Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Przeróbka ST44 Roco. Przy demontażu kabin złamałem z jednej strony plastik prowadzący strumień światła do górnego reflektora. Czym to naprawić by po tej naprawie reflektor nadal świecił?
Dzięki za info. Przyda się ta wiedzą na przyszłość.
Na razie jeden z kolegów wyślę mi swój zapas tej jednej konkretnej złamanej przeze mnie. Tak... Te części są, ale w PL nie widziałem. Info u numerze części można znaleźć w instrukcji....
Jak sie kupuje po numerze, to jest to chyba pakiecik kilku części. Pozycja 3.
PS... przy okazji... hipek /znaczy maszynista/ pozycja 15
Z innej rury przy okazji.... ktoś robił może trójdzielne żaluzje boczne? Usunąłem dwudzielne fabrycznie odlane z budą, a blachy Ostbahn'a są błędne.
Oszklenie wykonane jest z tworzywa na bazie akrylu. Wystarczy użyć klej do modeli plastikowych z polistyrenu. Klej rozpuszcza powierzchnię obu części i spoina staje się częścią elementu. Nie ma tej samej wytrzymałości co oryginał, ale dużo wyższą niż potrzebna by służyć jako światłowód schowany pod dachem.
Uzupełnienie do wpisu.
Jako że udało mi się znaleźć dobre zdjęcia prawdziwej lokomotywy ST44-360 z okresu odtwarzanego w modelu przez Roco (71752, 71753), jeszcze kilka drobnych uwag:
- bark naniesionej daty rewizji od strony kabiny B;
- mocowania zderzaków powinny być pomalowane całe na zielono (w modelu góra jest pomarańczowa).
Czy ktoś wie w których modelach (nr)są te stare duże silniki, a w których te takie mniejsze takie jak w ST44-360? Od którego roku Roco zaczęło je montować?
Chyba Roco wyszło z tych starych silników w zeszłym roku , nie wiem czy to ma związek z zakończeniem produkcji tej serii przez Buhlera. Roco produkowało je u siebie ,ale może były jakieś powiązania z licencjodawcą.
Chyba Roco wyszło z tych starych silników w zeszłym roku , nie wiem czy to ma związek z zakończeniem produkcji tej serii przez Buhlera. Roco produkowało je u siebie ,ale może były jakieś powiązania z licencjodawcą.
Sam wtedy skorzystałem z tej okazji. Warto także wiedzieć że te silniki Roco były także montowane w modelach lokomotyw amerykańskich firmy Athearn z serii produktowej Genesis.