelu to takowa tabliczka producenta (Pafawag) będzie odwzoeowana na samym modelu, a przynajmniej być powinna. Więc jakiś wzór był/jest.
Z założenia na podstawce też powinna się znaleźć, tak jak to słusznie było w wydanych ostatnio siódemkach.
Dodam tylko, że to świetny pomysł.

Co do oryginalnych tabliczek na taborze to pełna zgoda, bo albo nie ma ich wcale, albo są nieczytelne. Ale to samo jest z tak ważnymi co dla niektórych osób "datami rewizji", których na miniaturze prawie nie widać, a bardzo trudno zdobyć rzetelne informacje co było w papierach, a co napisane w rzeczywistości na pudle wagonu czy lokomotywy, co w rezultacie bardzo ogranicza wydawanie nowych modeli przez producentów.
Tylko w przeciwieństwie do mikroskopijnej daty na modelu , duży i nie mniej ważny opis na gablotce dużo bardziej bije po oczach.

Podsumowując, myślę, a przynajmniej mam taką nadzieję, że producent, znajac jego przywiązanie do szczegółów, przygotował taką, jaka powinna być, tylko chińczyk nie ogarnął jak zwykle tematu.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 53 1
Może też tak być, że lokomotywa stoi akurat na przypadkowej podstawce.
Jeśli jednak nie, to moim zdaniem powinna być tabliczka producenta lokomotywy,
a nie ZNTK wykonującego jakieś tam naprawy.
Dla zobrazowania, tak samochodowo - Syrena jest Syreną produkowaną przez: Fabryka Samochodów Osobowych w Warszawie (FSO), niezależnie od tego, kto ją naprawiał, czy modyfikował.

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.825 129 11
Może też tak być, że lokomotywa stoi akurat na przypadkowej podstawce.
Jeśli jednak nie, to moim zdaniem powinna być tabliczka producenta lokomotywy,
a nie ZNTK wykonującego jakieś tam naprawy.
Dla zobrazowania, tak samochodowo - Syrena jest Syreną produkowaną przez: Fabryka Samochodów Osobowych w Warszawie (FSO), niezależnie od tego, kto ją naprawiał, czy modyfikował.
A może stoi na podstawce mniej przypadkowej tzn od Gryffina od SM;)

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
533 12 0
Ciekawe kiedy wreszcie producent pokażę więcej zdjęć finalnej wersji modelu na swoich social mediach i kiedy modele zaczną być rozsyłane do odbiorców. Bo jak na razie to jest jakaś cisza!!!

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
647 28 1
Nie mam pojęcia. Był wpis w komentarzach na FB, że poprawiają budy ze względu na reflektor. Ale co tam jest niepoprawnego to nie wiem.
Przekleiłbym screena ale nie mam FB i nie jestem teraz w stanie tego wpisu znaleźć :(

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
17 0 0
Z tego wpisu, o którym mówicie, dowiadujemy się, że 042 miała być w dostawie 28 maja, jako niezapowiadana niespodzianka, ale w tej dostawie jej nie będzie, bo wykryli jakiś błąd w jej górnym reflektorze i muszą wprowadzić jakieś poprawki, co powoduje obsuwę o kolejny miesiąc.

Tak to zrozumiałem.

Natomiast nie ma tam żadnej wzmianki na temat 046 i 031, więc można chyba zakładać, ze w tych nie trzeba poprawiać budy ?

Dlaczego więc nie ma żadnych nowych informacji w ich temacie ?
Chyba, że te modele czekają na jakąś odprawę celną albo co ? Ktoś wie może jak to wygląda w tej kwestii ?

Ostatnio edytowane: