• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele wagonów standardu Y - typu Bautzen 70, Görlitz 78, Bautzen 84

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
W moim poście nie było nic gniewnego... ja tylko obiektywnie stwierdzam fakt... tym bardziej że rzeczone wagony są poza moimi kręgami zainteresowań.

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
875 9 4
Grzeju napisał(a):
Z tego co mi wiadomo, to autorem OZNAKOWANIA wagonów PKP dla Roco jest K.Koj. I jak znam jego profesjonalizm, na pewno sa to oznakowania/malowania w pełni zgodne z prawdą historyczną. Dlatego szukanie teraz wagonu pasujacego malowaniem do tego co wydało Roco mija sie z celem!!!! Ten wagon ma swój konkretny numer, ma swoja datę rewizji i przydział.... i ten KONKRETNY wagon w tym KONKRETNYM czasie wyglądał tak, jak jest to przedstawione na wizualizacjach/rysunkach K.Koja z katalogu. Szukanie teraz wytłumaczenia dlaczego kolor drzwi jest inny jest zupełnie pozbawione sensu. Popatrzcie sobie i porównajcie (rysunki vs wydany model) ilości i umiejscowienie wywietrzników, skrzyń akumulatorowych itd...

Ja się an wagonach Y nie znam, ale umiem w podstawowy sposób porównać, to co MIAŁO być a co JEST.
Co do profesjonalizmu Pana K.Koja zgadzam się w 100% i tu bez dyskusji.
Zastanawia mnie tylko, że ROCO dostało rysunki co gdzie i jak, a wydało co innego :!: Podobna sprawa była nie tak dawno z restauracyjnym ICC Tilliga, pierwsza partia do kitu, druga już ok (chodzi o malowanie). Ja nie kieruje się tylko umiejscowieniem wywietrzników, skrzyń itd. ok to też jest bardzo istotne ale ważne jest też prawidłowe malowanie i oznakowanie. Roco to raczej poważna firma i model ten nie kosztuje 100PLN więc mam nadzieje że to nie prima aprilis i takie malowanie rzeczywiście było. Wtedy bez dwóch zdań kupuje ten model :!: :D
Amen.

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Pasek kremowy na całej długości wagonu pojawił się wraz z białymi drzwiami na wagonach po NG około 1994 roku. Wcześniej był w wersji krótszej, zarówno kremowy, jak i pomarańczowy z niebieskimi drzwiami.

Czoło Tilliga na pierwszy rzut oka jest lepsze, niż to od Roco. Dodatkowo efekt psuje u Roculca poziomy podział ściany czołowej na krawędzi dachu oraz niespotykana w naszych wagonach wnęka na przewód ogrzewania po lewej stronie czoła.

Końcówki (3 szt) w naszych sypialnych wynikały z tego, że wagony te regularnie wjeżdżały na teren ZSRR, a później Rosji, gdzie taki wymóg obowiązuje do dziś.

Natomiast trzeba zwrócic uwagę, że model Roco odpowiada wersji wagonu z 1976 roku, podczas gdy Tillig zrobił model wersji z lat 80 (chyba Gorlitz 1986), stąd różnice w ilości "wyświetlaczy" zajętości wagonu.

Poza tym świetne (pod względem zestawienia składu) jest to zdjęcie: http://www.railfaneurope.net/pix/pl/car ... P_WL_3.jpg

S

stalecki_pl

Gość
A kto zdradzi tajemnicę czym różnią się wagony B (typ Y) Roco-64819 od Roco-64818?
Czyżby tylko numerem inwentarzowym wagonu, czy też stacją macierzystą?

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Bodek napisał(a):
Poza tym świetne (pod względem zestawienia składu) jest to zdjęcie: http://www.railfaneurope.net/pix/pl/car ... P_WL_3.jpg
Wagon belgijski jest super - rzeczywiście jeździły takie próchna, z jednoskrzydłowymi drzwiami, widziałem w Kutnie pod koniec lat 80tych jeszcze - pewnie bali się puszczać do demoludów nowsze (OBB też dawała zabytki na trasę przez Breclav).

