Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
A czy ktoś z Kolegów próbował rozpisać, który przewód we wtyku jest do czego? Tam jest w rzędzie 6 styków, ale nie wiem, który jest do czego. I kolejne pytanie: czy na zdjęciach, zamieszczonych przez kolegę @KronosVV widać miejsce głośnika?
Czytam o tych problemach i zastanawiam sie dlaczego szczególnie do modelu w wersji analogowej nie dołożyli prostej informacji na ten temat dla tych, co by chcieli rozbudować model o te dodatkowe funkcje...
Jak się domyślam w wersji analogowej nic o tym nie ma. Trochę lipa jak na XXI wiek.
Kupujesz analoga za nie małą forsę i jeszcze zastanawiasz się co gdzie idzie i jak to podłączyć by czegoś nie zjarać. Oj Roco...
Dlaczego do modelu w wersji analogowej nie dołożyli do modelu prostej informacji na ten temat dla tych, co by chcieli rozbudować model o te dodatkowe funkcje... że polecają taki, a taki dekoder, głośnik, generator dymu i gdzie się to montuje
Jak się domyślam w wersji analogowej nic o tym nie ma.
Nie całkiem dobrze się kolega @garou domyśla. Instrukcja zawiera informacje dla tych, którzy chcą doposażyć model analogowy w dekoder jazdy i generator dymu. Jest informacja jak i gdzie to zamontować. Ponadto jest informacja o obłożeniu styków gniazda dekodera. Natomiast nie ma informacji jak założyć głośnik, ponieważ producent oferuje wersję DCC z dźwiękiem (a nie oferuje wersji cyfrowej bez dźwięku). Jest to więc zupełnie logiczne i uzasadnione - trudno oczekiwać, że producent będzie zachęcał do stosowania konkurencyjnych rozwiązań z dekoderem dźwiękowym. Nazywanie tego "lipą" jest moim zdaniem trochę nie fair i wiek XXI nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiście dla kogoś jak ja, kto kupił model analogowy i chce zamontować inny dekoder dźwiękowy jest to pewne utrudnienie, ale trudno mieć o to do Roco pretensje.
Tak. Widocznie rozwiązali to tak, że na łukach "chodzą" osie. Też mnie to trochę zdziwiło jak ustawiałem model na torach i tender najgorzej się mi ustawiało. Spróbowałem złapać za wózki i wtedy odkryłem, że są na sztywno.
Przy okazji.... ktoś się orientuje czy np. modele Gutzolda też tak mają? (Albo Tilliga w TT)...
Nazywanie tego "lipą" jest moim zdaniem trochę nie fair i wiek XXI nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiście dla kogoś jak ja, kto kupił model analogowy i chce zamontować inny dekoder dźwiękowy jest to pewne utrudnienie, ale trudno mieć o to do Roco pretensje.
Może i przesadziłem z tą lipą. Mam modeli i też jestem zadowolony (generalnie). Do tej pory w grę wchodziła tylko opcja manufakturowa, a wiadomo, że to wiązało się z zakupem bazy + co najmniej ze 2 koła za przeróbkę....
Wszystkie tendry Roco mają zestawy ułożyskowane w sztywnej ramie, a boki wózków to tylko atrapy. Tak jest w modelach Roco mniej więcej od 50 lat. Takie rozwiązanie jest od lat powszechnie stosowane praktycznie przez wszystkich producentów w modelach z napędem w tendrze. Tak samo mają parowozy Gützolda i Liliputa, także te z tendrem wannowym.
Nie wszystkie. W BR 16.0 (Pn12) zrobili istne kuriozum: Każdy wózek jest tylko w połowie skrętny. Koła napędne są sztywno osadzone, a koła zbierające prąd - ruchome.
Wszystkie tendry Roco mają zestawy ułożyskowane w sztywnej ramie, a boki wózków to tylko atrapy. Tak jest w modelach Roco mniej więcej od 50 lat. Takie rozwiązanie jest od lat powszechnie stosowane praktycznie przez wszystkich producentów w modelach z napędem w tendrze. Tak samo mają parowozy Gützolda i Liliputa, także te z tendrem wannowym.
Ale co to ma do modelu Ty2 Roco? Koledzy @Kolejowy jakub i @garou zadali pytanie, więc odpowiedziałem. Szukanie teraz wyjątków i na siłę udowadnianie że nie do końca miałem rację wydaje mi się trochę nie na miejscu, nie mówiąc o tym, że jest zbędnym zbaczaniem z głównego tematu wątku. A konstrukcję modelu tendra kondensacyjnego z napędem można raczej porównać do modelu lokomotywy spalinowej lub elektrycznej, a nie do typowego tendra.
W modelach analogowych parowozów serii BR52/Ty2 nie ma zainstalowanych głośników. Ich instalacja w przewidzianym miejscu wymaga rozebrania lokomotywy na czynniki pierwsze. Trzeba dosłownie rozebrać cały kocioł - co oznacza demontaż "orurowania", budki, ołtarzyka by dostać się do metalowego obciążenia, bo to w nim są przewidziane 2 miejsca na kostki głośników (takie jak dostarcza Zimo). Mimo, że mam trochę wprawy z moimi modelami w malowaniu DR - nie polecam tej zabawy.
