• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Roco - modele lokomotyw serii ST44

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.400 125 1
Czy w ostatnim wydanym modelu lokomotywy ST44-360 znajduje się "ludzik" imitujący w kabinie maszynistę (w poprzednich wydaniach był firmowo motowany):niepewny: W wykazie części ten element jest uwzględniony. Natomiast w moim modelu, dopiero teraz zauważyłem jego brak...:(

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.802 444 99
Czy w ostatnim wydanym modelu lokomotywy ST44-360 znajduje się "ludzik" imitujący w kabinie maszynistę (w poprzednich wydaniach był firmowo motowany):niepewny: W wykazie części ten element jest uwzględniony. Natomiast w moim modelu, dopiero teraz zauważyłem jego brak...:(
W ST44-190 jeszcze go dawali... nawet na tym koszty tną? :niepewny:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.400 125 1
Niestety, ostatni wydany model ST44-360 od Roco jest cofnięciem się nie tylko w stosunku do ST44-190 ale przede wszystkim do przedostatniego modelu ST44-324 w oznaczeniu PKP Cargo. Znowu otrzymaliśmy przeskalowane zderzaki i jak się ostatnio okazało bez "ludzka":( Jedyny plus to poprawienie usytuowania rękojeści dla manewrowego względem lamp. W tym modelu są one dalej, co spowodowało, że są w miarę proste a nie wyginają się o lamy. I chyba lepiej rozwiązano imitacje węży przy wózkach, bo tak nie "haczą" podczas skrętu.

Ps. Pytanie do moderatorów: czy dałoby przed nazwą wątku dodać prefiks "Model fabryczny", co znacznie ułatwiłoby jego wyszukiwanie.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.431 138 19
Ps. Pytanie do moderatorów: czy dałoby przed nazwą wątku dodać prefiks "Model fabryczny", co znacznie ułatwiłoby jego wyszukiwanie.
Tego typu tematy najłatwiej wyszukuje się poprzez Na skróty - indeks tematów. Prefiks Model fabryczny był kiedyś oczywiście dodany, podobnie jak w innych tematach, ale w silniku forum występuje pewien błąd, który bodajże przy przenoszeniu wpisów z tematu do tematu, powoduje usunięcie nadanych prefiksów, czego niektórzy moderatorzy czasem nie poprawiają, stąd ich braki w różnych tematach.

Reakcje
139 1 0
Mam pytanie. Czy roco we wszystkich swoich st44/m62 ma taką samą ostoję z napędem? Chodzi mi konkretnie o to, czy można zamieniać między sobą pudła w gagarinach od roco, czy pasują na mocowania?

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.516 18 0
Możesz przekładać obudowy jak chcesz bez względu na to czy model ma wiadra czy też małe światła. Jak będzie chciało pobawić ci się ze światłowodami to można do Gagara z wiadrami dorobić czerwone światła.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.802 444 99
Przeróbka ST44 Roco. Przy demontażu kabin złamałem z jednej strony plastik prowadzący strumień światła do górnego reflektora. Czym to naprawić by po tej naprawie reflektor nadal świecił?

20230126_153735.jpg

Tak być powinno:

20230126_153656.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.721 65 3
To można skleić. Co prawda może być z tym związana pewna utrata intensywności świecenia. Akurat pęknięcie jest w bardzo niekorzystnym miejscu.
Można spróbować przeźroczystym silikonem Ale nie wiadomo jak mocno będzie trzymać ale będą małe straty światła.
Można spróbować klejem.
20230127_122842.jpg
20230127_122924.jpg

Ale nie mam pewności jak zareaguje na ten plastik i czy spoina będzie przeźroczysta.

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Próbowałbym to połączyć "na ciepło", tzn. zgrzać obie części, by nie było śladu na łączeniu. Klej CA zmatowi powierzchnie i prawie nic nie będzie widać.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.275 88 0
Sklejałem podobny światłowód w modelu Roco 63839. Kleje do tworzyw sztucznych zasadniczo matowią powierzchnię. Reflektor teraz świeci słabiej. Wolałbym wymienić całą część na nową. Poszukam, gdzie można kupić.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
284 10 2
Można skleic na chloroform o ile masz dostęp do tego gdzieś, spoina jestć po tym zwykle niezauważalna i powinno świecic ok.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.706 52 2
Ja skleiłem podobne uszkodzenia kropelką - działa idealnie. A gdyby jednak efekt nie zadowolił, to uważam, że lepsze od kupowania specjalnego kleju tylko na tą okazję, jest rzeczywiście kupno nowej części zamiennej.