• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii EU44 "Husarz"

B

bobby74

Gość
Moje jeżdżą równo bez huśtania, choć jeden wózek może rzeczywiście jest lekko swobodniejszy od drugiego.
Za to mój stary Husarz świeci nierówno - jedna lampa słabiej i co ciekawe jedno czerwone też słabsze tylko po przekątnej.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
U mnie też świecą nierówno. Może przesadziłem z tym huśtaniem, ale wyraźnie (wydaje mi się że jednak za bardzo) drga przy jeździe.

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.521 18 0
Na tym zdjęciu widać, że wreszcie pomalowali go na prawidłowy kolor. Byłem dziś u Karola w sklepie i organoleptycznie stwierdzam, że za trzecim razem się udało, czyli całe poszycie jest szare, a nie srebrne jak na poprzednich modelach.
Ci którym nie udało się kupić poprzednich modeli mogą spokojnie zaopatrzyć się w model, którego malowanie odpowiada oryginałowi. Oczywiście posiadacze poprzednich wypustów Roco mogą kupić też ten model. Postawić obok poprzedniego i pastwić się nad malarzem z Roco;)

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
Od kilku godzin już u mnie Roco 73840. W końcu prawidłowe malowanie:

Być może niewiele widać, ale ponura pogoda za oknem - nie pozwala na lepsze zdjęcia.

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
W czym "nowe" malowanie bardziej przypomina oryginal? Chodzi o napis "Husarz"? Bo tak to ciezko dojrzec.

A sam model swietny - jak to u ROCO.

Bedziesz musial jeszcze zainwestowac w taka sama w barwach T Mobile Polska - od listopada 2016 jezdzac BWE 2-3 razy w miessiacu nie widzialem Husarza innego niz T-Mobile - to juz chyba tak na stale jak Konrad z ING ;)

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
Husarz T-Mobile też jest .Różnica obu modeli polega na kolorystyce , oprócz zauwazonego przez ciebie napisu Husarz.Poprzedni wypust był koloru srebrnego a nie jak nowy koloru szarego

albert

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Panowie, witajcie! Co prawda to mój pierwszy post na tym forum, ale z góry mówię, że nie chcę wywołać niepotrzebnej g...burzy.

Przechodząc do meritum: Trochę się zdziwiłem, że dyskutujecie tutaj nad kolorem kolorem szarym, a nikt się nawet nie zająknął nad babolem w logo, który rzuca się dość mocno w oczy. Dlaczego kontur drugiego C nie został wybrany, w miejscu gdzie nachodzi na pomarańczowe wypełnienie pierwszego "C"? Przecież logo PKP IC wygląda kapkę inaczej. Nie sądzę też, że w oryginale też był taki babol, ale może mnie ktoś wyprostuje...