Wracając do WARSA - do czego służy ta skrzynka na dachu sypialnego?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
Młodzikowski napisał(a):
Cytuj:
do czego służy ta skrzynka na dachu sypialnego

Pewnie to komin
To jest komin od pieca węglowego, tyle, że źle umieszczony. W naszych wagonach komin jest bliżej końca. Wagony sypialne miały (nie wiem, czy jeszcze mają) własne ogrzewanie wodne.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Myślałem że to jakiś wymiennik klimatyzacji, nie wiem czemu komin i uchwyty dali nad przedziałem w dodatku niesłużbowym - piec jest zaraz w przedsionku (zazwyczaj są czynne, co zapewnia ciepło niezależnie od ewentualnych manewrów przy wagonach bezpośrednich).

Załączniki

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
ciekma napisał(a):
Myślałem że to jakiś wymiennik klimatyzacji, nie wiem czemu komin i uchwyty dali nad przedziałem w dodatku niesłużbowym
No właśnie, ja też nie wiem. Te wagony nie miały klimatyzacji, może ją zamontowano w ramach późniejszych modernizacji, ale na początku lat 1990-tych na pewno jeszcze nie było. A już na pewno nie było klimatyzacji i pieca węglowego jednocześnie.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Lucjanek napisał(a):
jak śmiesz nazywać bublem coś do czego dokumentację przygotował tak znany , szanowany i zacny Pan K.K. ?
Z prostej przyczyny.
Dokumentacja może być wprost perfekcyjna, ale Roco (to tylko przykład) w fazie produkcji mógł coś schrzanić.
Przykładów (np. Tilliga) jest wiele.
Pamiętacie oliwkowy wagon 1 klasy?
Miał mieć 11 przedziałów, ale Tillig mimo dokumentacji pewnie pomyślał "jak to 1 klasa i 11 przedziałów... robimy 10".

Najlepiej modele z oryginałami porówna nam K.Koj na którego czekamy w tym wątku.

EDIT:
MichałK, ja dla przykładu kupuje tylko WARSa z pomarańczowym napisem, bo na 99% wszystko jest ok. Ale co do białego to zdania są podzielone (chodzi o te cholerne drzwi).

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
875 9 4
Specjalnie dla kolegi Lucjanek przeczytaj sobie post uważnie, który napisałem wcześniej i nie gorączkuj się :D

Co do profesjonalizmu Pana K.Koja zgadzam się w 100% i tu bez dyskusji.
Zastanawia mnie tylko, że ROCO dostało rysunki co gdzie i jak, a wydało co innego :!: Podobna sprawa była nie tak dawno z restauracyjnym ICC Tilliga, pierwsza partia do kitu, druga już ok (chodzi o malowanie). Ja nie kieruje się tylko umiejscowieniem wywietrzników, skrzyń itd. ok to też jest bardzo istotne ale ważne jest też prawidłowe malowanie i oznakowanie. Roco to raczej poważna firma i model ten nie kosztuje 100PLN więc mam nadzieje że to nie prima aprilis i takie malowanie rzeczywiście było. Wtedy bez dwóch zdań kupuje ten model :!: :D
Amen.[/quote]

zresztą kolega ffox też to zauważył...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
O ile dobrze pamiętam (bo rysunki zniknęły ze strony Roco, ale są chyba wciąż na stronie LokoModel), to na rysunkach Krzysztofa wagon sypialny z długim, kremowym paskiem miał także kremowe drzwi, a model Roco ma drzwi granatowe. Pytanie kolegi MichałK jest więc na miejscu. Znowu odwołam się do swojej pamięci, bo zdjęć żadnych nie mam: wydaje mi się, że w takim malowaniu wagony Wars też występowały. Pytanie, czy ten konkretny wagon, w tym konkretnym czasie, wyglądał tak, jak w modelu?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
w tym tygodniu byłem w LokoModelu i tam na razie nic o tych wagonach nie wiadomo, w sensie, jak wyglądają te od Roco w realu. Jak p. Januszowi powiedziałem, że w warsie z białymi zapomnieli drzwi pomalować, to wywalił wielkie oczy. Oczywiście wszystko zależy od tego jaka jest data rewizji, bo na razie nigdzie jej nie mogę znaleźć, a od tej danej zależy, czy malowanie jest schrzanione, czy nie.

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
875 9 4
ffox napisał(a):
EDIT:
MichałK, ja dla przykładu kupuje tylko WARSa z pomarańczowym napisem, bo na 99% wszystko jest ok. Ale co do białego to zdania są podzielone (chodzi o te cholerne drzwi).
Z pomarańczowym napisem oczywiście kupuje :D