• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Rozważania o modelach z katalogu Roco na 2022r.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.490 140 19
TY4 od Roco nie stety oswietlenie ma na żarówkach w tych czasach to chyba jakieś nie porozumienie.
Dlaczego niestety? Mało która dioda odda barwę światła żarowego. Wbrew pozorom, właśnie dla większego realizmu, powinno się w modelach parowozów stosować nic innego jak mikrożarówki. Niestety jest to już prawie niespotykane w wielkoseryjnych modelach, a już w ogóle w tych nowo projektowanych - nawet modele parowozów firmy PIKO projektowane od nowa (saksońskie V T/serii 89.2 oraz XI HT/serii 94.20-21), chyba od końca lat 90-tych, mają już diody zamiast żarówek. Moim zdaniem, w przypadku modelu parowozu, bardzo dobrze się stało, że producent nie zdecydował się na modernizację modelu i wymianę źródła oświetlenia na diodowe.
Może nie są świadomi popełnianego notorycznie błędu i należałoby im ten błąd uświadomić? :niepewny:;)
Jakiego znowu notorycznie popełnianego błędu? Tylko 1 model, słownie JEDEN, miał taki błąd. Nie dorabiajmy historii do jednego przypadku. Nie chcę w żadnym razie usprawiedliwiać błędu na wizualizacji, ale stanowczo się nie zgadzam, by twierdzić, że jest to notorycznie popełniany błąd.

MarcinŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 12 2

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.822 128 1
Model wagonu sypialnego ma sporo innych, kardynalnych wręcz błedów. Błąd w logo to pesteczka.
Ma kolega absolutną rację:( Niestety, z tego co udało mi się zaobserwować, Roco od wielu lat idzie na łatwiznę oferując nam model bardzo albo niej podobne do taboru eksploatowanego na naszej sieci kolejowej. I to, że nie chce nic w tej materii zmienić, można na siłę usprawiedliwić kosztami (chociaż jakby firmie zależało na naszym rynku to by inaczej się zachowywała - w dzisiejszych czasach wariaty form są już absolutnym standardem). Ale potencjalnego błędu w logo PKP IC nie można już usprawiedliwić kosztami.
Jakiego znowu notorycznie popełnianego błędu? Tylko 1 model, słownie JEDEN, miał taki błąd. Nie dorabiajmy historii do jednego przypadku. Nie chcę w żadnym razie usprawiedliwiać błędu na wizualizacji, ale stanowczo się nie zgadzam, by twierdzić, że jest to notorycznie popełniany błąd.
I tutaj kolega też ma rację. Faktycznie, do tej pory firmie tylko raz się zdarzył taki błąd.
Na razie rozmawiamy o zaprezentowanej wizualizacji i co na niej się aktualnie znajduje. I... może ta nasza mini dyskusja spowoduje, że finalny produkt będzie wykonany poprawnie:)
Ale żebym nie uchodził tylko za malkontenta, co tylko narzeka i narzeka;), z najnowszej oferty Roco, ogólnie jestem zadowolony. EU46, "Nurek", wagon restauracyjny i wagony sypialne są dla mnie wartościowymi pozycjami (i to bez względu na ich większe lub mniejsze nieścisłości):)

Reakcje
40 0 2
Co do Okm 11 mam nadzieję że to i owo poprawią. Z E-baya pamiętam, że czołownica z przodu nie była ustawiona właściwie do reszty i chyba przyczyną było odkształcanie się konstrukcji nad przednim wózkiem a w każdym razie tak to wyglądało na zdjęciach

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Mam prośbę do kolegów forumowiczów. Czy przewidywany do wypustu dwuosobowy boczniak występował u nas w dużych ilościach? Czy pochodzi z przebudowy wagonów trzyosobowych czy to tylko ich wersja? Z góry dziękuję.
Dwusiowy, to późna wersja typu C3pr11, jako Cpr21. Ilości na PKP są trudne do określenia. Może jedynie pan Koj robiąc projekt, miał też czas by się ich doliczyć. Na pewno trochę ich było. I tak jest OK, rodzynek w składzie. Taki wagon jest na zdjęckiu w "Kolei transwersalnej".

