Potwierdzam !
Niestety jest to przerażająca prawda, świadcząca o stanie intelektualnym/poziomie umysłowym pol.jęz społeczeństwa konsumetów ...
Nasze forum jest jednym z nielicznych jeszcze funkcjonującym...
Moje autorskie stwierdzenie ostatnich czasów: "Mamy sztuczną inteligencję i PRAWDZIWĄ głupotę". Też zauważam ten trend o którym piszesz. Na FB, który był kiedyś całkiem ciekawą platforma do poznawania ludzi, pozostali lub pojawili się ludzie mający mało wiedzy i odwrotnie proporcjonalnie tyle samo do powiedzenia (czyli dużo). A na FB ludzie uciekli m. In. właśnie z forów. Gdzie jest reszta? Gdzie są mentorzy, guru, specjaliści, mistrzowie? I co się stało z kulturą? Ja generalnie myślę, że to jest wpływ czasów i technologii informacji, mamy bardzo szybkie odpowiedzi, oduczamy się cierpliwości i analizy, spada nam tolerancja na stres, emocje są rozchwiane przez nadmierne bodźce, filmiki, dźwięki itp. To wszystko potem powoduje, że chcemy wszystko natychmiast i taki niedoszły forumowicz nie będzie tu szukał odpowiedzi, bo znajdzie ją gdzie indziej prostą i się nią zadowoli. Być może modelarstwo kolejowe jeszcze się opiera tym trendom. Przepraszam za offtop, można go przenieść gdzie indziej, po prostu myślę, że to ważne kwestie a widać te zmiany praktycznie w każdym temacie.