• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Rozważania o modelach z katalogu Roco na 2022r.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
365 98 10
Bokowki - Inowroclaw, a Donery -Gniezno. Trzeba rozrozniac typy wagonow a nie podwazac informacje tych co maja wiedze .
Odnosiłem się tylko do wagonów widniejących pod linkami boczniakach i "bagażowym. Rozróżniam typy wagonów nie gorzej niż Ty.:mad:
(Pisząc, nie trzeba robić błędów ortograficznych, bo to źle świadczy o piszącym ).:p

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.738 566 30
To są "boczniaki"? Myślałem że "donery"(Donnerbüchsen)?
Na wszystkich wagonach widnieje "stacja Gniezno".
Mój błąd: wstawiłem zły link do swojego postu. Pytanie było o boczniaki:
Ten bagażowy i boczniaki to jaka maja stacje macierzysta?
Moja odpowiedź była prawidłowa. Na boczniakach jest stacja Inowrocław. Natomiast przez pomyłkę wkleiłem link do donnerów, a nie do boczniaków, a donnery rzeczywiście mają stację Gniezno i stąd nieporozumienie.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
365 98 10
Mój błąd: wstawiłem zły link do swojego postu. Pytanie było o boczniaki:

Moja odpowiedź była prawidłowa. Na boczniakachjest stacja Inowrocław. Natomiast przez pomyłkę wkleiłem link do donnerów, a nie do boczniaków, a donnery rzeczywiście mają stację Gniezno i stąd nieporozumienie.
O mało mnie młody kolega za to nie zlinczował.:):cool:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.738 566 30
No bo może nie trzeba było tak nerwowo reagować, a tylko napisać, że link się nie zgadza z tekstem w poście? Zwłaszcza, że tekst był OK i odpowiadał na zadane pytanie. ;)

PS. A "młody kolega", którego przy okazji serdecznie pozdrawiam, nie jest taki bardzo młody, jest tylko nowy na forum, a to nie zawsze to samo. ;)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.241 158 7
Tyle że ten egzemplarz powinien również posiadać herb Gdyni oraz ogrzewanie elektryczne 3000v. Więc nie jest jak w oryginale. Z resztą już była mowa że Roco do tego egzemplarza doda kalki. Poczekamy zobaczymy co tam dodadzą. Mam nadzieję ze skoro jest to "zestaw do montażu" do I cena będzie adekwatna ;)
Zgadza się. No niestety to jest tylko wizualizacja, oby model miał te szczegóły. Zobaczymy czy Roco faktycznie doda kalki czy raczej już będzie nadruk gotowy na budzie. Skoro chcieli aby ten nurek był bardziej uniwersalny i wszystko co się kojarzy z Polską miałoby być na kalkach, to dlaczego nanieśli już logo ICCC na czoła? Poczekajmy na model zatem.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.165 33 1
"Bolki" jak najbardziej tak.
Stacja Gniezno 71-73
A OKo1 Parowozownia Jarocin, DOKP Poznań, ZNTK Bydgoszcz Napr. Śred. 31.3.73.
Na osobowym to 1-2 wodowania między tymi stacjami.
Mogło się to zdarzyć choć mija się to poniekąd z prawdą ;) Bo skład na linii Jarocin - Gniezno był formowany z taboru jarocińskiego i w rzeczywistości były to wagony (tego samego typu ) ale ze stacji Jarocin. Tak zresztą miało to zrobić Roco a dlaczego jest jak jest to już tylko wiedzą decydenci z austriackiej firmy. Wiem to od kolegi ,który był konduktorem z drużyny jarocińskiej i obsługiwał te połączenia.
Wyjątkiem były składy na linii 360 gdzie wagony w składach były z Leszna a parowozy z Jarocina.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.539 145 19
Czy regulamin forum zabrania pisania postów "jednego pod drugim"?:niepewny:
Nie zabrania, ale jest też coś takiego jak netykieta. Powszechnie przyjętą zasadą jest, że nie tworzy się wpisów jeden pod drugim, tylko po prostu tworzy jeden dłuższy, ewentualnie edytuje się pierwszy zamiast pisać kolejny, jeśli chce się coś jeszcze dodać, a już opublikowało się wpis. Można wówczas dodać informację o edytowaniu, aby osoby wcześniej czytające edytowany wpis, wiedziały jaka treść została dodana po edycji. Na naszym forum można edytować wpis przez 59 minut od jego opublikowania - trzeba zakończyć edytowanie w tym czasie, aby edycja została wprowadzona. Przy edytowaniu po upływie 5 minut od opublikowania wpisu, pojawi się dodatkowo informacja o godzinie ostatniej edycji.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.738 566 30
Czy regulamin forum zabrania pisania postów "jednego pod drugim"?
Nie zabrania, ale nie jest to w dobrym tonie na forum, zwłaszcza w odstępach minutowych. Czasem lepiej się chwilę zastanowić, co się chce napisać i zamieścić to w jednym poście. A co do edytowania, to też należy z tym uważać, bo edytując po dłuższej chwili od oryginalnego wpisu można spowodować zamieszanie. A już na pewno nie należy edytować, jeżeli w międzyczasie pojawił się post kogoś innego. Nawet po pojawieniu się reakcji (oceny) na wpis jego edycja może spowodować, że reakcja (ocena) stanie się nieadekwatna.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.986 130 1
Zobaczymy czy Roco faktycznie doda kalki czy już będzie nadruk gotowy. Skoro chcieli aby ten nurek był bardziej uniwersalny i wszystko co się kojarzy z Polską miałoby być na kalkach, to dlaczego nanieśli już logo ICCC na czoła? Poczekajmy na model zatem.
Na jakąkolwiek zmianę bym nie liczył. Producent wyraźnie zaznaczył w opisie, że do modelu dołączy kalki z logo PKP IC (With enclosed decals PKP ICC logos). I to, że aktualna wizualizacji przedstawia naniesione logo na modelu, o niczym nie świadczy. A umieszczona w katalogu czeska flaga, wyraźnie wskazuje z jakim krajem związana jest ta miniatura. Z resztą podobny przypadek już przerabialiśmy. Roco w 2019 r. dostarczył kalki do modelu Vectrona w malowaniu Cargounit (Lotos).
Niestety podtrzymuję swoje negatywne zdanie o tej sytuacji, które wyraziłem już we wcześniejszym wpisie:(
Ale może nastąpi cud, i otrzymamy model z naniesionymi przez Roco poprawnymi oznaczeniami:niepewny: Podobno nadzieja umiera ostatnia:)

