• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele wagonów standardu Y - typu Bautzen 70, Görlitz 78, Bautzen 84

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.152 49 4
To jeszcze trzeba sprawdzić po drugiej stronie tam gdzie są te trójkątne ograniczniki kołysania. Bo te trzy elementy skrócić razem będzie problem. No i czy skrócone gniazda czopa nie spowoduje że czopy wystające z wózka nie będą haczyć o kinematykę wewnątrz pojazdu oraz czy skrócenie gniazda nie spowoduje, że wózki pikowskie włożone do wagonu będą się obracać i nie będą haczyć obręczami o pudło na najmniejszych zakrętach.
Ja podobnie ale nadal z wózkami Tilliga spiłowałem czopy w wagonie typy Y i niby naszym prototypie 127A, teraz wyglądają o wiele lepiej bo pasują do PIKO i Herisa.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.805 141 1
Roco 6200102 - Y/B 70
PKP 51 51 20-80 723-2 Bwxzd, St. Warszawa-Szczęśliwice Centralna DOKP, ep. IV
PKP 51 51 20-80 735-6 Bwxzd, St. Warszawa-Szczęśliwice Centralna DOKP, ep. IV
6200102.jpg

W porównaniu z zaprezentowaną wcześniej wizualizacją (fotomontarzem) można zauważyć pewne zmiany:
- inny odcień zieleni;
- pomalowane na całej powierzchni czoło wagonu;
- szare schodki wejściowe;
- więcej napisów eksploatacyjnych na wózkach jezdnych.

Roco 6200102.jpg
Zestaw ma się ukazać w pierwszym kwartale 2025 roku. Cena: 139,90 euro.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
315 13 9
Roco 6200102 - Y/B 70
Zobacz załącznik 1086930

W porównaniu z zaprezentowaną wcześniej wizualizacją (fotomontarzem) można zauważyć pewne zmiany:
- inny odcień zieleni;

Zobacz załącznik 1086931
W sumie IVc/Va . Pasuje do wczesniej wydanych modeli PIKO stacji Szczesliwice.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.273 60 5
Te wagony miały trochę inny kolor ,bardziej zielony od naszych igreków ,łatwo się je wyłapywało w składach, ale czy aż tak bardzo zielony jak na wizualizacji to nie.

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 6 3

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.382 94 9
Roco 6200102 - Y/B 70
Zobacz załącznik 1086930

- inny odcień zieleni;

Zobacz załącznik 1086931
Jak oceniacie wierność modeli względem pierwowzoru?
Czy są jakieś różnice :)Chciałbym wiedzieć ... czego może brakować (wywietrzników itd.)?

Będę wdzięczny za odpowiedż

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.710 464 99
Jak oceniacie wierność modeli względem pierwowzoru?
Czy są jakieś różnice :)Chciałbym wiedzieć ... czego może brakować (wywietrzników itd.)?

Będę wdzięczny za odpowiedż
Kiedyś w Internecie widziałem zdjęcie takiego wagonu zrobione z górnej kładki na jakimś dworcu (wagon stał przy peronie, zdjęcie było czarno białe i z czasów PRL). Widać na nim było taki układ wywietrzników jak na modelu. Z tego co wiem, to był układ fabryczny wagonów typu Gorlitz78. W wagonach Bautzen84 było inaczej jeśli chodzi o wywietrzniki (dwa na skraju wagonu chyba, a po drugiej stronie chyba wcale nie było). Na tych wagonach Gorlitz78 w późniejszych latach następowały zmiany w tym zakresie. Są zdjęcia na których widać ślady po zlikwidowanych wywietrznikach. O podwoziach się nie wypowiem, tu różnie bywa jeśli chodzi o rzeczywistość i modele.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.779 615 30
Ta zieleń rzeczywiście bardziej niemiecko-czechosłowacka. Widać różnicę wyraźnie.
Było już o tym bardzo dawno temu, ale widać, że nasza pamięć jest krótka.
Jak były nowe prosto z fabryki. Przy naprawach malowano je już na "naszą" oliwkę.
A pisał o tym kolega Krzysztof Koj już w 2017 roku, co zacytował kolega @Kriz8.
Wygląd z 1978 roku po wyjeździe z fabryki.
O podwoziach się nie wypowiem, tu różnie bywa jeśli chodzi o rzeczywistość i modele.
W podwoziu najbardziej mnie rzucającą się niezgodnością jest fakt użycia przez Roco wózków Görlitz V zamiast naszych 4ANc. Było już i o tym na forum, że wagony Y produkcji NRD dostarczane PKP były fabrycznie wyposażane w polskie wózki. No ale Roco modeli takich wózków nie ma. Co do rozmieszczenia aparatury pod podwoziem nie wypowiem się, bo nie mam szczegółowej wiedzy na ten temat.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.643 67 5
Panie Andrzeju - luzik. Z moją pamięcią jest wporzo.
Poprostu stwierdziłem różnicę kolorów na modelach, bo wcześniej widziałem różnice w kolorach na wizualizacjach.

W sumie to było chyba tak bardziej dla siebie, ale nie ma to nic wspólnego ze sklerozą ;)