Dodam jeszcze małą ciekawostkę, instrukcja obsługi Roco w tych modelach nie udziela żadnej informacji na temat tego jak zainstalować głośniki w modelach analogowych. Mam dziwne przeczucie, że to celowe działanie tak by "zachęcać" do zakupu modeli fabrycznie wyposażonych w dekoder cyfrowy - czytaj - droższych
Super, dzięki za informację, ale jakoś będę musiał ten głośnik zamontować, bo zamierzam włożyć ESU LokSound. Czy w miejscu przewidzianym na głośnik ZImo da się zamontować "kostkę cukru" Roco? A może da się wsadzić głośnik do dymnicy, bo nie planuję instalacji generatora dymu?
Dodam jeszcze małą ciekawostkę, instrukcja obsługi Roco w tych modelach nie udziela żadnej informacji na temat tego jak zainstalować głośniki w modelach analogowych. Mam dziwne przeczucie, że to celowe działanie tak by "zachęcać" do zakupu modeli fabrycznie wyposażonych w dekoder cyfrowy - czytaj - droższych
O tym już pisałem wyżej. Oczywiście, że jest to celowe, powtórzę tylko, że nie uważam tego za niewłaściwe zachowanie Roco.
A tymczasem dalej rozkminiam model Ty2-697. Ponieważ jakoś nikt nie odpowiedział na moje pytanie o przewody wychodzące z wtyku na połączeniu parowozu z tendrem, wziąłem omomierz i postanowiłem spróbować samemu ustalić przeznaczenie poszczególnych przewodów. Sprawdziłem połączenia 6-pinowego wtyku z poszczególnymi punktami gniazda Plux16. Udało mi się ustalić przeznaczenie 5 z 6 przewodów, wychodzących z wtyku. Ten jeden brakujący nie ma połączenia elektrycznego z żadnym pinem gniazda Plux16 - chyba, że ja źle to sprawdziłem (ale próbowałem kilka razy). Jeżeli komuś udało się ustalić, z czym połączony jest ten przewód, będę wdzięczny za informację.
Ciekawą rzeczą jest to, że do gniazda połączeniowego między tendrem i parowozem jest wyprowadzone wyjście funkcyjne AUX 2, a nie ma AUX 1. Jest to zgodne z informacją w instrukcji obsługi modelu, według której generator dymu ma być sterowany wyjściem AUX 2, ale przyznam, że nie bardzo rozumiem, dlaczego nie jest do tego wykorzystane AUX 1 i dlaczego AUX 1 w ogóle nie jest wyprowadzone na wtyk parowozu? Można byłoby do tego ew. wykorzystać ten nieobsadzony (?) przewód i podłączyć np. oświetlenie budki. Nie odkręcałem (na razie?) płytki elektronicznej i nie zaglądałem od spodu na wyprowadzenia gniazda dekodera, więc nie wiem, czy i jak jest podłączony pin odpowiadający za połączenie AUX 1.
Super, dzięki za informację, ale jakoś będę musiał ten głośnik zamontować, bo zamierzam włożyć ESU LokSound. Czy w miejscu przewidzianym na głośnik ZImo da się zamontować "kostkę cukru" Roco? A może da się wsadzić głośnik do dymnicy, bo nie planuję instalacji generatora dymu?
Przewód ze znakiem zapytania -jest to drugi plus przeznaczony do świateł, V+jest podłączony bezpośrednio do wytwornicy dymu. Co do głośników osobiście zastosowałem 2x Zimo Jumbo jeden wysoki z przodu i jeden niski w miejscu fabrycznym-gdzie producent wykonał mini komory pod 2 kostki głosnikowe. Aby to wykonać konieczne jest frezowanie balastu. Jest przy tym zabawy ale warto.Ty2 697 ROCO 70107 (youtube.com)Tu można usłyszecz jak to gra.
Dzięki za te informacje. Czy dobrze widzę, że balast był nie tylko frezowany z tyłu (tam, gdzie są fabryczne miejsca na głośniki), ale także ucięty z przodu. A czy "kostka cukru" ESU zmieściłaby się z przodu bez ucinania balastu? I drugie pytanie: czy drzwi dymnicy są oddzielnym elementem i da się je wyjąć, czy (jak mi się wydaje) są częścią odlewu górnej części kotła? Próbowałem te drzwi podważyć, ale nie daje się i wygląda na to, że są elementem górnej części kotła - ale nie chciałem niczego robić na siłę.
Przewód ze znakiem zapytania -jest to drugi plus przeznaczony do świateł, V+jest podłączony bezpośrednio do wytwornicy dymu. Co do głośników osobiście zastosowałem 2x Zimo Jumbo jeden wysoki z przodu i jeden niski w miejscu fabrycznym-gdzie producent wykonał mini komory pod 2 kostki głosnikowe. Aby to wykonać konieczne jest frezowanie balastu. Jest przy tym zabawy ale warto.Ty2 697 ROCO 70107 (youtube.com)Tu można usłyszecz jak to gra.