• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Samochodowa Makieta Modułowa - budowa - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.006 387 20
Albo ktoś czyta to forum, albo całkiem przypadkiem ktoś już wymyślił wcześniej ;-)
https://www.ebay.com/itm/All-Scale-...313129?hash=item1cdfd43ea9:g:cRcAAOSwSq1d-QMz
Zobacz załącznik 694942

Do innego wątku (Adama) są i sracze. A jeszcze do innego - butle na gazy techniczne.

To taki wtręt do wątku. :D
Masz rację Miśku. Tylko cała przyjemność zrobić sobie coś samemu. A i technikę się wtedy ćwiczy.

Kolego Mafo. W czasach PRL butle na propan-butan były tylko w kolorze czerwonym,
Tak, wiem. Mam 56 lat i pamiętam tamte czasy. :)

No a wózek na którym chcesz umieścić swoją butlę jest akumulatorowy, więc tutaj musisz się rozejrzeć za czymś większym.;)
Racja. Ten wózek to tylko jak na razie model do testów, jak to będzie z butlą wyglądać. Taki był pod ręką to go wziąłem. ;) :)

Wracając do moich modelarskich bojów butla dostała podstawkę, żeby się nie przewracała no i uchwyty do przenoszenia.

Butla gazowa 012.jpg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Wygląda coraz lepiej, i w takim kolorze by świetnie odwzorowywała epokę PRL-u, tak małej kalki z napisem Propan-Butan
to się chyba nie da zrobić:(. Jeszcze tylko ten charakterystyczny szew przez środek jakoś odwzorować....
Może na tokarce ją wytaczać od środka o 0,1mm cieniej w obie strony zachowując minimalną przerwę?, wtedy by wyszedł samoistnie...

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.006 387 20
Wygląda coraz lepiej, i w takim kolorze by świetnie odwzorowywała epokę PRL-u, tak małej kalki z napisem Propan-Butan to się chyba nie da zrobić:(.
Myślę, że kalkę można zrobić, bo skoro do skali 1:220 kalki robią koledzy to i na taką butlę bez problemu można kalkę zrobić. Ja jeszcze nie umiem, ale może poproszę kogoś...
Jeszcze tylko ten charakterystyczny szew przez środek jakoś odwzorować....
Może na tokarce ją wytaczać od środka o 0,1mm cieniej w obie strony zachowując minimalną przerwę?, wtedy by wyszedł samoistnie...
Pomysł ciekawy, ale ja nie mam tokarki, a i butlę robię z tzw "ręki" czyli nożyk i pilnik.
A nad szwem pośrodku pomyślę i może coś wpadnie mi w łapy to i szew się zrobi...

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.006 387 20
No to jak już Maćku ten szew będziesz robił aby był widoczny to pomyśl jeszcze o lekko ulatniającym się gazie:):ROFL::ROFL::ROFL::p
Zrobienie szwu już chyba rozgryzłem, ale z ulatniającym się gazem to może być problem... ;) :D A jak się gdzieś zbierze i wybuchnie. :ROFL: :D

Jeszcze tylko ten charakterystyczny szew przez środek jakoś odwzorować....
Prosisz i masz... ;) Jeszcze trzeba będzie go pomalować... :)

Butla gazowa 013.jpg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.006 387 20
Niewiele się modelarsko u mnie ostatnio dzieje, ale znów próbuję walczyć z płotem z siatki. Właśnie kleją się fundamenty i takie tam przymiarki i dopasowania...

siatka2020-01-27 - 001.jpg
siatka2020-01-27 - 002.jpg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Fajny płotek będzie, a po przesuwnej bramie widzę że ogrodzenie było niedawno stawiane. Płoty w epoce PRL i w latach dziewięćdziesiątych
przeważnie jeszcze posiadały wyższe słupki aby górą można było jeszcze poprowadzić drut, ewentualnie dwa.
Trudno to dokładnie określić, bo zdjęcia zrobiłeś z daleka, ale ta siatka wydaje się gruba, zapewne ciężko wytrawić coś delikatniejszego,
broń boże nie czepiam się, ale jakbyś zrobił potem w kilku miejscach jakieś małe krzaczki, może nawet w rogu imitację pnącza, to by się
ta siatka zrobiła bardziej filigranowa.;)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.006 387 20
Udało się znaleźć trochę czasu i ciutkę podgoniłem moduł. Niewiele, ale zawsze... ;) Skończyłem ogrodzenie, bramę i posadziłem parę drzew.
Na początek rzut ogólny, a potem parę zbliżeń.

Moduł Aldi 006.jpg

Moduł Aldi 001.jpg
Moduł Aldi 002.jpg
Moduł Aldi 003.jpg
Moduł Aldi 004.jpg
Moduł Aldi 005.jpg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Naprawdę to świetnie wyszło, zwłaszcza w obszarze zieleni, i ten płot zyskał na wyglądzie po obsadzeniu go krzakami.
Są w naszej skali dostępne takie drobiazgi jak włazy studzienek, kratki ściekowe, hydranty etc...?