• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii EU44 "Husarz"

el14

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 17 0
Przyczepić się można do wypukłego nadruku na boku pudła niebieskich elementów malowania (kropki, obwódki loga). Reszta chyba na poziomie fajnym.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.444 138 19
To nie są naklejki. Jeżeli już to druk cyfrowy UV - "ziarno" podobne jak na innych modelach malowanych tą techniką. Czy oznaczenia są wykonane tampondrukiem czy również drukiem cyfrowym UV - nie wypowiem się.

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
638 3 0
EU44-001 pachnie nowością i srebrną farbą. Malowanie to niestety nie tampodruk, ta sama technologia co w poprzednim wypuście.
Poza malowaniem jedyna różnica to złącze dekodera plux22.
Podobnie jak poprzednik (i Vectrony Roco) średnio lubi się z rozjazdami Piko. Musiałem przełożyć oś z gumką przyczepnościową "do środka" oraz wózek z tą osią musi być z tyłu podczas jazdy aby lokomotywa nie wypadała z torów. Moja tu wina, gdyż mam rozjazdy zaraz za wyjściem z tramwajowych łuków, ale modele Piko nigdy się na to nie skarżyły.
Kupiłem wersję analogową i niestety po instalacji dekodera ESU nie potrafię włączyć oświetlenia kabiny maszynisty. Czyżby podobnie jak w przypadku Vectrona PKP Cargo wersja analogowa była uboższa od dźwiękowej o te opcję?

EU44_1.JPG

Porównanie z starszym bratem:

EU44_2.JPG

EU44_3.JPG

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
774 35 5
EU44-001 pachnie nowością i srebrną farbą. Malowanie to niestety nie tampodruk, ta sama technologia co w poprzednim wypuście.
Poza malowaniem jedyna różnica to złącze dekodera plux22.
Podobnie jak poprzednik (i Vectrony Roco) średnio lubi się z rozjazdami Piko. Musiałem przełożyć oś z gumką przyczepnościową "do środka" oraz wózek z tą osią musi być z tyłu podczas jazdy aby lokomotywa nie wypadała z torów. Moja tu wina, gdyż mam rozjazdy zaraz za wyjściem z tramwajowych łuków, ale modele Piko nigdy się na to nie skarżyły.
Kupiłem wersję analogową i niestety po instalacji dekodera ESU nie potrafię włączyć oświetlenia kabiny maszynisty. Czyżby podobnie jak w przypadku Vectrona PKP Cargo wersja analogowa była uboższa od dźwiękowej o te opcję?

Zobacz załącznik 806529

Porównanie z starszym bratem:

Zobacz załącznik 806530

Zobacz załącznik 806531
A lokomotywa po instalacji dekodera ma światła długie?

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
638 3 0
Tak, wszystkie pozostałe funkcję działają poprawnie (oświetlenie czoła, możliwość wł/wył reflektora górnego, wł/wył świateł czerwonych, światła długie). Tylko tego oświetlenia kabiny jak w EU46 brak.

Tak model wygląda w środku (niestety zdjęcie zrobiłem na szybko telefonem, teraz już specjalnie raczej nie będę go otwierał)

EU44-001.jpg

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
416 4 1
Tak, wszystkie pozostałe funkcję działają poprawnie (oświetlenie czoła, możliwość wł/wył reflektora górnego, wł/wył świateł czerwonych, światła długie). Tylko tego oświetlenia kabiny jak w EU46 brak.

Tak model wygląda w środku (niestety zdjęcie zrobiłem na szybko telefonem, teraz już specjalnie raczej nie będę go otwierał)
Ten model nie ma, w przeciwieństwie do EU46, oświetlenia kabiny (podobnie jak nowe 1216 Roco).
Nie ma nawet na rozpisce funkcji.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
429 2 1
Mam pytanie dotyczące świateł w lokomotywach EU44, w dolnych kloszach są po dwie lampy w układzie pionowym, czy jedne z nich to białe, a drugie czerwone światła? A jeśli tak, to które są które? I czy modele Roco i Piko tak te światła mają wykonane?

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
416 4 1
Mam pytanie dotyczące świateł w lokomotywach EU44, w dolnych kloszach są po dwie lampy w układzie pionowym, czy jedne z nich to białe, a drugie czerwone światła? A jeśli tak, to które są które? I czy modele Roco i Piko tak te światła mają wykonane?
dolna lampa świeci na biało lub czerwono, górna to światła długie

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.468 23 0
Oglądałem ostatnio w poznańskim sklepie Lokomotyw tego najnowszego "Husarza" i prócz poprawionych (w stosunku do poprzedniej, bardzo nieudanej, edycji) oznaczeń i kolorystyki, moją uwagę zwróciła dziwna struktura srebrnego lakieru. Dzisiaj specjalnie wziąłem ze sobą pierwszą edycję tego modelu (z 2010 roku), aby porównać tą malaturę. Wygląda to tak:

ALA_2021_01a.jpg

ALA_2021_01b.jpg

Widać tu wyraźnie, że na modelu z pierwszej edycji (z lewej), ten kolor jest jednolity zaś na obecnym (po prawej) jakiś taki gruboziarnisty. Zastanawiam się, czy ta różnica wynika z technologii wykonania malatury, czy też samej farby?
Zanim się tu rozpęta dyskusja o jakości tej malatury, napiszę, że optycznie nie wygląda to źle. Różnicę widać jedynie z bliska i mając porównanie ze starą edycją.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.988 57 5
Nie tylko srebrny jest spaprany tylko cała malatura , może być to podyktowane inną techniką malarską -lakierniczą ,ale też zastosowaniem gorszych farb. Dla mnie straszny babol ,mimo słabego wzroku. Firmy szukają oszczędności ,a nie jakości i to widać coraz częściej.