• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Samochodowa Makieta Modułowa - budowa - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.006 387 20
Są w naszej skali dostępne takie drobiazgi jak włazy studzienek, kratki ściekowe, hydranty etc...?
Są. Można poszukać albo fototrawionych, albo wyciętych laserem z kartonu, albo poszukać plastikowych robionych przez niemieckie firmy (teraz nie pamiętam czy Auhagen, czy też Faller)

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.249 301 15
Super, ale tak jak kolega @Brodagaz rzec raczył: trzeba nieco brudu, zacieków, pyłu... spróbuj pudrami asfalty pocieniowac, przy krawężnikach jasny pył, pod oponami ciemniej, na budynkach zacieki - najlepiej popróbować na odpadach.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.006 387 20
Nie spacerujemy, nie spotykamy się na imprezach to dziś, wraz z kolegą elektronikiem podziałaliśmy w temacie antynajazdowym. Mamy już docelowe płytki, pierwsze mają już wlutowane elementy, no i dziś była kolejna próba jazdy. Pojazd środkowy (a właściwie podwozie) jest z docelowymi elementami.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.006 387 20
Trzeba będzie o tym pomyśleć, żeby nawroty miały łagodne zakręty. Ale to pewnie w przyszłości. Na razie walczę dalej, żeby wszystkie samochody miały ten system.

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.556 67 1
Fajnie to wygląda że już się nie zderzają . Jeszcze tak mi do głowy wpadło , co można by zrobić żeby jednak te szybsze sobie jeździły szybciej i nie ciągły się tak za tymi wolnymi . Oczywiście to też wymaga opracowania . Chodzi mi o zwrotnice pod makietą . Tak żeby np. pierwsze wolne auto przekierować na drugie kółko na rondo , a reszta niech jedzie prosto .

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.006 387 20
Jeszcze tak mi do głowy wpadło , co można by zrobić żeby jednak te szybsze sobie jeździły szybciej i nie ciągły się tak za tymi wolnymi . Oczywiście to też wymaga opracowania . Chodzi mi o zwrotnice pod makietą . Tak żeby np. pierwsze wolne auto przekierować na drugie kółko na rondo , a reszta niech jedzie prosto .
Bardzo ciekawy pomysł i godny rozważenia. Myślę, że za jakiś czas będzie taka opcja. Na razie to Bartku zapraszam do zrobienia choć jednego modułu i dołączenia do nas... :)

Jak na razie mam już płytki do systemu antyzderzeniowego.

Płytka antynajazd 01.jpg

Teraz walczę z lutowaniem diod, które muszą być na takiej płytce:

Płytka antynajazd 02.jpg
Płytka antynajazd 03.jpg

Całość do zamontowania w samochodzie wygląda tak...

Płytka antynajazd 04.jpg

Ten element na przewodzie to fototranzystor do zamontowania z przodu w zderzaku.

Powiem, że lutowanie przewodu do niego to jakaś masakra... :mad: A ile :cenzura: "panienek" :cenzura: przy lutowaniu poleciało... :LOL::D

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.006 387 20
Chora sytuacja zepsuła nam imprezy modelarskie to i weny nie było...
No ale trzeba było się trochę ogarnąć i coś podłubać przy modułach. Ostatnio trochę popracowałem nad modułem ze stacją benzynową. Jak na razie jest tak...
Do zdjęć zapomniałem założyć dachu na budynku... ;) :confused:

Moduł Shell 001.jpg
Moduł Shell 002.jpg
Moduł Shell 004.jpg
Moduł Shell 005.jpg
Moduł Shell 006.jpg