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
955 41 3
Niestety muszę poprzeć Andrzeja Drakulę, że Roco odpuściło, konsekwentnie olewając rynek polski. Przykładów, tak z nieróbstwa, jak i złej woli jest sporo.
Choćby zestaw trzech szarych Talbotów 24V z Żerania- rewizje na podgladzie wyglądają na 2005. Zestaw PMR K.Koj jest z rewizjami z około 2001 roku, Spółka Coaltran powstała w 2002 roku
https://pl.wikipedia.org/wiki/DB_Schenker_Rail_Coaltran
Ale wagony szare z Roco na powiększeniu maja 2005 rok daty rewizji. Tak żeby dla tych którym zależy na realizmie nie dało się zestawić tego razem...
Firmy Robo i Piko wydały sporo cystern polskiej konstrukcji 406Ra/Rb. Roco ma formę na typ zbliżony do (będacy pierwowzorem) polskiego 20R. Zamiast zrobić coś z epok IVb, IVc, dostaniemy tylko secik co epoki IVa. Dobrze że chociaż tyle...
Dobrze bo do nawałnicy wagonów 111A/112A i pochodnych ponownie od Robo i PIKO, ponownie Roco nie zrobi NIC. A mogłoby choćby wznowić Bautzeny 84'.
O rzekomych zapowiedziach Ty42 od Roco nawet nie warto się mocniej rozwodzić przez litość.
Zresztą to problem nie tylko Roco, ale także PIKO , że głównie zajęte jest taborem trakcyjnym, a nie wagonami. Węglarka polska 3W, 4W, czy choćby 408W to byłby hit. Ale po co? Lepiej walić kasę w formy lokomotyw, zasypać rynek towarem po ok 1000 PLN sztuka, a potem narzekać że "się zapchało". A absurd sytuacji jest taki że taboru trakcyjnego mam w zasadzie tyle ile wagonów do nich. Bo nie ma czego kupić.
Ale widzę że kolejne dodruki Gagsów, znikające w trybie ekspresowym sety AlbertModelli nikogo niczego nie uczą.
Roco dwa razy bankrutowało? Przy tak beznadziejnych planach produkcyjnych oby się trzeci raz nie poślizgneli...

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
692 3 0
Choćby zestaw trzech szarych Talbotów 24V z Żerania- rewizje na podgladzie wyglądają na 2005. Zestaw PMR K.Koj jest z rewizjami z około 2001 roku, Spółka Coaltran powstała w 2002 roku
https://pl.wikipedia.org/wiki/DB_Schenker_Rail_Coaltran
Ale wagony szare z Roco na powiększeniu maja 2005 rok daty rewizji. Tak żeby dla tych którym zależy na realizmie nie dało się zestawić tego razem...
Ale powinny pasować do Falsów PTK i GK S.A. (Roco 67094)?

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
296 13 9
Osobiście miałem nadzieję że Roco postawi na parowozy np jakaś zapowiedź na koniec roku lub 2023 kolejny Ty2; w wariancie dla trzeciej oraz czwartej epoki,Ty43 , Ok1.
Zastanawia mnie też kolejny rok bez hblins. Trochę takich wagonów PKP używało i cargo nadal używa. W wariancie z epoki Va i Vb swobodnie byłby popyt nawet w setach.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.738 566 30
Roco postawi na parowozy np jakaś zapowiedź na koniec roku lub 2023 kolejny Ty2; w wariancie dla trzeciej oraz czwartej epoki,Ty43 , Ok1.
Roco nie ma bazy na Ty43, modele BR42 produkował tylko Liliput i Trix. Ok1 w H0 miał Fleischmann i widzę, że na stronie Roco jest pokazany jako nowość, ale jeszcze niedostępna i bez ceny - więc może kiedyś się ukaże jako Ok1?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 234
Tabor 8
Tabor 14
Tabor 0
Tabor 2