logo_iccc.png

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Powiem Ci, że nie wiem czy był w oryginale taki babol, ale w poprzednim EU44 w barwach T-Mobile Roco odwzorowało babola który został wykonany na oryginale. Więc wszystko możliwe. Trzeba by znaleźć zdjęcie EU44-009 z okresu z który odwzorowuje model to będziemy wiedzieć.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.468 23 0
Na tym zdjęciu widać, że wreszcie pomalowali go na prawidłowy kolor. Byłem dziś u Karola w sklepie i organoleptycznie stwierdzam, że za trzecim razem się udało, czyli całe poszycie jest szare, a nie srebrne jak na poprzednich modelach.
Ci którym nie udało się kupić poprzednich modeli mogą spokojnie zaopatrzyć się w model, którego malowanie odpowiada oryginałowi. Oczywiście posiadacze poprzednich wypustów Roco mogą kupić też ten model. Postawić obok poprzedniego i pastwić się nad malarzem z Roco;)
Od kilku godzin już u mnie Roco 73840. W końcu prawidłowe malowanie...
:eek:o_O No, przyznam, że zdumiały mnie te wypowiedzi. Lokomotywy Husarz PKP-IC fabrycznie były malowane kolorem SREBRNYM!!! Potwierdza to fabryczna dokumentacja, ale też osobiście doskonale pamiętam ten metaliczny kolor. Faktem jest, że nie był to taki czysty srebrny i sam początkowo miałem problem z określeniem tego koloru, jednak na nowych, czystych lokomotywach, szczególnie oglądanych w słońcu, nie można było mieć wątpliwości, że nie jest to kolor szary, ale srebrny na zdjęciach wychodzi właśnie szary i obawiam się, że stąd to zamieszanie. Poza tym po kilku latach eksploatacji ten metalik albo się utlenił, albo wytarł (nie wiem, nie znam się), i faktycznie ostatnio (tzn. przed zaklejeniem reklamami) wyglądał bardziej jak szary niż srebrny. Można więc ewentualnie przyjąć, że jest to wygląd lokomotywy po kilku latach eksploatacji. Ja jednak wolę model srebrny, bo jest bliższy fabrycznemu malowaniu tej lokomotywy.
... babolem w logo, który rzuca się dość mocno w oczy. Dlaczego kontur drugiego C nie został wybrany, w miejscu gdzie nachodzi na pomarańczowe wypełnienie pierwszego "C"? Przecież logo PKP IC wygląda kapkę inaczej. Nie sądzę też, że w oryginale też był taki babol, ale może mnie ktoś wyprostuje...
Jest to oczywisty babol. Ta lokomotywa zarówno na początku służby, jak i przed zaklejeniem reklamą, miała prawidłowe logo spółki PKP-IC, więc w tym przypadku Roco się nie popisało! :(

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.080 6 2
Słuchajcie, a tego loga nie da się zwyczajnie poprawić np. kalkomanią zrobioną na zamówienie? Albo może lekko zamalowując na odpowiedni odcień pomarańczowego litery "C"? W sumie trochę szkoda skreślać definitywnie cały model z powodu tylko tego jednego błędu. Swoją drogą to ciekawe czemu to tak wyszło, poprzedni wypust logo miał prawidłowe :)

Macio68

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Słuchajcie, a tego loga nie da się zwyczajnie poprawić np. kalkomanią zrobioną na zamówienie? Albo może lekko zamalowując na odpowiedni odcień pomarańczowego litery "C"? W sumie trochę szkoda skreślać definitywnie cały model z powodu tylko tego jednego błędu. Swoją drogą to ciekawe czemu to tak wyszło, poprzedni wypust logo miał prawidłowe :)
A ja jednak zanabyłem sobie ten model, bo mi pasuje do pomysła i składu... I dokładnie tak, jak napisał Lyntog - spróbuję po prostu zamalować "babola". Wg moich informacji powinien to być RAL 2004 (poproszę Pana Krzysztofa Koja o ewentualne sprostowanie), odpowiadająca mu farba jest w secie nr 2 Hataki.

A sam model bardzo mi się podoba, ot co. I jest kilka składów ciekawych, które można mu na hak powiesić :)

Pozdrawiam wszystkich
Maciek

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.961 122 22
Wg moich informacji powinien to być RAL 2004
Tak, zdecydowanie to powinien być ten kolor.
skąd takie masowe błędy polegające na jednym, i tym samym
Albo opracowaniem oznakowania modelu zajmuje się osoba mało dokładna i nie potrafiąca dostrzec błędu, albo też profesjonalista, ale błąd wprowadziła fabryka w jakiej model się produkuje, bo ktoś z niej być może przesłane projekty dostosowywał przed produkcją i coś tam nie wyszło. Oczywiście nawet profesjonaliście zdarzają się błędy, ale ten mały nie jest...
A sam błąd zapewne wynikł w prosty sposób. Otóż zapewne pomarańczowy kolor w projekcie jest wyżej od niebieskich ramek, tym sposobem pomarańcz przykrywa te ramki jakich nie powinno być widać. Ale wystarczy zmienić kolejność tych kolorów, by pomarańcz znalazł się pod ramkami.

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
344 3 4
Nie mam już możliwości porównania Husarza 009 z tym z logo,ale mam pytanie malowanie nowego w porównaniu do pierwszego wydanego przez Roco nie jest zrobione inną techniką, wydaje się takie bardziej wypukłe? Czy ktoś ma możliwość porównania, potwierdzenia?