• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

J

jf

Gość
Ja tam ciśnienia na ten model nie mam żadnego. Czekam spokojnie na porównanie dwóch producentów i zdecyduję.
Natomiast takie uczulanie na smaczki pachnie mi poprostu odwracaniem uwagi od istotnych rzeczy.
Kolega wyraźnie ma awers do wyrobów SM, a to nie pomaga w wyborze. Moim zdaniem, należy się w takim przypadku kierować emocjami, a nie logiką. Wiem z doświadczenia, jak mi się coś nie podoba, to żadne czarowanie rzeczywistości mnie nie usatysfakcjonuje.
Przyglądałem się pikowskiemu EP09-46 w LokoModel i sorki zupełnie mi nie leży. Reflektory, są fatalne, tak na początek.
Skoro piszesz o kimś z nazwiska, czy nie wypadałoby się pod tym podpisać? I ciekawe czy miało by to wpływ na ton wypowiedzi ...
Bez przesadyzmu, każdy wie kto stoi za SM z imienia i nazwiska. Oczywiście, zawsze można napisać pan Robert R.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.065 483 99
Kolega wyraźnie ma awers do wyrobów SM
Raczej cierpliwości brak. "Dawać model, Dawać model!" :D Ludzie, spokojnie. To tylko zabawki. Będą to będą.
Biorąc pod uwagę takich klientów, SM powinno zmienić strategię i po prostu nic wcześniej nie pokazywać, nie obiecywać terminów które mogą się zmienić z różnych przyczyn, do momentu wysyłki do sklepów, tylko zrobić dopieszczony model, przetestować go i dopiero wówczas pokazać /gdy już będzie u nich na magazynie, gotowy do sprzedaży/. Wówczas unikną niecierpliwych wpisów i zarzutów o "niedotrzymywanie słowa".
Pan Robert po prostu - moim zdaniem - chce być w porządku i dać ludziom już coś wcześniej, zajawki, zdjęcia.... ale jak widać chyba nie warto. Jak to się mówi "chciałeś dobrze, to słuchaj zarzutów".

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107
Raczej cierpliwości brak. "Dawać model, Dawać model!" :D Ludzie, spokojnie. To tylko zabawki. Będą to będą.
No przecież napisałem, że nie mam ciśnienia :podstepny:. Wręcz przeciwnie, im później tym lepiej bo jest cała masa innych modeli do kupienia, które już ze sklepów znikają.

Kolega wyraźnie ma awers do wyrobów SM, a to nie pomaga w wyborze. Moim zdaniem, należy się w takim przypadku kierować emocjami, a nie logiką. Wiem z doświadczenia, jak mi się coś nie podoba, to żadne czarowanie rzeczywistości mnie nie usatysfakcjonuje
Ależ to całkowita nieprawda:eek::). Nie mam awersu do modeli SM, wręcz przeciwnie. Kiedy lata temu wychodziły ich pierwsze "siódemki" to faktycznie zachwyt mój nie miał granic. Teraz jednak firmę i ich wyroby traktuję jak każdą inną firmę i poddaję zwykłej ocenie. Radzisz kierować się emocjami a nie logiką...No właśnie ja obecnie kieruję się wyłącznie logiką:mamdola:.
Natomiast na pewno drażniąca jest postawa właściciela firmy, wieczne błędy w modelach i presja środowiska do uznania mesjanistycznej roli firmy dla naszego hobby :obcy:. Naprawdę, po tylu latach firma jest tylko jednym z wielu podmiotów dającym mi radość (w postaci modeli) z tego hobby. Tylko tyle i aż tyle ;) Także luzik :ninja::ninja::ninja::cool:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107
Widzę, że kolega @jack_flash bardzo chce mi wkładać w moją głowę nie moje myśli :niepewny:. Nie zawiodłem się na tej firmie. Tylko traktuję ją teraz zwyczajnie, jak jedną z wielu firm. Modele na poziomie SM produkuje kilka firm modelarskich, ale tylko SM to sztuka? Natomiast jeżeli PIKO to rzemiosło, to na wysokim poziomie (obecne konstrukcje). A jeżeli SM to sztuka, to na takim średnim...Naprawdę skończmy z tym gloryfikowaniem firmy SM bo to już jest tak samo nudne jak "zdjęcia smaczki" ;)

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
2.302 73 1
Kolega @DieselPower zawiódł się na SM, co jest zrozumiałe. Ja powiem tak, PIKO to w rzemiosło, SM to sztuka.
Natomiast prezes PIKO nigdy publicznie nie wypowiedział się, że jak mu najdzie ochota to zamknie firme i nie będzie produkował modeli. Jaki to miałoby wpływ na dostępność części zamiennych nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Wolisz SM to się go trzymaj, ja mam ich modele z 2014 roku ale bardziej pewne dla mnie jest PIKO.

J

jf

Gość
Chodzi o modele, czy sposób prowadzenia firmy?
Myślę, że raczej to drugie.
W Polsce prowadzenie firmy jest sztuką i to przez duże S, zgoda. Modele, porównując do wielu wytwórców z Niemiec, jak najbardziej.
Natomiast prezes PIKO nigdy publicznie nie wypowiedział się, że jak mu najdzie ochota to zamknie firme i nie będzie produkował modeli. Jaki to miałoby wpływ na dostępność części zamiennych nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Wolisz SM to się go trzymaj, ja mam ich modele z 2014 roku ale bardziej pewne dla mnie jest PIKO.
Niech kolega spróbuje wyrwać jakieś części, prócz tego co „w woreczku„ np. z ACME.

J

jf

Gość
Myślenie, że pan Robert R zamknie SM to jakaś niedorzeczność. Tym bardziej, by zrobić komuś na złość. Natomiast jakość, a dokładniej kontrola jakości PIKO i pomóc klientom, mogę zilustrować tym przykładem. Zamówiłem dwie ramy wózków do Y-ów W ModelManii. Jeden z nich okazał siė braczkiem (jak napisał Jeremi Przybora). Reklamowałem jeszcze w połowie stycznia. W dalszym ciągu czekam no nową.
IMG_2185.jpeg

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.041 68 10
Myślenie, że pan Robert R zamknie SM to jakaś niedorzeczność. Tym bardziej, by zrobić komuś na złość. Natomiast jakość, a dokładniej kontrola jakości PIKO i pomóc klientom, mogę zilustrować tym przykładem. Zamówiłem dwie ramy wózków do Y-ów W ModelManii. Jeden z nich okazał siė braczkiem (jak napisał Jeremi Przybora). Reklamowałem jeszcze w połowie stycznia. W dalszym ciągu czekam no nową.
Zobacz załącznik 1126566
Może problem leży po stronie sklepu, a nie po stronie Piko.
Nie raz zamawiałem części bezpośrednio w Piko i nigdy nie było problemu.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.382 58 2
Zobacz załącznik 1126566
To ja się pochwalę, że raz przyszła do mnie niekompletna buda od EU07, którą szybko mi wymieniono na nową. Ale... Poźniej zamówiłem dobre 10 razy jakieś części i w żadnym z woreczków Piko "braczków" nie było.
Natomiast o częściach zamiennych SM to tylko bajki pisać można. I to takie bez szczęśliwego happy-endu :p

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.377 49 2
Jak widzicie SM daje "smaczki" z samej "karoserii". ಠ⁠ ͜⁠ʖ⁠ ⁠ಠ
Oraz pod takim kątem, że nie widać podwozia.

Trzeba czekać tak długo na model, gdyż idzie na piechotę... bo nie ma gotowych wózków. ಠ⁠ ͜⁠ʖ⁠ ⁠ಠ