Z rysunków wynika, że boczniaki z Inowrocławia wykonane są z form Fleischmanna liftingowanych ok 2015 i zbliżonych jakościowo do poziomu Brawy. W odróżnieniu od prastarej formy Roco wszystkie poręcze są przestrzenne!
Tak dokładnie to nie są liftingowane formy. Tylko faktycznie nowe wypuszczone koło 2015 roku, o jakości porównywalnej do Brawy - zresztą ten sam typ C3pr11. Wcześniej Fleischmann [coś koło 2000] wypuścił boczniaki wcześniejszych typów - jeszcze z lat 90tych XIX wieku.

clicktom

Nowy użytkownik
Reakcje
32 0 0
Wagon sypialny (mam na myśli formę) od Roco był już wydany pod numerem 64880. Wtedy też był z błedem logo ICC. Został zresztą opisany przez Kolegę z forum: http://forum.modelarstwo.info/threads/roco-64880-wlabo-52-51-70-80-356-9-intercity.20823/

Tutaj link do strony Roco: https://www.roco.cc/en/product/224811-6488-0-0-0-0-0-002006-0/products.html
Zestawiłem tą starą wizualizację z nowymi i są to 1:1 te same grafiki. Zatem jest szansa, że Roco posłużyło się póki co starymi grafikami :)

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.843 53 2
Modele austriackich parowozów serii 77 firmy Klein osiągają w Austrii dość wysokie ceny, to się pewnie zmieni. Roco wyda ten model jako "Neukonstruktion", stąd jestem pewien, że z dawnych form Kleina nic nie zostanie użyte.

Z opisu na wikipedii wynika, że po II WŚ na PKP było 5 maszyn, których żywot zakończył się już w 1954 r. Modelu PKP raczej się więc nie doczekamy.

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Modele austriackich parowozów serii 77 firmy Klein osiągają w Austrii dość wysokie ceny, to się pewnie zmieni. Roco wyda ten model jako "Neukonstruktion", stąd jestem pewien, że z dawnych form Kleina nic nie zostanie użyte.

Z opisu na wikipedii wynika, że po II WŚ na PKP było 5 maszyn, których żywot zakończył się już w 1954 r. Modelu PKP raczej się więc nie doczekamy.
Lub prawie nic.

5 sztuk, i ztcw po 2 w. ś. były używane w okolicach Warszawy. Niestety, na taki niszowy parowóz Roco się chyba nie pokusi. Szkoda, fajna maszyna. Co prawda mamy podobnego przeznaczenia Tkt2, TKt3, OKo1 i będzie TKt1, ale wyróżniałaby się wśród modeli lokomotyw pochodzenia niemieckiego.

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.490 140 19
Wagon sypialny (mam na myśli formę) od Roco był już wydany pod numerem 64880. Wtedy też był z błedem logo ICC. Został zresztą opisany przez Kolegę z forum: http://forum.modelarstwo.info/threads/roco-64880-wlabo-52-51-70-80-356-9-intercity.20823/

Tutaj link do strony Roco: https://www.roco.cc/en/product/224811-6488-0-0-0-0-0-002006-0/products.html
Zestawiłem tą starą wizualizację z nowymi i są to 1:1 te same grafiki. Zatem jest szansa, że Roco posłużyło się póki co starymi grafikami :)
Powyższe jednoznacznie wskazuje :) , że producent wykorzystał zdjęcie wcześniej wypuszczonego modelu z błędem :( (czyli jednak dwa razy zdarzył się taki błąd :eek: !) do przygotowania wizualizacji tegorocznego wypustu. Teraz tylko mieć nadzieję :rolleyes: , że nie popełnią tego samego błędu :ostrozny: , na co jest spora szansa :gwizd: - wszak przy ostatnim wypuście "Husarza" logo było poprawnie wykonane ;) .

Swoją drogą zupełnie nie pamiętam :X3: , aby ów błąd na wagonie sypialnym w malowaniu PKP Intercity był nagłaśniany :niepewny: , a jeśli jednak to na pewno nie wybrzmiało to tak mocno jak w przypadku "feralnego" "Husarza" z numerem 009 :confused: . Podejrzewam, że wówczas (2014 r.) aż tak bardzo się to nie liczyło :p ... wszak modeli było mniej :podstepny: ... a może po prostu mało kto zauważył :cenzura: .

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.593 558 30
TY4 od Roco nie stety oswietlenie ma na żarówkach
A skąd taka pewność? Mnie jednak bardziej martwi, że model dalej ma gniazdo dekodera 8-pinowe (NEM 652), więc nawet rozdzielenie świateł czerwonych od białych (żeby dało się włączyć tylko białe z przodu, bez czerwonych z tyłu) będzie trudne - jeśli model w ogóle ma czerwone światła, bo w opisie nic na ten temat nie ma. :(

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.481 23 0
Dla miłośników taboru współcześnie spotykanego na naszych torach, a niekoniecznie ozdobionego literkami PKP (czy innego "naszego" przewoźnika), interesujący może być jeszcze ten model:

ALA_2022_03c.JPG

W ubiegłym roku udało mi się "złapać" tą lokomotywę w Poznaniu.

ALA_2022_03a.jpg

ALA_2022_03b.jpg

DBAG

Użytkownik
Reakcje
52 1 0
A ta knajpa IC to co to jest?[/QUOTE]

No właśnie - czy ten wagon jest dobrze odwzorowany, czy tylko naśladuje polski odpowiednik?

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 234
Tabor 8
Tabor 14
Tabor 0
Tabor 2